SVE POPULARNIJI

Preplavio je Europu, ubio slavnu zvijezdu, a iz zaborava ga je izvukao sin El Chapa: ‘Svaki kontakt je kao ruski rulet!‘

Iza cijelog projekta stoji kartel Sinaloa

Ovidio Guzman, sin zloglasnog El Chapa. Proizvodnja ružičastog kokaina. Racija specijalaca u Meksiku

 /Profimedia

‘Ružičasti kokain‘, droga koju se povezuje sa smrti Liama Payna, opasna je mješavina metamfetamina, ketamina i amfetamina te može izazvati halucinacije, psihozu i smrt.

Naziva ju se još 2C ili ‘tuci‘, a u posljednje vrijeme se sve više koristi u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

No ta droga nije nova. Izumljena je u 70-im godinama, a u 90-ima postaje posebno popularna, između ostalog, i zbog svoje neobične ružičaste boje, piše Daily Mail.

Droga je opasna i zato što receptura značajno varira pa korisnici nikada ne mogu biti posve sigurni koje supstance i u kojem omjeru točno sadrži.

Paketići ove droge pronađeni su u Engleskoj, Škotskoj, Walesu, u raznim dijelovima SAD-a, kao i na poznatim party destinacijama u Španjolskoj.

Glavni svjetski distributeri su, navodno, sinovi zloglasnog šefa meksičkog kartela El Chapa.

image

Ružičasti kokain

Joaquin Sarmiento/Afp

Opasna mješavina

Iako se droga naziva ‘ružičasti kokain‘, u njoj rijetko ima čistog kokaina.

Najčešće se radi o mješavini sredstva za smirenje, halucinogenog ketamina, stimulirajućeg MDMA-a i amfetamina.

Umjetna bojila i arome daju joj specifičnu ružičastu boju i slatkasti miris, a u mješavinu se ponekad dodaje i kofein, LSD i fentanil.

Upravo zbog toga što korisnici zapravo nikad ne znaju što se u ružičastom prašku nalazi, korištenje ove droge predstavlja pravi ‘ruski rulet‘.

Što se cijene tiče, ružičasti kokain može koštati do 100 dolara po gramu što je skuplje od pravog kokaina.

Ipak, ako se koriste jeftiniji sastojci, cijena može pasti na samo 10 dolara po gramu. Osim u formi praška, droga dolazi i u obliku tableta.

2C spada u kategoriju fenetilamina koji kod korisnika proizvode kombinaciju psihoaktivnog i stimulirajućeg efekta.

Latinoamerički karteli drogu ponekad nazivaju i ‘tuci‘, što je izvedenica od fonetskog izgovora imena 2C. U njihovim laboratorijima nerijetko se koriste jeftiniji sastojci poput MDMA-a i ketamina proizvedenih u Kini.

image

Ružičasti kokain

Joaquin Sarmiento/Afp

Studija o ružičastom kokainu iz 2023. objavljena u The American Journal of Drug and Alcohol Abuse navodi da je analiza pokazala da do 99 posto zaliha droge zaplijenjene u zemljama Latinske Amerike zapravo ne sadrži 2C.

Ružičasti kokain dolazi iz raznih izvora, ali su američke vlasti dio opskrbe koja ulazi u njihovu zemlju pripisale meksičkom kartelu Sinaloa.

Kartel Sinaloa preuzeli su sinovi zloglasnog meksičkog narkobosa El Chapa, nakon što je potonji izručen SAD-u 2017. godine.

Američka Agencija za suzbijanje droga (DEA) označila je ružičasti kokain kao sve veći problem i istaknula da kartel Sinaloa iskorištava sve veću potražnju za ovom drogom.

‘Meksička vlada zasad nije objavila da je obavila raciju u bilo kojem laboratoriju za ‘tuci‘ u Meksiku, no zna se da je kartel Sinaloa sposoban uvoziti velike količine ketamina iz Kine kako bi se olakšala proizvodnja ‘tucija‘ u Meksiku‘, stoji u izvješću.

Odatle se zalihe ružičastog kokaina distribuiraju američkim korisnicima, pri čemu koriste kanale društvenih medija poput Telegrama.

image

Ružičasti kokain

Joaquin Sarmiento/Afp

Od euforije do paranoje

Američka agencija za narkotike je rekla da su u optjecaju sve veće količine droge koje sadrže sintetičke komponente, proizvedene u laboratoriju, umjesto da se uzgajaju iz prirodnih izvora poput biljaka.

Takve sintetičke droge mogu biti višestruko jače, što je dovelo do ‘najopasnije i najsmrtonosnije krize s drogom s kojom su se Sjedinjene Države ikada suočile‘, rekla je agencija za narkotike.

Ružičasti kokain je sve češći i na britanskim glazbenim festivalima. The Loop, servis za provjeru droga s licencom Ministarstva unutarnjih poslova, izdao je upozorenje o ružičastom kokainu još 2022. godine.

Učinci ružičastog kokaina razlikuju se ovisno o mješavini, ali korisnici navode osjećaje euforije, budnosti i poboljšane percepcije što ga čini popularnom drogom za zabavu i boravak kod kuće.

Međutim, česte su i halucinacije, uznemirenost, paranoje, napadaji, pa čak i srčani zastoj.

Lee Fernandes, terapeut za droge i alkohol u centrima za liječenje ovisnosti The UKAT Group, rekao je: ‘Opasnosti miješanja droga poput ketamina, MDMA i metamfetamina su velike. Korisnik će na početku doživjeti ekstremnu euforiju, povećanu budnost i pojačanu osjetilnu percepciju, nakon čega slijedi ekstremno negativan koktel osjećaja poput paranoje, stalne tjeskobe i depresije. Korisnici obično to ‘spuštanje‘ pokušavaju izbjeći tako da jednostavno uzimaju više droge.‘

Američki stručnjaci su upozorili i da se ružičasti kokain također koristi kao droga za silovanje jer sadrži ketamin koji dovodi korisnike u tzv. ‘K-hole‘ zbog sadržaja sredstva za smirenje.

Ian Hamilton, stručnjak za ovisnosti sa Sveučilišta York, kaže i da je ova droga tako opasna jer u imenu sadrži riječ ‘kokain‘, pa konzumenti mogu pogrešno pretpostaviti da se radi o toj drogi - a kokaina u ružičastom kokainu najčešće ni nema.

Krivac za brojne smrti

Stručnjaci za probleme ovisnosti pribojavaju se da je ružičasti kokain dobio besplatnu reklamu nakon što je naveden u istrazi oko afere sa Seanom ‘Diddyjem‘ Combsom.

image

Sean ‘Diddy‘ Combs

Xavier Collin/image Press Agency/the Mega Agency/profimedia/Xavier Collin/image Press Agency/the Mega Agency/profimedia

U sudskim spisima navodi se da je Diddyjeva djevojka Yung Miami ‘nabavljala ružičasti kokain za njega‘.

Yung Miami je 2023. prebacila drogu privatnim avionom iz Miamija na glazbeni festival u Virginiji jer je ‘Sean Combs htio ‘tuci‘, ali Brendan ga je zaboravio.‘

Iako sâm ružičasti kokain nema posebnu pravnu klasifikaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu, u njemu se nalaze nedopuštene droge klase A ili B za čije se posjedovanje može dobiti do 7 godina zatvora.

Ružičasti kokain se povezuje s brojnim smrtnim slučajevima.

Pjevačica u usponu Camila Sterling (24) pronađena je u ožujku prošle godine mrtva u luksuznom hotelskom apartmanu u Miami Beachu. U organizmu je imala ružičasti kokain.

I Španjolska je izvijestila o više smrtnih slučajeva tinejdžera koji su se predozirali na tamošnjim glazbenim festivalima.

Ta je droga bila kriva i za automobilsku nesreću influencerice i modela Maecee Marie Lathers (24) u kojoj su 10. kolovoza poginule dvije osobe, Abraham Molina i Jesus Rubio.

Policija je rekla da je Lathers vozila svoj Mercedes iako joj je bila oduzeta vozačka dozvola. Projurila je kroz crveno na semaforu sa skoro 120 km/h i prouzročila prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama.

Prema posljednjim izvještajima, ta bi droga mogla biti povezana i sa smrću bivše zvijezde One Directiona Liama ​​Paynea, iako to tek treba biti potvrđeno.

image

Liam Payne

Tolga Akmen/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 12:57