ULIČNI RATOVI

Pozadina desničarskog orgijanja u Britaniji: Sve je krenulo s objavom lažne vijesti, a trag vodi prema - Rusiji

Kao odgovor na bjelačko nasilje, azijske i kurdske zajednice u Stoke-on-Trentu formirale su bande naoružane štapovima i palicama
 Justin Tallis/Afp

Više od stotinu prosvjednika uhićeno je diljem Velike Britanije zbog sudjelovanja u demonstracijama koje su organizirale krajnje desničarske skupine koje su se pretvorile u pogrome nebjelačkog stanovništva. Tijekom tjedna neredi su se dogodili u Londonu, Bristolu, Belfastu, Southportu, Hullu, Liverpoolu, Manchesteru, Stoke-on-Trentu, Blackpoolu, u kojima su se desničari sukobljavali s migrantima i policijom, uništavali policijske postaje, trgovine i džamije te palili razne javne ustanove. Kao odgovor na nacionalističke govore organizirane su antifašističke demonstracije u nizu gradova.

Prvi nemiri počeli su u gradu Southportu, gdje je 29. srpnja kriminalac s nožem upao u dječji plesni klub Hope of Hart i ubio tri djevojčice u dobi od šest do devet godina. Osumnjičenik za ubojstvo je pritvoren, a ispostavilo se da je riječ o 17-godišnjaku iz susjednog grada Banksa. Nacionalisti iz redova pristaša antiislamske Engleske obrambene lige došli su na ceremoniju žalosti za poginulima u Southportu i iskoristili žaljenje kao povod za napad na lokalnu džamiju. Tijekom nereda ozlijeđeno je najmanje 39 policajaca.

image
Justin Tallis/Afp
image
Justin Tallis/Afp
image
Terry Blackburn/backgrid/backgrid Uk/profimedia/Terry Blackburn/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Sada britanska javnost i mediji pokušavaju pronaći odgovor na pitanje, kako je moguće takvo nasilje i koja je pozadina.

Kako podsjeća Financial Times, ksenofobni diskurs oko tražitelja azila dobio je na značenju za vrijeme prethodne konzervativne vlade, kada su političari poput Suelle Braverman, tadašnje ministrice unutarnjih poslova, govorili o "invaziji migranata". Rekordan broj ilegalnih migranata koji su stizali preko La Manchea, dogodio se u eri premijera Rishija Sunaka, čiji je slogan "zaustavite brodove" izvikivan na nekim prosvjedima prošlog tjedna. Mnogi ljudi koji marširaju ovih dana su mladi muškarci, ali ima i žena, što je neke stručnjake navelo da sugeriraju da se ovaj novi val prosvjeda razlikuje od ulične mobilizacije krajnje desnice posljednjih godina, kojom su dominirali "obični nogometni igrači" ili huligani.

Međutim, ekstremisti se nalaze na čelu. Prosvjedi su izbili nakon što je Stephen Yaxley-Lennon, osnivač ugašene antiislamske, antiimigrantske Engleske obrambene lige, poznatiji kao Tommy Robinson, održao najveći krajnje desničarski skup u Londonu posljednjih godina. Stručnjaci za ekstremizam kažu da je to ohrabrilo simpatizere krajnje desnice, a iako je Robinson, prije nekoliko dana napustio Britaniju (uživa u hotelu s pet zvjezdica na Cipru), imao je značajnu ulogu u organiziranju nemira, koji su usmjereni na imigrante, muslimane, ali i laburističku vladu Keira Starmera te policiju. Napori da se uguše nemiri komplicirani su time kako je krajnja desnica evoluirala od formalno organiziranih supremacionističkih skupina koje su bile pod nadzorom, u manje grupe, koje dogovaraju akcije putem društvenih medija kao što su TikTok, X i Facebook, te namjenski kanali na Telegramu.

"Ovdje ima previše imigranata", izjavila je starija žena koja se pridružila prosvjedu ispred džamije u Liverpoolu. “Ne možete dobiti pregled kod liječnika i prednost daju strancima u odnosu na naše ljude. Treba prestati. Kad bismo otišli u njihovu zemlju, zatvorili bi nas.” Video snimci od vikenda također pokazuju grupe bijelaca kako napadaju usamljene crnce ili Azijate koji šetaju središtem grada, dok svjedoci u Liverpoolu tvrde da su mete bile trgovine u vlasništvu muslimana.

Kao odgovor na bjelačko nasilje, azijske i kurdske zajednice u Stoke-on-Trentu formirale su bande naoružane štapovima i palicama. Stotine tinejdžera i mladih odraslih jurišalo je središtem grada Hanleya u Staffordshireu, maskirani i naoružani improviziranim oružjem i molotovljevim koktelima u, kako su opisali, pokušaju "obrane džamija".

image
Andy Barton/zuma Press/profimedia/Andy Barton/zuma Press/profimedia
image
Justin Tallis/Afp
image
Justin Tallis/Afp

Po svemu sudeći, pogrome protiv migranata pokrenuo val dezinformacija koje je pokrenula web stranica Channel3 Now. Ovaj resurs, pod maskom američke novinske agencije, objavio je lažnu poruku da je napad na klub u Southportu izvršio “17-godišnji muslimanski izbjeglica Ali Al-Shaqati, premda je poznato da se radi o Axelu Rudakubani, rođenom u Cardiffu 2006. od roditelja iz Ruande koji cijeli život živi u Velikoj Britaniji. Bilješka na Channel3 Now pojavila se dvije minute nakon objave objave na društvenoj mreži X blogera Bernieja Spoffortha koji konstantno širi teorije zavjere. Spomenuo je Al-Shaqatijevo ime, ali je kasnije izbrisao svoju objavu bez objašnjenja, no tweet Channel3 Now, čiji račun prati samo tri tisuće korisnika, zauzvrat je prikupio 27 milijuna pregleda na društvenoj mreži.

Spomenutu dezinformaciju počeli su i širiti desni ekstremisti Tommyja Robinsona, blogera Andrewa Tatea i poduzetnika Duncana Bannatynea, to je odigralo važnu ulogu u poticanju nemira. No još je zanimljivija pozadina – Channel 3 Now je agregator lažnih vijesti, a čini se da svoje prste u svemu ima Rusija. Kako je otkrio The Telegraph, YouTube kanal ovog portala pokrenut je još 2012. godine kada je objavio videoreportaže na ruskom jeziku o amaterskim auto utrkama u Iževsku. U 2019. kanal je preimenovan i prenamijenjen, počeo je objavljivati ​​videozapise o Pakistanu na engleskom jeziku. Domena Channel3 Now registrirana je u Litvi i u vlasništvu je dvojice pakistanskih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 14:03