BRODOLOM U ITALIJI

Preokret oko potonule jedrilice? Sve će istraživati kao ubojstvo: ‘Da, posada se sklonila, a oni su ostali. Ali...‘

Istraga će se fokusirati i na pitanje koliko je vremena prošlo od katastrofe do spašavanja posade te je li odmah bilo prisutnih spasilaca
 Afp/

Na Siciliji je danas održana konferencija za medije tužiteljstva koje vodi istragu o potonuću jahte Bayesian koje se dogodilo u ponedjeljak, a u kojem su poginuli britanski tehnološki poduzetnik Mike Lynch i šest drugih.

Istraga ubojstva

Tužiteljstvo je objasnilo da se istražuje hipoteza zločina o brodolomu i ubojstvu iz nehata, no za to će biti potrebno vremena, a trenutno ne istražuju nikoga posebno. Naglašavaju da je istraga u vrlo ranoj fazi pa trenutno ništa ne isključuju. Optužnice bi mogle biti podignute protiv jedne ili više osoba, a to bi se moglo dogoditi prije izvlačenja olupine. Kapetan i posada broda ne moraju ostati u Italiji tijekom trajanja cijele istrage, no tužiteljstvo želi da ostanu dostupni za daljnje ispitivanje.

Istraga će se fokusirati i na pitanje koliko je vremena prošlo od katastrofe do spašavanja posade te je li odmah bilo prisutnih spasilaca. Tijekom istrage će se analizirati i brzina kojom se jahta kretala.

Zamjenik tužitelja Cammarano objašnjava da je razlog zašto se gotovo cijela posada, osim kuhara jahte, uspjela skloniti na sigurno, a putnici nisu, vjerojatno taj što su putnici spavali u trenutku incidenta.

Također dodaje da je, na temelju onoga što sada znaju, malo vjerojatno da je vodeno zapljuskivanje uzrokovalo potonuće, već je uzrok vjerojatno bio silazni udar. Radi se o lokaliziranom, snažnom vjetru koji se spušta nakon grmljavinske oluje i brzo se širi nakon udara o tlo, uglavnom na nepredvidiv način.

image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alessandro Fucarini/Afp

Šest žrtava

Dužnosnici za sada nemaju informacija o crnoj kutiji.

- Bilo je izuzetno teško ući u kabine i samu jahtu, rekao je dužnosnik i dodao da će sve utvrditi kasnija pretraga olupina.

Talijanski su dužnosnici na današnjoj konferenciji za medije potvrdili imena žrtava: Prvo pronađeno tijelo bilo je tijelo kuhara broda, Recalda Thomasa, i odmah je bilo jasno da će biti vrlo teško pronaći šestero nestalih.

Četiri žrtve izvučene su 21. kolovoza: Jonathan William Bloomer i njegova supruga te Christopher Morvillo i njegova supruga.

Sve su ih unutar čamca pronašli ronilački timovi. Još jedna žrtva, Mike Lynch, izvučena je 22. kolovoza. Tijelo njegove kćeri, Hannah, izvučeno je 23. kolovoza, što je duboko dirnulo spasilački tim.

image
-/Afp

Obalna je straža pozvana u 04:38 po lokalnom vremenu, no kada su oni stigli, jahta je već bila potonula. Većinu preživjelih je spasio obližnji čamac.

Loši uvjeti za spasioce

Jedan od vatrogasaca uključenih u potragu i spašavanje rekao je da su uključeni i ronioci te da su postavljene kamere za prikupljanje informacija. U operaciji potrage i spašavanja sudjeluje oko 70 ljudi svakog dana. Izvršeno je više od 120 zarona, a ronioci u vodi mogu ostati samo 12 minuta.

- Bilo je to vrlo intenzivno i stresno. Radili smo na dubini od 50 metara, a zbog vremenskih je uvjeta bila vrlo mala vidljivost, rekao je.

image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alessandro Fucarini/Afp

Ronioci ističu da je jahta potopljena na 50 metara dubine, a ulazak u kabine time je dodatno otežan. Jedan od ronioca je opisao sve prepreke s kojima su se suočavali, a koje su ih sprečavale da uđu u plovilo. Morali su se pridržavati i svih sigurnosnih mjera kako i ronioci ne bi riskirali svoje živote.

- Bilo je posebno teško, a radili smo vrlo sporo jer su bila potrebna duga razdoblja za uklanjanje prepreka kroz kabine.

Šef vatrogasne brigade Palerma i dio ronilačkog tima za spašavanje su izjavili da je Bayesian potonula najprije krmom, a zatim se prevrnula na desni bok. Žrtve su tada utočište potražile na lijevoj strani broda, gdje su bili posljednji zračni džepovi dok je brod tonuo.

U prvoj kabini s lijeve strane pronađeno je pet tijela, a jedno, ono Hannah Lynch, pronađeno je u trećoj kabini s lijeve strane.

Zamjenik zapovjednika obalne straže Palerma Raffaele Macauda osvrnuo se na tehničke aspekte spašavanja.

Naglašava da obalna straža provodi dubinski nadzor okoliša i napominje da je vlasnik jahte izrazio želju da se plovilo ponovno izroni.

Još se ne zna koliko će dugo izvlačenje olupine trajati, a zamjenik zapovjednika obalne straže Palerma kaže da to ovisi o mnogim čimbenicima.

- Među ostalim, morat ćemo isprazniti spremnike jahte kako bismo spriječili bilo kakvu kontaminaciju okoliša, dodao je.

image
Alessandro Fucarini/Afp

Niz neopisivih grešaka

Podsjetimo, jahta Bayesian pod britanskom zastavom, 56 metara duga luksuzna jedrilica u kojoj su bile 22 osobe - 12 putnika i 10 članova posade - prevrnula se i potonula u ponedjeljak, nekoliko minuta nakon što ju je pogodila oluja prije zore dok je bila usidrena uz obalu sjeverne Sicilije.

"Brod je pretrpio niz neopisivih, nerazumnih grešaka, nemoguće se dogodilo na tom brodu... ali je potonuo jer je ušla voda u njega. Odakle, istražitelji će reći", rekao je Giovanni Costantino u intervjuu.

Costantino je na čelu The Italian Sea Group, koja uključuje Perini Navi, talijanskog proizvođača vrhunskih jedrilica i jahti koji je izgradio Bayesian 2008. Plovilo je dvaput bilo na remontu, posljednji put 2020., ali ne kod Perinija.

Izvršni direktor je isključio bilo kakve pogreške u dizajnu ili konstrukciji, što je nazvao malo vjerojatnim nakon 16 godina plovidbe bez problema, uključujući i lošije vremenske uvjete nego u ponedjeljak.

Okrivio je posadu Bayesiana za "nevjerojatnu pogrešku" jer nisu bili spremni za oluju, koja je bila najavljena u prognozama.

Costantino je rekao da je putnike trebalo pozvati da izađu iz svojih kabina i okupiti na sigurnom mjestu dok se brod pripremao za oluju, uključivo podizanjem sidra i zatvaranjem vrata, kao i drugim mjerama.

Da su poštovane procedure, svi putnici bi se vratili na spavanje nakon jednog sata "i sljedećeg bi jutra sretno nastavili svoje prekrasno krstarenje", rekao je Costantino.

Druga jahta usidrena u blizini Bayesiana prošla je oluju bez posljedica.

image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp
image
Alberto Pizzoli/Afp

Stradao i Lynchov bivši poslovni partner

Valja spomenuti i da je bivšeg poslovnog partnera Mikea Lyncha, Stephena Chamberlaina (52), 17. kolovoza također zadesila tragedija: udario ga je automobil, a od posljedica nesreće je preminuo tri dana kasnije. Policija istražuje i njegovu smrt te traži svjedoke nesreće. Potvrđeno je da je vozačica automobila bila 49-godišnjakinja koja je ostala na mjestu događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 16:23