META: KRIM

Potez koji bi doveo do totalne eskalacije, Kijev i Washington složni: ‘Bez toga nema Ukrajine!‘

Vladimir Putin je u više navrata upozoravao što slijedi ako Ukrajinci krenu na ovaj dio otetog teritorija

Kerčki most, poveznica između Krima i Rusije, sabotiran je početkom listopada 2022. godine

 -/Afp

Krim ponovno mora postati fokus rusko-ukrajinskog rata, tvrde ukrajinski stručnjaci za vanjsku i obrambenu politiku koji su se u drugoj polovici siječnja sastali s američkom delegacijom.

- Mislim da je Ukrajina javno rekla da je zainteresirana za Krim, međutim manje se spominje činjenica da su Rusi iz Rusije doselili na Krim kako bi povećali broj tamošnje ruske populacije. Neki su Ukrajinci i Krimski Tatari s otoka su praktički otjerani - rekao je Herman Pirchner mlađi, predsjednik Američkog vijeća za vanjsku politiku (AFPC), nevladine organizacije koja raznim američkim dužnosnicima daje informacije o vanjskoj i obrambenoj politici.

- Mislim da postoji osjećaj da je Krim nešto što bi ukrajinske snage mogle zauzeti - dodao je Pirchner mlađi.

Pirchner i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država William Schneider mlađi predvodili su osmeročlanu američku delegaciju koja je od 20. do 29. siječnja boravila u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i luci Odesi na jugu zemlje, piše Newsweek.

Amerikanci su dolazak dogovorili s ukrajinskim stručnjacima. Newsweek navodi da Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a nije sudjelovalo u organizaciji dolaska američkih funkcionara u Ukrajinu.

Američka je delegacija dnevno održavala po pet i više sastanaka s ukrajinskim obrambenim, obavještajnim, energetskim i prometnim dužnosnicima; drugim ukrajinskim političarima; nekolicinom ambasadora i predstavnika ambasada; građanima Ukrajine te žrtvama ruske invazije.

Ukrajinski su stručnjaci svojim američkim kolegama iz AFPC-a rekli da većina Ukrajinaca drži da će trenutni rat završiti tako da će Ukrajina ponovno biti teritorijalno cjelovita zemlja.

AFPC kaže da se Kijev brine za Ukrajince koji na Krimu žive pod paskom Rusa, a osobito je zabrinut za Krimske Tatare, populaciju koja je često ugnjetavana.

- Tatari u egzilu smatraju da Rusija želi eliminirati Krimske Tatare te da ja na tome počela raditi još 2014. kada je ilegalno anektirala taj poluotok - stoji u izvještaju AFPC-a.

- Rečeno nam je da su tijekom našeg boravka u Ukrajini izvedene racije u više od 100 domova Krimskih Tatara - piše također u izvještaju AFPC-a.

Takvo je ponašanje Rusa dovelo do toga da su mnogi mladi Tatari s Krima pobjegli u Gruziju i Irsku.

Ukrajinska je strana tijekom spomenutih razgovora rekla da je dogovor između Moskve i Kijeva da se baza Crnomorske flote Ruske ratne mornarice smjesti u Sevastopolj bila greška koja se neće ponoviti ako Ukrajina zauzme Krim.

Pirchner se tijekom boravka u Ukrajini sastao se s Oleksijem Danilovim, šefom Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost. Amerikanac ga je opisao kao "opreznog i uvjerljivog tipa".

- Ukrajinski dužnosnici uglavnom vjeruju da mogu ponovno osvojiti velike dijelove svog teritorija koji je trenutno pod ruskom okupacijom - rekao je Pirchner te dodao da bi uspješna ukrajinska kontraofenziva do određene mjere destabilizirala Rusiju.

Amerikanac je dodao ukrajinski dužnosnici i civili iznimno cijene pomoć koju Washington šalje Kijevu.

- Kada sam prije nekoliko godina bio u Ukrajini, mnogi su smatrali da će ih Rusija napasti. Istovremeno, od Ukrajinaca biste čuli da neće dopustiti da Rusija porobi njihovu djecu i unuke. Takvu su odlučnost pokazali i prije aktualne invazije. Trenutna je situacija još ozbiljnija. Kada pričate s gospođama u godinama i civilnim društvom, oni misle na ratne zločine koji se čine i djecu iz sirotišta koju Rusi otimaju i prebacuju na svoj teritorij. Cijelo društvo je zauzelo stav da ih se neće pokoriti - rekao je Pirchner.

Ukrajinski su stručnjaci AFPC-u rekli da bi Ukrajina pala bez američke pomoći. Kijevu je, rekli su, najvažnije oružje koje mu Amerika šalje. Novac je na drugom mjestu.

- Brinu ih zalihe i oružje, ali vjeruju da će biti uspješni ako im se pošalje sve što im treba. Svi s kojima sam pričao vjeruju da će da će Ukrajina na proljeće, nakon sezone blata, pokrenuti vlastitu ofenzivu - rekao je Pirchner.

Američka je delegacija tijekom boravka u Ukrajini posjetila i Buču, mjesto u kojem su Rusi masakrirali 450 odraslih i djece.

- Mislim da ne možete tamo otići a da vas cijela situacija ne dirne. Pogotovo kada znate da su se takve strahote događale i u drugim mjestima. Sjećam se da sam razgovarao s jednim borcem koji mi je rekao da mora ostati na svojoj poziciji čak i kada se čini da tamo nije potreban. Rekao mi je: "Kad bismo otišli, znamo što bi se mještanima dogodilo u slučaju da se Rusi vrate" - rekao je Pirchner mlađi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 23:26