ŠTO NAKON ATENTATA?

Postoji opipljiv strah od novih napada, a prkosni Trump neće ih zaustaviti: Postao je mučenik, sjetite se Reagana...

Atentat na Trumpa mogao odrediti sudbinu američke demokracije

Donald Trump

 Anna Moneymaker/getty Images/profimedia/Anna Moneymaker/getty Images/profimedia

Pokušaj ubojstva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prijelomni je trenutak koji bi mogao odrediti sudbinu američke demokracije. Dan nakon atentata u javnost izlaze novi detalji o osumnjičenom napadaču, okolnostima incidenta i događajima koji su mu prethodili. Savezna agencija FBI još uvijek istražuje motiv napadača Thomasa Matthewa Crooksa, ali kaže kako nema dokaza da je strijelac bio iz šire zavjereničke grupe. Postoji još mnogo otvorenih pitanja o napadu na koje je potrebno pronaći odgovore jer bi mogli odrediti smjer u kojem idu predsjednički izbori.

Kako će atentat na bivšeg predsjednika Trumpa utjecati na konvenciju Republikanske stranke?

Tisuće republikanaca će do 18. srpnja boraviti u Milwaukeeju na konvenciji na kojoj bi trebali službeno izabrati svoje predsjedničke i potpredsjedničke kandidate te potvrditi političku platformu stranke. Tony Evers, guverner Wisconsina, zatražio je da se poduzmu dodatni koraci kako bi se zaštitilo sudionike, ali su sigurnosne službe rekle da ne rade nikakve promjene u pogledu sigurnosti jer nisu pronašle prijetnje protiv Republikanske stranke, odnosno protiv osoba koje namjeravaju posjetiti konvenciju. Republikanci će vjerojatno pokušati iskoristiti pucnjavu kako bi učvrstili Trumpovo vodstvo i predstavili ga kao mučenika i borca protiv opresivnih sila, a sebe kao žrtve masovnih medija i radikalnih ljevičara. Trump će na konvenciji prihvatiti predsjedničku nominaciju svoje stranke.

image

Donald Trump

Anna Moneymaker/getty Images/profimedia/Anna Moneymaker/getty Images/profimedia

Kako će utjecati na predizborne skupove?

Bilo bi logično da Republikanska stranka i Tajna služba odluče smanjiti broj Trumpovih skupova u skorije vrijeme, barem dok se tenzije ne smire. No, Trumpov prkos vjerojatno to neće dopustiti i mogao bi inzistirati da se sve nastavi kao dosad. Već je odlukom da ipak otputuje u Milwaukee u nedjelju navečer, iako je prvotno razmišljao da se na konvenciji pojavi tek sredinom tjedna, pokazao da ne namjerava usporiti kampanju.

Hoće li učiniti Trumpa popularnijim?

Nakon pucnjave je fotografija Trumpa kako podiže šaku u zrak postala viralna, a pristaše su radosno slavili njegovu nepobjedivost. Atentati na populističke vođe povećali su njihovu popularnost. Primjerice, podrška Ronaldu Reaganu naglo je porasla nakon atentata, a Jair Bolsonaro pobijedio je na predsjedničkim izborima u Brazilu nakon napada nožem tijekom izborne kampanje. No, to nije uvijek neprobojan dokaz da će kandidat pobijediti. Na predsjednika Geralda Forda izvršena su dva atentata, ali ipak nije uspio pobijediti Jimmyja Cartera, a Theodore Roosevelt je ranjen u atentatu tijekom predizbornog skupa, ali je ipak izgubio izbore.

image

Pristaše Donalda Trumpa

Jim Vondruska/Getty Images Via Afp

Može li incident uvjeriti neodlučne da sada glasaju za Trumpa?

Trumpovi simpatizeri će zasigurno sada biti još ohrabreniji za glasovanje, ali čini se malo vjerojatnim da će ovaj incident uvjeriti neodlučne glasače da podrže Trumpa jer su oni politički neangažirani i podjednako ne vole Trumpa i Bidena.

Kako će pucnjava utjecati na predsjedničkog kandidata Demokratske stranke?

Bidenov stožer je odmah nakon pucnjave privremeno zaustavio kampanju i sva službena putovanja. Demokrati koji su tjednima pozivali Bidena da se povuče i pripremali teren za Kamalu Harris sada će zaustaviti sve napore da se smijeni predsjednik Joe Biden, barem u dogledno vrijeme.

Što će Joe Biden sada napraviti?

Očekuje se da bi predsjednik sada trebao pokazati odlučnost i vodstvo te se stoga pozorno prati svaka njegova riječ. Biden je odmah nakon pucnjave osudio političko nasilje i pozvao Amerikance na jedinstvo.

image

Konvencija Republikanske stranke u Milwaukeeju

Leon Neal/Getty Images Via Afp

Hoće li demokrati ublažiti svoju retoriku?

Pojedini republikanci okrivljuju Demokratsku stranku da je demonizacijom Trumpa utjecala na eskalaciju političkog nasilja. Demokrati su promptno maknuli plakate koji napadaju Trumpa i privremeno će pauzirati prikazivanje predizbornih oglasa. No, još nije jasno hoće li promijeniti svoju liniju napada, koja tretira Trumpa kao prijetnju demokraciji. Jedna struja unutar stranke traži da se suzdrže od napada na Trumpa sljedećih tjedana, a druga traži da se Biden što prije vrati u ofenzivu kako bi izbjegao daljnje zaostajanje u anketama.

Kako će reagirati Trump?

Trump bi prema rasporedu trebao održati govor u Milwaukeeju u četvrtak, tijekom posljednjeg dana konvencije. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se u govoru obratiti samo svojim pristašama ili će iskoristiti ovaj trenutak kako bi stekao naklonost šire skupine Amerikanaca.

image

Joe Biden

Mandel Ngan/Afp

Može li doći do nereda sličnih onima 6. siječnja?

Nasilje obično rađa nasilje i postoji opipljiv strah da bi moglo doći do novih napada u ovoj naelektriziranoj situaciji. Ekstremni MAGA republikanci mogli bi pozvati svoje pristaše da se naoružaju. Službe će pozorno pratiti kretanja krajnjih desničara na društvenim mrežama i promatrati kako "dišu". Zato je važno da obje strane, i demokrati i republikanci, barem nakratko stave međustranačke podjele na stranu.

Hoće li se što promijeniti po pitanju prava na posjedovanje i nošenje oružja?

Kontrola oružja trebala bi postati glavno pitanje kampanje i to je smjer u kojem bi demokrati sada mogli usmjeriti svoju kampanju, umjesto napadačke retorike prema Trumpu. Demokrati bi mogli isticati činjenicu da je napadač koristio poluautomatsku pušku koja se obično koristi u masovnim pucnjavama u SAD-u i upozoriti na lakoću pristupa takvim vrstama oružja. No, većina Amerikanaca već ima čvrste stavove po pitanju oružja i ako ih masovne pucnjave u školama nisu uspjele uvjeriti da promijene mišljenje, malo je vjerojatno da će ih ovaj napad uspjeti razuvjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 18:10