VATRENO LJETO

Požari bjesne diljem Balkana i Mediterana: Ima poginulih, u tijeku evakuacije

Serija požara nastavlja se u Grčkoj gdje je više od 200 vatrogasaca uspjelo obuzdati vatru na otoku Eubeji
 Screenshot: Youtube

Požari bjesne i diljem Europe. Uništene su šume i kuće, a stanovnici su se morali evakuirati. U Albaniji je vatra zahvatila hotelski kompleks, a u Sjevernoj Makedoniji požar je odnio jedan život, javlja RTL.

Novinarka Laura Damnjanović Šalamon je za RTL izvijestila o stanju na Balkanu i Mediteranu.

Bezbrižan odmor na pješčanoj plaži u sekundi je postao scena iz filma katastrofe. Gust dim prekrio je albansko ljetovalište Shengjin dok su se vatrogasci borili s plamenom. Vjetar je vatru usmjeravao prema odmaralištu, pa su gosti hitno evakuirani.

- Požar je krenuo iz onog smjera i u početku je bio vrlo malen. No nisu ga ugasili na vrijeme i sada je cijela planina u vatri. Uskoro će stići i ovdje, kazao je stanovnik Shengjina Bedri Ukaj.

Ravnatelj albanskih hitnih službi Leonard Qyra kazao je: - Trenutačno je situacija pod kontrolom, ali riječ je o jakom požaru. Sretni smo što nema žrtava ni štete na kućama.

Serija požara nastavlja se u Grčkoj gdje je više od 200 vatrogasaca uspjelo obuzdati vatru na otoku Eubeji. Evakuirana su dva sela.

A nedaleko od grčka granice, u Sjevernoj Makedoniji u požaru je poginula jedna osoba, a izgorjelo je više od 40 kuća. Prekinuta je opskrba električnom energijom i ne rade telefoni. A požari zbog jakog vjetra haraju diljem zemlje.

Dramatično je u Bugarskoj gdje su vatrogasci morali prekinuti borbu s požarom u planinskom području jer je plamen aktivirao mine zaostale iz Hladnog rata.

Ravnatelj bugarske Uprave za zaštitu od požara Alexander Djartov kazao je: - Jaki vjetrovi s grčke strane pomogli su vatri da preskoči jarak od 15 metara koji smo iskopali kao barijeru. Odmah smo krenukli s gašenjem požara, no zbog novih eksplozija mina morali smo povući ekipe iz sigurnosnih razloga.

Gori diljem Mediterana. Veliki požari na Siciliji i Sardiniji su ugašeni. Stotine vatrogasaca bore se s dva šumska požara koji bijesne istokom Španjolske. A na snazi je crveni alarm zbog temperatura koje prelaze 40 stupnjeva. Evakuirani se još ne mogu vratiti u svoje domove.

O vatri koja pustoši Sredozemlje najbolje svjedoče slike opožarenog albanskog grada, a nastavku toplinskog vala ne nazire se kraj, javlja RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:07