SLUČAJ STORMY DANIELS

Povijesna presuda, Trump je kriv po sve 34 točke optužnice, divljao nakon izricanja: ‘Sramota, namještaljka!‘

Trump je prvi američki predsjednik, bivši ili aktualni, kojega se kazneno gonilo

Donald Trump

 Seth Wenig/POOL/AFP

Porota sazdana od sedam muškaraca i pet žena bivšeg je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u četvrtak proglasila krivim po svih 34 točaka optužnice za lažiranje poslovnih zapisa, javlja The Guardian.

Nakon što je izašao iz sudnice, Trump je rekao da će "prava presuda stići 5. studenog" te da će je dati "američki narod". Dodao je da je suđenje bilo "namješteno" i "sramotno". "Narod zna što se ovdje dogodilo i svi znaju što se ovdje dogodilo", ustvrdio je bivši predsjednik SAD-a.

Trump je dodao da je "jako nevin" čovjek koji se "bori za svoju zemlju" i za "njezin ustav". "Naša je cijela zemlja namještena", rekao je Trump te dodao da mu aktualni predsjednik Joe Biden i njegova administracija žele nauditi jer je njihov politički suparnik. "Nastavit ćemo se boriti. Borit ćemo se do kraja i pobijedit ćemo jer naša zemlja odlazi kvragu", rekao je Trump. "Ovo još nije gotovo", dodao je bivši predsjednik SAD-a te napustio sud.

Kazna 11. srpnja

Sudac Juan Merchan rekao je da će Trump kaznu saznati 11. srpnja u 10 sati po istočnom standardnom vremenu. Trumpov odvjetnik Todd Blanche zatražio je od suca Merchana da kaznu njegovom klijentu izrekne sredinom ili krajem srpnja jer se odvjetnici bivšeg predsjednika SAD-a sada moraju fokusirati na druge procese koji se vode protiv njega, primjerice onog zbog otuđivanja i skladištenja povjerljivih dokumenata na sudu u američkoj saveznoj državi Floridi.

Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako ostali osuđeni za taj zločin često dobivaju kraće kazne, novčane ili uvjetne. Zatvaranje ga ne bi spriječilo u kampanji ili preuzimanju dužnosti ako bi pobijedio, stoji u tekstu Reutersa.

Porota je o presudi raspravljala nešto manje od 12 sati.

Očekuje se da će se Trump žaliti na presudu suda u New Yorku.

Trump je optužen po 34 točaka da je lažirao poslovne zapise u sklopu pokušaja sakrivanja isplate 130 tisuća dolara pornozvijezdi Stormy Daniels u zamjenu za njezinu šutnju o navodnoj aferi uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Kako je teklo suđenje

Michael Cohen, Trumpov bivši odvjetnik koji je navodno isplatio Daniels, na sudu je rekao kako je obavijestio svog klijenta o isplati. Trumpovi odvjetnici prikazali su Cohena kao osuđenog kriminalca i lažljivca, podsjećajući na njegov boravak u zatvoru zbog porezne prijevare i laganja Kongresu.

Cohenova priča uglavnom se poklapa sa svjedočenjem Daniels i Davida Peckera, urednika tabloida koji je rekao da je radio s Trumpom i Cohenom na suzbijanju negativnog izvještavanja o Trumpu tijekom republikanske utrke za Bijelu kuću.

Trumpov odvjetnik dovodio je tijekom procesa u pitanje Cohenovu lojalnost Trumpu, a zatim i tužiteljstvu, nastojeći pokazati porotnicima da je Cohen sebičan i spreman uložiti velike napore kako bi postigao svoje ciljeve.

Trump je prvi američki predsjednik, bivši ili aktualni, kojega se kazneno gonilo.

Presuda, ističe se, gura Sjedinjene Države u nepoznate vode uoči predsjedničkih izbora 5. studenog kada će Trump, republikanski kandidat, pokušati vratiti Bijelu kuću od demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Trump i Biden u tijesnoj utrci, a istraživanje Reutersa/Ipsosa pokazalo je da bi osuđujuća presuda Trumpa mogla koštati potpore neovisnih i republikanskih glasača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 05:42