RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Biden: ‘Ukrajina nikad neće biti Putinova pobjeda, a autokrati razumiju samo jednu riječ‘

Uživo pratimo najvažnija događanja 363. dana rata u Ukrajini

Joe Biden u Varšavi

 Wojtek Radwanski/Afp

Ključni događaji:

- 363. je dan rata u Ukrajini

- Biden je održao veliki govor u Varšavi

- Rusija suspendira članstvo u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja

- Putin je za rat u Ukrajini optužio Zapad

- Prigožin osuo paljbu po Kremlju


Moskva: Pridržavat ćemo se ograničenja svog nuklearnog arsenala

Rusija će i ubuduće poštovati obvezu smanjenja svog nuklearnog arsenala u skladu s ugovorom Novim START-om, unatoč odluci da obustavi sudjelovanje u tom važnom rusko-američkom ugovoru o razoružanju koju je obznanio predsjednik Vladimir Putin.

"Rusija želi zadržati odgovoran pristup i nadalje će, do isteka ugovora, strogo poštovati količinske granice za ofenzivno strateško oružje", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova. Opširnije pročitajte OVDJE


Biden: Ukrajina nikad neće biti Putinova pobjeda, Amerika će joj čuvati leđa!

Američki predsjednik Joe Biden održao je veliki govor u Varšavi, u Poljskoj, nakon što je jučer posjetio glavni grad Ukrajine Kijev. Biden je rekao da Rusija nikada neće pokoriti Ukrajinu i da je Kijev godinu dana od ruske invazije "snažan, ponosit i slobodan".

Počeo je pozdravljajući Poljsku kao "velikog saveznika".

Biden kaže da se prije godinu dana "svijet pripremao za pad Kijeva" - koji stoji "visok, ponosan" i "što je najvažnije... slobodan".

Dodao je da je "cijeli svijet" bio testiran kako će odgovoriti na rat s Rusijom koji je pokrenut prije godinu dana.

Sada, znamo, kaže: "Odgovorili smo, odgovorili bismo, bili bismo ujedinjeni - i svijet nije okrenuo pogled na drugu stranu".

Dodaje da su se saveznici zalagali za suverenitet i demokraciju pred ratom i da će to i nastaviti, "bez obzira na sve".

Biden kaže da je Vladimir Putin očekivao da će se ukrajinski narod "prevrnuti" kada su njegovi tenkovi ušli 24. veljače.

Ali ukrajinski narod je "previše hrabar", dodao je.

“Bili smo previše jedinstveni, demokracija je bila prejaka. Umjesto lake pobjede koju je vidio i predviđao, Putin je završio s izgorjelim tenkovima i ruskim snagama u neredu."

"Mislio je da će se NATO raspasti i podijeliti - umjesto toga, NATO je ujedinjeniji i jedinstveniji nego ikad prije."

Rekao je da je ruski čelnik "danas suočen s nečim što nije mislio da je moguće prije godinu dana - demokracija u svijetu je ojačala, a ne oslabila.

“Ali autokrati svijeta su oslabili, a ne ojačali jer je u trenucima velikih preokreta i neizvjesnosti najvažnije znati za što se zalažete. A znati tko stoji uz tebe čini veliku razliku."

Biden kaže da je to ono što "solidarnost znači".

Čini se da je Joe Biden upućuje poruku Vladimiru Putinu, govoreći okupljenima: "Apetiti autokrata ne mogu se umiriti - može im se samo suprotstaviti.

"Autokrati razumiju samo jednu riječ - ne, ne, ne. Ne, nećete uzeti moju zemlju. Ne, nećete mi uzeti slobodu. Ne, nećeš mi uzeti budućnost. Večeras ću ponoviti ono što sam rekao prošle godine na istom mjestu. Diktator koji želi obnoviti carstvo nikada neće moći ublažiti ljubav ljudi prema slobodama. Brutalnost nikada neće samljeti volju slobodnih. Ukrajina nikada neće biti pobjeda za Rusiju, nikada”, rekao je Biden.

Biden kaže da će zločini protiv čovječnosti i ratni zločini koje je počinila Rusija biti kažnjeni.

Kaže da će SAD i dalje čuvati leđa Ukrajini dok se zemlja brani.

image

Joe Biden u Varšavi

Wojtek Radwanski/Afp
image

Joe Biden u Varšavi

Mandel Ngan/Afp

Biden kaže da će sljedeće godine ugostiti članice NATO-a na summitu povodom proslave 75. godišnjice organizacije.

"Da ne bude nikakve dvojbe, predanost SAD-a našim saveznicima i članku 5. je čvrsta kao stijena", rekao je Biden u Varšavi, referirajući se na načelo po kojem je napad na jednu napad na sve članice NATO-a.

"Sve članice NATO-a to znaju. A to zna i Rusija: napad na jednu članicu je napad na sve nas", istaknuo je Biden.

Joe Biden završio je svoje obraćanje u Varšavi istiući da "nema plemenitijeg cilja" od "slobode".

Dodao je da "sve ovo što sada radimo moramo učiniti da to znaju i naša djeca i unuci".

"Sloboda, neprijatelj tiranina i nada vjekova. Slobodo, budi uz nas, mi ćemo stati uz tebe", zaključio je Biden.

image

Joe Biden u Varšavi

Mandel Ngan/Afp
image

Joe Biden u Varšavi

Mandel Ngan/Afp
image
Mandel Ngan/Afp
image
Wojtek Radwanski/Afp
image
Mandel Ngan/Afp
image
Wojtek Radwanski/Afp
image
Mandel Ngan/Afp
image
Mandel Ngan/Afp
image
Mandel Ngan/Afp

Govor američkog predsjednika Joea Bidena u Varšavi

U sljedećih 10 minuta američki predsjednik Joe Biden trebao bi održati govor u Varšavi nakon iznenadnog posjeta glavnom gradu Ukrajine u ponedjeljak.

Njegovi komentari doći će samo nekoliko sati nakon dugotrajnog obraćanja Vladimira Putina u kojem je suspendirao nuklearni sporazum Rusije i SAD-a.

Uoči Bidena, govor je održao poljski predsjednik Andrzej Duda. Rekao je da Ukrajina mora pobijediti i zahvalio SAD-u i NATO-u koji šalju vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.


Blinken: Objava Rusije o Novom START-u "duboko neodgovorna"

Odluka Rusije da suspendira članstvo u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja je neodgovorna i SAD će pozorno pratiti što Moskva radi, izjavio je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken.

"Objava Rusije da suspendira svoje članstvo je duboko nesretna i neodgovorna", rekao je Blinken novinarima u Ateni. "Pažljivo ćemo pratiti što Rusija konkretno čini. Naravno da ćemo se pobrinuti da u svakome slučaju budemo spremni štititi sigurnost naše zemlje i sigurnost naših saveznika", dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak uputio nuklearno upozorenje zapadu zbog Ukrajine, suspendiravši bilateralni nuklearni sporazum, objavivši da su novi strateški sustavi stavljeni u borbenu pripravnost i najavivši da će Moskva nastaviti s nuklearnim pokusima.

Putin je rekao da Rusija suspendira članstvo u sporazumu Novi START, posljednji veliki pakt Moskve i Washingtona o kontroli naoružanja kojim se ograničava broj nuklearnih glava u arsenalima dviju najvećih nuklearnih sila. Sporazum ističe 2026.

Blinken je ostavio otvorena vrata za pregovore u bilo koje vrijeme. "Ostajemo spremni za razgovore s Rusijom o ograničenju strateškog naoružanja, neovisno o svemu drugome što se događa, bilo u svijetu ili u našim odnosima", rekao je. "Svijet očekuje od najvećih nuklearnih sila da se ponašaju odgovorno".


Moskva traži od SAD-a povlačenje ‘vojnika i opreme‘ NATO-a iz Ukrajine

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak američku veleposlanicu u Moskvi na razgovor kako bi joj predalo notu u kojoj traži od SAD-a povlačenje "vojnika i opreme" NATO-a iz Ukrajine, referirajući se na vojnu pomoć koju Kijev dobiva od zapadnih zemalja.

"Osobito je istaknuto da za deeskalaciju situacije Washington mora poduzeti mjere u cilju povlačenja američkih i NATO-ovih vojnika i opreme i prekinuti proturuska djelovanja", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Zahtjev Moskve objavljen je nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin održao govor o stanju nacije u kojem je optužio Zapad da koristi sukob u Ukrajini kako bi uništio Rusiju.

Po Putinu, zapadni saveznici Kijeva, na prvom mjestu SAD, snose "odgovornost" za eskalaciju sukoba u Ukrajini koji traje već godinu dana.

Rusko ministarstvo istaknulo je u priopćenju da pošiljke američkog oružja Ukrajini "jasno dokazuju da su lažne američke tvrdnje da Sjedinjene Države nisu strana u sukobu".

Moskva je uz to zatražila od Washingtona "objašnjenja u vezi eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 i da se ne miješa u objektivnu istragu kako bi se identificiralo krivce".

Na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u rujnu prošle godine izvršena je sabotaža. Zapad za to sumnjiči Moskvu, a ona optužuje Zapad.


Prigožin: ‘Rusija pokušava uništiti Wagner!‘

Milijarder, osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner, optužio je dužnosnike da su njegove borce uskratili streljivo dok se svađa između njega i elite u zemlji nastavlja.

U sedmominutnoj audio poruci koju je objavila njegova tiskovna služba, Jevgenij Prigožin optužio je ministra obrane zemlje i načelnika Glavnog stožera da pokušavaju "uništiti" Wagner grupu.

"Jednostavno postoji izravno protivljenje", rekao je gospodin Prigožin.

Dodao je da je nedostatak streljiva "ekvivalent izdaje".

Od izbijanja ukrajinskog rata, Prigožin se javno svađao s generalima i dužnosnicima Kremlja, optužujući ih za nedostatke u njihovoj kampanji protiv Kijeva.

No ovo je jedna od njegovih najoštrijih kritika, ako ne i najoštrija od početka sukoba.

Iako je Wagner bio dominantna snaga u nekoliko regija, uključujući Bakhmut i Soledar, SAD je procijenio da je grupa pretrpjela više od 30.000 žrtava, uključujući 9.000 mrtvih.

Procjenjuje se da su oko 90% ubijenih bili kriminalci, a Wagner je regrutirao mnoge svoje borce iz ruskih zatvora.


FSB: Nismo dali sigurnosna jamstva za Bidenov posjet

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) je priopćila da nije dala nikakva sigurnosna jamstva američkom predsjedniku Joeu Bidenu nakon što je Washington unaprijed obavijestio Moskvu o njegovom posjetu Kijevu.

"Sjedinjene Države obavijestile su Rusiju o Bidenovom posjetu Kijevu putem diplomatskih kanala. Nismo dali jamstva za njegovu sigurnost", rekao je direktor FSB-a Alexander Bortnikov, a prenosi novinska agencija TASS.

Biden je u ponedjeljak stigao u nenajavljen posjet Kijevu gdje se susreo s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, dan prije posjeta Poljskoj.

Svjetski mediji u ponedjeljak su prenijeli riječi savjetnika Bijele kuće za sigurnost Jakea Sullivana da je SAD obavijestio Kremlj o posjetu američkog predsjednika Kijevu „nekoliko sati“ prije njegovog dolaska.

Biden je u utorak imao zakazan posjet Poljskoj, pa je dio medija predviđao da bi se mogao dogoditi i posjet Ukrajini, što je Bijela kuća odbacivala, pisao je New York Times.

Ured predsjednika u nedjelju je objavio raspored za ponedjeljak koji je sugerirao da je on tada i dalje u Washingtonu i da će u ponedjeljak navečer letjeti za Varšavu.

No Biden je već bio na drugom kraju svijeta, nakon što je u 4 ujutro u nedjelju poletio za Europu. Američka delegacija ukrajinsku granicu prešla je vlakom, putujući gotovo deset sati prema Kijevu u kojem je na kraju boravila pet sati.


‘Rusi gomilaju bombardere i borbene avione uz granicu‘

Ruski izvori tvrde da je zabilježena ekstremno visoka aktivnost na zračnim bazama i aerodromima pokraj granice s Ukrajinom, tvrdi Twitter profil koji prikuplja otvorene izvore, OSINT defender.

Kako dodaje, veliki broj borbenih aviona i strateških bombardera navodno je stigao na aerodrome tijekom zadnjih sati.


Putinov govor

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je obraćanje Saveznoj skupštini.

Na samom početku govora kazao je kako se Rusija trenutačno suočava s "vrlo teškim" vremenom i da današnje obraćanje održava u "vrlo teškom kontekstu".

U pokušaju da obrani svoju ‘specijalnu vojnu operaciju‘ u Ukrajini, ruski predsjednik kazao je da su ruske trupe radile na "osiguranju sigurnosti" na "povijesnim područjima" zemlje.

"Korak po korak, nastavit ćemo, počevši od Donbasa gdje su ljudi vjerovali da će im Rusija pomoći. Učinili smo sve što je bilo moguće da se ovaj problem riješi na miran način. Bili smo strpljivi u pregovorima, no iza naših leđa se pripremao drugačiji scenarij. Zapad je pokušao zažmiriti na zločine režima Kijeva", kazao je Putin i nekoliko puta spomenuo širenje NATO-a na granice s Rusijom. Kazao je i kako SAD ima najviše vojnih baza na svijetu i kako im se Rusija u nekoliko navrata obratila tražeći sigurnost, no da su naišli na odbijanje.

"Zapadni čelnici razgovarali su o opskrbi Ukrajine nuklearnim oružjem prije ruske specijalne vojne operacije", ustvrdio je Putin i kazao da je Zapad već bio poslao tešku vojnu opremu, avione i obrambene sustave u Ukrajinu.

image
Dmitry Astakhov/Afp

"NATO je postavljao vojne baze i biološke laboratorije na ruskim granicama. Govorili su "odvratne laži" kada su pričali o sporazumima iz Minska", kazao je, a potom optužio Ukrajinu za početak rata.

"Nismo sumnjali", kaže Putin, da je u veljači 2022. "sve bilo pripremljeno" za akciju Kijeva na Donbas. "Sve je to bilo potpuno suprotno dokumentima koje je prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a".

‘Oni su započeli rat‘

"Ponavljam, oni su započeli rat, a mi smo upotrijebili silu da ga zaustavimo", kazao je označavajući tako prvi put sukob ratom, a ne ‘specijalnom vojnom operacijom‘.

Dodao je da Rusija želi "zaštititi ljude i zaštititi njihove domove", a Zapad je optužio da želi "beskonačnu moć".

"Potrošili su 150 milijardi dolara da vojno podrže kijevski režim", ustvrdio je Putin nakon što je jučer SAD najavio dodatni paket potpore Ukrajini vrijedan 500 milijuna dolara.

Putin je optužio Zapad za "beskrajni niz optužbi protiv Rusije" na nedavnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu i kazao da je "Zapad pustio duha iz boce".

"Elite Zapada ne skrivaju svoje ciljeve... pokušavaju nanijeti strateški poraz Rusiji", kazao je.

Istaknuo je i kako je Zapad podržao "protudržavni udar" u Ukrajini 2014. i kako je jedna od postrojbi ukrajinske vojske nazvana po njemačkoj nacističkoj jedinici no da "oni na vlasti odlučuju zatvoriti oči pred tim."

Putin kaže da će Zapad koristiti bilo koga - teroriste, naciste, "čak i samog vraga" - kako bi se borio protiv Rusije.

"Ukrajinski narod postao je "taoc svojih zapadnih gospodara" koji su okupirali zemlju u političkom, gospodarskom i vojnom smislu. Režim ne služi njihovim nacionalnim interesima. Oni služe interesima stranih sila", zaključio je pa dodao da Zapad pokušava lokalni sukob pretvoriti u globalni, a onda je dodao kako će oni "reagirati na odgovarajući način".

"Govorimo o postojanju naše zemlje."

O homoseksualnim brakovima

Potom je komentirao neke "pokvarene zapadne vrijednosti".

"Zapad stvara sliku Rusije kao neprijatelja kako bi skrenuo pozornost s korupcije u vlastitim zemljama i društveno-ekonomskih problema. Milijuni ljudi na Zapadu vode se duhovnom uništenju", kazao je pa dodao da se na Zapadu "čak i pedofilija najavljuje kao normalna stvar", a onda se osvrnuo na istospolne brakove.

"To je u redu. Oni su odrasli. Imaju pravo živjeti svoje živote. U Rusiji smo uvijek vrlo tolerantni po tom pitanju. Ali, Sveto pismo kaže da je brak zajednica između muškarca i žene. U isto vrijeme, Anglikanska crkva razmatra rodno neutralne izraze za Boga. Milijuni ljudi na Zapadu shvaćaju da su dovedeni do prave duhovne katastrofe", kazao je Putin, a onda je u podužem dijelu govora zahvalio ruskim oružanim snagama koji su se borili u Ukrajini kao i majkama, suprugama, liječnicima, medicinskim sestrama, željezničarima, inženjerima, poljoprivrednim radnicima na pomaganju u ratnim naporima.

Obnova Donbasa i pomoć obiteljima stradalih vojnika

Pritom je posebno zahvalio "ratnim reporterima" koji, kako kaže, "riskiraju svoje živote kako bi rekli istinu cijelom svijetu".

Ruski predsjednik potom se obratio građanima ‘anektiranog‘ ukrajinskog teritorija.

Osvrćući se na široko ismijavane referendume u djelomično okupiranim područjima Ukrajine krajem prošle godine, Putin je rekao:

"Želio bih izraziti posebnu zahvalnost građanima regija Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporižja. Vi ste sami odredili svoju budućnost. Napravili ste svoj izbor unatoč prijetnjama terora nacista. Pored vas su se odvijale vojne akcije, a vi ste odlučili biti zajedno s Rusijom. Biti zajedno s domovinom."

"Započeli smo i nastavit ćemo naš program obnove ovih teritorija. Vratit ćemo industriju u ta područja i povezati ih s ostatkom Rusije. Dobit će izravnu podršku iz svih regija Rusije", kazao je, a potom nadugačko krenuo pričati o lokalnoj birokraciji koja podupire obitelji poginulih u ratu u Ukrajini, za koje je najavio poseban fond pomoći.

Institut za proučavanje rata predvidio je da će se Putin pozabaviti ovim pitanjem u govoru jer je nepovjerenje poraslo među civilnim stanovništvom.

O ekonomiji

Putin se potom osvrnuo na rusku ekonomiju i na prognozu Zapada da se rusko gospodarstvo urušiti.

Kazao je da je Zapad započeo "ne samo vojnu i informacijsku, već i ekonomsku agresiju" protiv Rusije.

"Nisu postigli uspjeh ni u jednom od ovih područja", napomenuo je.

"Inicijatori sankcija sami sebe kažnjavaju", zaključio je.

"Isprovocirali su rast cijena u vlastitim zemljama, zatvaranje tvornica, kolaps energetike, a svojim građanima poručuju da su za to krivi Rusi", kazao je pa se osvrnuo na BDP i ustvrdio da je rusko gospodarstvo umjesto kolapsa restrukturirano, a Rusija još uvijek posluje s mnogima diljem svijeta.

"Sve sankcije su samo sredstvo, ali cilj je natjerati naše građane da pate - to je njihov humanistički pristup", osvrnuo se ponovno na Zapad i kazao kako "oni pokušavaju destabilizirati rusko društvo iznutra".

Kazao je i da je ruski BDP smanjen za samo 2,2 posto i da je vlada potrošila tri milijarde rubalja na mjere za stabilizaciju gospodarstva.

"Rusija ne bi trebala ponavljati pogreške iz prošlosti i ne bi trebala pokušavati uništiti vlastito gospodarstvo. Imamo sve što je potrebno za siguran nastavak i razvoj zemlje", kazao je, a potom se usredotočio na domaća pitanja oko industrije i poslovanja.

"Inflacija u Rusiji će biti 4, možda 5 posto. Podsjećam da je u nekim zapadnim zemljama po 17, 18", istaknuo je i napomenuo da Rusija ne treba tražiti novac ‘izvana‘.

Kritika oligarsima

Nakon dijela o ekonomiji Putin je kritizirao neke oligarhe koji su novac trošili na palače i jahte na Zapadu, a premalo na razvoj Rusije, i koji su sada izgubili svoje posjede, rekavši da ih je na to upozorio.

Kaže da su neki vidjeli Rusiju kao "samo izvor prihoda", a sada ih je "Zapad opljačkao".

"Nitko od običnih građana nije žalio zbog onih koji su izgubili ogromne bankovne račune na Zapadu zbog problema. Nikome nije bilo žao zbog onih koji su izgubili palače i jahte", dodao je, a na njegove primjedbe državna elita je isprekidano pljeskala.

Ulažite u Rusiju", kazao je Putin. "Država će vas podržati."

U svom govoru napomenuo je i kako su Rusi za vrijeme pandemije pomagali Italiji, kao i da sada nakon potresa pomažu Turskoj i Siriji te da neće odustati od osnovnih ljudskih vrijednosti.

Putin se u svom govoru po prvi put okrenuo Bjelorusiji, nakon sporazuma potpisanih između zemalja prošlog tjedna koji su ih dodatno integrirali.

"Želio bih naglasiti da oni koji su rođeni i odrasli u Bjelorusiji i Donbasu, oni koji su se borili za neovisnost ovih područja, trebaju biti u prvim redovima našeg budućeg razvoja", kazao je govoreći o gospodarskom, obrazovnom i znanstvenom razvoju.

"Rusija računa na vas i da ćete uzeti u obzir te goleme zadatke."

Predsjednički izbori

Nakon više od sat vremena govora, Putin je kazao kako će Rusija sljedeće godine održati poštene predsjedničke izbore.

"Predsjednički izbori 2024. održat će se u strogom skladu sa zakonom i uz poštivanje svih demokratskih ustavnih procedura", dodaje.

"Svi moramo udružiti naše napore, naše odgovornosti i naša prava da podupiremo jedno povijesno vrhovno pravo: pravo da Rusija bude jaka."

Njegove su izjave izazvale jedan od nekoliko ovacija i pljesak.

‘Nećemo napasti prvi‘

Nakon toga kazao je kako je Zapad ili "ciničan ili glup" sa svojim pristupom prema kontroli naoružanja i Rusiji. Rekao je da su se odnosi između Rusije i SAD-a pogoršali, a "to je bila inicijativa SAD-a".

"Korak po korak počeli su uništavati sustav svjetske sigurnosti i kontrole naoružanja", kazao je pa istaknuo kako Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u jedinom preostalom američko-ruskom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja (Novi START), ali se iz njega ne povlači.

"Prisiljen sam danas objaviti da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u Sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju. Ponavljam, ne povlači se iz ugovora, nego obustavlja svoje sudjelovanje", rekao je.

Prema Putinovim riječima, neke osobe u Washingtonu razmišljaju o testiranju nuklearnog oružja, ali onda će ih Moskva također provesti.

Međutim, isključio je mogućnost da Rusija izvede prva nuklearni napad.

"Naravno da nećemo napasti prvi i ne moraju imati opasne iluzije", kazao je.

"Danas sve teškoće prolazimo zajedno i nema drugog načina. Ovo se prenosi s jedne generacije na drugu, jedinstvo i odanost domovini", zaključio je.

Putin je završio govor pohvalivši ljude koji su donirali za potporu borcima na prvoj liniji u Ukrajini i izbjeglicama, te je rekao:

"Rusija će odgovoriti na sve izazove. Jer svi smo jedna država. Mi smo jedan veliki ujedinjen narod. Uvjereni smo u svoju moć. Istina je s nama. Hvala vam."


Putinov govor mogao bi trajati više od sat vremena

Ruska državna novinska agencija Tass prenosi preambulu današnjeg parlamentarnog obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina Saveznoj skupštini. Napominje da je posljednji put ruski čelnik uputio sličnu poruku parlamentu u travnju 2021.

"Putin će sljedeću poruku objaviti neposredno prije godišnjice specijalne vojne operacije u Ukrajini. Odluka o njezinom pokretanju postala je katalizator velikih negativnih promjena u odnosima Rusije sa zemljama Zapada. EU se 24. veljače priprema objaviti svoj deseti paket antiruskih sankcija. SAD također planira objaviti još jedan set ograničenja protiv Rusije ovaj tjedan.

U isto vrijeme, ne odustajući od pokušaja slabljenja ruske ekonomije, kolektivni zapad nastavlja upumpavati oružje u Ukrajinu. Štoviše, američki predsjednik Joe Biden smatrao je potrebnim uoči Putinova govora osobno odletjeti u Kijev i nakon pregovora s ukrajinskim čelnikom Vladimirom Zelenskim najaviti dodjelu još jednog paketa vojne pomoći od 500 milijuna dolara toj zemlji. U stručnoj zajednici takav korak američkog čelnika ocijenjen je dokazom namjere daljnjeg zaoštravanja odnosa s Rusijom."

U sadržaju govora, Tass citira glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da "svi čekaju poruku u nadi da će čuti procjenu onoga što se događa, procjenu specijalne vojne operacije, procjenu međunarodne situacije i predsjednikove viziju kako se nosimo s tim i kako ćemo ići dalje.”

Što se tiče dužine, Putinov govor mogao bi potrajati i duže od sat vremena.

Tass izvještava da su TV kanali u svom rasporedu odredili sat vremena za prijenos nadolazećeg događaja. Međutim, prema glasnogovorniku Kremlja, ‘ovo je formalnost‘ i Putin bi mogao govoriti duže.

Primjerice, posljednji put – u travnju 2021. – predsjednikov govor trajao je sat i 19 minuta. Najduži govor bio je 2018., a trajao je sat i 55 minuta . Najkraći govor – 48 minuta – održao je dva puta – 2004. i 2005. Putinov govor u prosjeku je trajao sat vremena i sedam minuta.


Talijanska premijerka Meloni na putu za Kijev

Talijanska premijerka Giorgia Meloni na putu je za Kijev gdje će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenose u utorak talijanski mediji.

Meloni se noćnim vlakom uputila iz Poljske u Kijev, a njezin dolazak u glavni grad Ukrajine se očekuje tijekom jutra, izvijestio je televizijski kanal Sky TG24.

U ponedjeljak navečer talijanska premijerka telefonski je razgovarala s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji se upravo vratio u Poljsku nakon iznenadnog posjeta Kijevu, objavila je talijanska vlada.

"Dvoje čelnika je razgovaralo o njihovoj bliskoj suradnji glede pomoći Ukrajini, uključujući sigurnosnu, gospodarsku i humanitarnu pomoć", priopćeno je iz premijerske rezidencije.

Meloni, koja je postala premijerka u listopadu, kazala je da je namjerava posjetiti Kijev prije 24. veljače, prve obljetnice početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Premijerka je podsjetila da je Italija Kijevu već uputila financijsku, vojnu i humanitarnu pomoć te najavila slanje Ukrajini električne opreme kako bi se uspostavila opskrba električnom energijom za tri milijuna ljudi.

Na vojnom planu, Italija bi u suradnji s Francuskom trebala na proljeće Ukrajini isporučiti obrambeni sustav zemlja-zrak srednjeg dometa MAMBA.

Ona na taj način nastavlja politiku svog prethodnika Maria Draghija, no Meloni u svojoj koalicijskoj vladi ima i proruske partnere, posebice šefa Lige Mattea Salvinija i čelnika stranke Forza Italia Silvija Berlusconija koji je osobni prijatelj Vladimira Putina.

Berlusconi je 12. veljače rekao da se, kada bi bio šef vlade, ne bi sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim jer ga krivi za rat s Rusijom.


Granatiran Herson

Tijekom noći ruska vojska napala je Hersonsku oblast. U Dnjepropetrovskoj oblasti i Mikolajivskoj oblasti noć je prošla bez granatiranja, izvijestio je Ukrajinski državni emiter Suspilne na Telegramu.

Tijekom proteklog dana tri su osobe poginule u Donjeckoj oblasti, a još petero stanovnika regije je ozlijeđeno u granatiranju od strane ruske vojske. Dvije osobe umrle su u regiji Herson.

Ruska vojska nastavlja ofenzivu u pet smjerova na istoku. Obrambene snage Ukrajine izvele su tijekom dana 16 udara na područja koncentracije ruskog ljudstva i vojne tehnike.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.


Biden u Poljskoj

Biden će se danas sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako bi razgovarali o zajedničkim naporima za potporu Ukrajini i zahvalili Poljskoj na pomoći SAD-u i drugim zemljama u olakšavanju isporuke vojne i humanitarne pomoći.

Navečer će održati govor o tome kako su SAD pomogle okupiti svijet da podrži Ukrajinu dok rat ulazi u svoju drugu godinu.

“Predsjednik Biden će jasno dati do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti stajati uz Ukrajinu, kao što ste ga čuli mnogo puta da kaže, koliko god bude potrebno”, rekao je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Marcin Przydacz, savjetnik poljskog predsjednika za vanjske poslove, rekao da će Biden i Andrzej Duda razgovarati o jačanju sigurnosti Poljske i povećanju prisutnosti NATO-a u zemlji.

"(Razgovarat ćemo) o sigurnosti poljske države i savezničkoj suradnji sa SAD-om, također unutar NATO-a, što možemo učiniti da istočna strana, uključujući Poljsku, bude sigurnija", rekao je Przydacz za TVN 24. "Nije tajna da razgovarat ćemo o povećanju prisutnosti NATO-a, također u smislu infrastrukture."


Gotovo 19.000 žrtava zabilježeno u Ukrajini, kaže UN

Najmanje 18.955 civilnih žrtava zabilježeno je od početka ruske invazije na Ukrajinu, izvijestio je Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR).

OHCHR je objavio izvješće u kojem navodi broj od 7199 poginulih i 11.756 ozlijeđenih, ali vjeruje da su stvarne brojke znatno veće.

Ukupno 697 civilnih žrtava dogodilo se u siječnju 2023., a podaci pokazuju da se nasilje nastavilo duž crte bojišnice od 1200 km, ali je prvenstveno bilo koncentrirano u regijama Donjecka, Luganska i Zaporižja.

Tijekom siječnja 2023. postojao je vrlo visok intenzitet i trend pogoršanja štete nanesene medicinskim i obrazovnim ustanovama. Većina zabilježenih civilnih žrtava uzrokovana je uporabom eksplozivnog oružja sa širokim djelovanjem, uključujući granatiranje iz teškog topništva, raketnih sustava za višestruko ispaljivanje, projektila i zračnih napada, izvijestio je OHCHR.


Putin se obraća Saveznoj skupštini

Vladimir Putin danas će održati govor o stanju nacije ruskoj Saveznoj skupštini gdje će pred oba doma parlamenta iznijeti svoje ciljeve za drugu godinu svoje invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik će obavijestiti rusku političku i vojnu elitu o stanju onoga što on naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Obraćanje dolazi u vrlo simbolično vrijeme, gotovo godinu dana od dana kada je Putin najavio rusku invaziju na Ukrajinu.

"U tako ključnom i vrlo kompliciranom trenutku našeg razvoja, naših života, svi čekaju poruku u nadi da će čuti ocjenu onoga što se događa, ocjenu specijalne vojne operacije", izvijestio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na državnoj televiziji.

Putin će također dati svoju analizu međunarodne situacije i iznijeti svoje viđenje razvoja Rusije nakon što joj je Zapad uveo opsežne sankcije, priopćio je Kremlj.

Govor bi trebao početi u podne po lokalnom vremenu (10 sati) u središtu Moskve.

Kremlj također planira održati slavljenički koncert na stadionu Lužnjiki kasnije tijekom dana, a zatim sazvati izvanredne sjednice Dume i Vijeća Federacije u srijedu.


Kina zabrinuta zbog rata u Ukrajini

Kina je jako zabrinuta zbog sukoba u Ukrajini koji eskalira i čak izmiče kontroli, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang tijekom sastanka na konferenciji u Pekingu.

„Kao i uvijek Kina će nastaviti promicati mirovni dijalog i raditi s međunarodnom zajednicom kako bi dijalog rješavao probleme. U interesu nam je jedino zajednička sigurnost“, naveo je Qin Gang.

Kina je još jednom odbila tvrdnje kako pomaže Rusiji u naoružavanju. Američki državni tajnih Antony Blinken je dan ranije upozorio kako bi posljedice bile ogromne kada bi se potvrdila kineska vojna pomoć Rusiji, a o tome su istog dana govorili i neki europski čelnici.

„Pozivamo određene zemlje da odmah prestanu dolijevati ulje na vatru sukoba u Ukrajini takvim izjavama“, kazao je Qin Gang, očigledno prvenstveno misleći na Sjedinjene Američke Države.

„Čvrsto stojimo protiv bilo kakvog oblika hegemonije i protiv bilo kakvog stranog uplitanja u poslove Kine. Vrijeme je i da prestane optuživanje Kine“, završio je Qin Gang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 19:33