KRVAVA STRANA POLITIKE

Povijest atentata na američke predsjednike: ubijena četvorica, među njima Lincoln i Kennedy, posljednji napad bio je 1981.

Najpoznatiji je atentat na Kennedyja u Dallasu 1963., a prvi na popisu je pokušaj ubojstva Andrewa Jacksona 1835. godine

Pokušaj atentata na Ronalda Reagana 1981.

 Mike Evens/afp/profimedia/Mike Evens/afp/profimedia

Američkoj politici političke likvidacije nisu nepoznate. Popis atentata na američke predsjednike dok su bili u uredu dugačak je gotovo kao i američka povijest. Najpoznatije je ubojstvo Johna F. Kennedyja 22. studenoga 1963. godine u Dallasu. Neuspjeli pokušaji ubojstva američkog predsjednika u novijoj povijesti dogodili su se još u ožujku 1981. kada je Ronald Reagan ranjen dok je napuštao hotel Hilton u Washingtonu. Njegov atentator John Hinckley bio je opsjednut glumicom Jodie Foster i nadao se da će atentatom na predsjednika zadobiti njezinu pažnju. Reagan je proveo 12 dana u bolnici. Predsjednik Gerald Ford preživio je dva atentata, oba u rujnu 1975. godine. Atentatorice su bile žene - Lynette Squeaky Fromme i Sara Jane Moore.

Još su tri predsjednika osim Kennedyja ubijena: Abraham Lincoln 14. travnja 1865. Ubijen je u kazalištu u Washingtonu. Njegov atentator John Wilkes Booth upao je u predsjednikovu ložu i upucao ga u glavu. Bio je dio skupine koja je smatrala da je Lincoln tiranin koji krši Ustav. James A. Garfield napadnut je 1881. na željezničkoj postaji u Washingtonu. Umro je dva mjeseca poslije zbog infekcije rane. Atentator je proglašen psihički nestabilnim. William McKinley napadnut je u rujnu 1901. u Buffalu u saveznoj državi New York. Tvrdilo se da je njegov atentator anarhist i radikal.

image

Novi dokumentarac o američkom predsjedniku Abrahamu Lincolnu

Screenshot Youtube/

Andrewa Jacksona je 1835. godine pokušao ubiti nezaposleni slikar na sprovodu.

Theodore Roosevelt dobio je metak u prsa 1912. u Milwaukeeju u Wisconsinu dok je bio je u kampanji za treći mandat. Franklin D. Roosevelt ranjen je dok je držao govor u Miamiju na Floridi. Neuspjeli atentat izveo je nezaposleni građevinski radnik 1933. godine. Promašio je predsjednika, a ranio četvero ljudi te ubio tadašnjeg gradonačelnika Chicaga Antona Cermaka. Dva aktivista za neovisnost Portorika pokušala su 1950. godine ubiti Harryja Trumana u Blair Houseu u Washingtonu. Truman je tamo stanovao u vrijeme renoviranja Bijele kuće. Jedan od napadača je ubijen, a stradao je policajac iz predsjednikova osiguranja Leslie Coffelt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 17:49