FINANCIJSKI POTRES

Potonule i američke burze, prijeti najgori dan od početka pandemije, indeks straha na rekordno visokim razinama

Moguće je da će indeks Nasdaq koji dominiraju tehnološke tvrtke zabilježiti najgori dan trgovanja od početka pandemije koronavirusa SARS-CoV-2

Njujorška burza

 SPENCER PLATT/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Čim su se američke burze u ponedjeljak otvorile (9:30 sati po istočnoameričkom vremenu), indeksi Dow Jones, Nasdaq Composite i S&P 500 zabilježili su padove.

Dow Jones je ubrzo pao za više od 1000 poena, odnosno otprilike 2,7 posto, Nasdaq je potonuo za 6,3 posto, a S&P 500 za 4,1 posto. Steven Blitz, vodeći stručnjak za američku ekonomiju u nezavisnoj tvrtki za istraživanje tržišta TS Lombard, rekao je BBC-u da Sjedinjene Američke Države ne ulaze u recesiju, ali da njihova ekonomija slabi.

Nakon nešto više otprilike 70 minuta trgovanja, Dow je pao za 1044 poena (2,63 posto), Nasdaq je pao za 594 poena (3,55 posto), a S&P 500 za 166 poena (3,12 posto).

BBC piše da je moguće da će indeks Nasdaq kojim dominiraju tehnološke tvrtke zabilježiti najgori dan trgovanja od početka pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, koja je službeno izbila početkom 2020. godine. Nakon što je u srpnju zabilježio rekordno visoku vrijednost, prošlog je tjedna pao, odnosno prošao korekciju. BBC navodi da ove vijesti dolaze nakon prošlotjednih, slabije od očekivanih izvještaja o zaposlenosti u SAD-u. Mnogi su se tada pobojali da bi najveća svjetska ekonomija mogla oslabiti.

BBC piše da je indeks straha na Wall Streetu porastao do 55 te da je zadnji puta toliko visok bio tijekom pandemije i globalne financijske krize koja se dogodila 2008. godine.

Blitz je rekao da Američka središnja banka (FED) ne smije oklijevati s rezanjem kamatnih stopa jer bi SAD do kraja 2024. mogao ući u recesiju ako prekasno reagira. BBC navodi da je to prošlotjednog zaokreta na američkim burzama došlo i zbog rezultata ankete u kojoj sudjeluju vodeći ljudi američkih proizvođača. Kad su ih anketari pitali što očekuju u narednim mjesecima, neki njihovi odgovori nisu bili osobito pozitivni. Katy Kaminski iz investicijske tvrtke AlphaSimplex rekla je da se na tržištima prvo govorilo o strahu od inflacije, a da se kasnije počelo govoriti o ekonomskoj slabosti.

Dionice velikih tehnoloških tvrtki kao što su Amazon, Meta, Apple i Alphabet u proteklih su godinu dana značajno dobile na vrijednosti jer je postojala nada da će ulaganja u umjetnu inteligenciju donijeti bolju prodaju i veće profite. Zbog tih je nadanja tvrtka Nvidia nakratko postala najvrjednija tvrtka na svijetu. Međutim, nekoliko je tih tvrtki prošlog tjedna objavilo razočaravajuće financijske izvještaje. Investitori su se zbog toga pobojali da umjetna inteligencija nije toliko vrijedna koliko se činilo. BBC piše da su tehnološke tvrtke najveće američke tvrtke te da će njihov pad dovesti do većih problema za indekse S&P 500 i Nasdaq.

Vrijednost dionica tvrtki Amazon i Nvidia u proteklih je mjesec dana pala za čak 20 posto, Meta je pala za 13, a Apple za osam posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2024 18:42