POVUKAO SE

Pročitajte što je točno Biden napisao u pismu koje će prodrmati Ameriku

Biden će se obratiti naciji kasnije tijekom tjedna i pojasniti detaljnije ovu svoju odluku

Barack Obama i Joe Biden

 Nicholas Kamm/Afp

Predsjednik SAD-a Joe Biden na platformi X objavio je pismo u kojem je, nakon tjedana neslužbenih insajderskih informacija o njegovu povlačenju iz utrke za novi mandat, napokon objavio dugoočekivanu vijest da se neće ponovno kandidirati. Samo 18 sati prije te povijesne objave, Biden je na bivšem Twitteru objavljivao postove o Donaldu Trumpu i obećavao da će dobiti izbore. Nakon što je prelomio i donio odluku da se povlači, ubrzo je na X-u podržao svoju potpredsjednicu Kamalu Harris da ga zamijeni u utrci za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Ovo je cijelo pismo Joe Bidena:

"Dragi moji Amerikanci,

U protekle tri i pol godine napravili smo velik napredak kao nacija.

Danas, Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo ogroman iskorak u obnovi naše nacije, u snižavanju cijene lijekova na recept za starije, i u proširenju priuštivog zdravstvenog osiguranja za rekordan broj Amerikanaca. Pružili smo nužno potrebnu njegu za milijun veterana koji su bili izloženi toksinima. Usvojili smo nakon 30 godina prvi zakon o kontroli oružja. Izabrali smo prvu Afroamerikanku za Vrhovni sud. I usvojili najznačajniji zakon o klimatskim promjenama. Amerika nikada nije bila u boljoj poziciji za vodstvo nego što je danas.

Znam da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez vas, američkog naroda. Zajedno smo prebrodili najveću epidemiju u posljednjih sto godina i najveću ekonomsku krizu još od Velike depresije. Zaštitili smo i sačuvali našu demokraciju. I učvrstili smo i osnažili naša savezništva diljem svijeta.

Bila mi je ogromna čast služiti vam kao vaš predsjednik. I iako je bila moja namjera tražiti reizbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da odustanem i da se isključivo posvetim ispunjavanju predsjedničkih dužnosti do kraja mog mandata.

Obratit ću se naciji kasnije tijekom tjedna i pojasniti detaljnije ovu svoju odluku.

Zasad, želim izraziti najdublju zahvalnost svima onima koji su radili tako naporno za predsjednički reizbor. Želim zahvaliti potpredsjednici Kamali Harris što je bila izvrsna partnerica u ovome što smo radili. Izražavam i duboku zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je ukazao.

Danas vjerujem u ono u što sam oduvijek vjerovao: da Amerika može sve ako smo zajedno. Moramo uvijek biti svjesni toga da smo mi Sjedinjene Američke Države", napisao je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 00:20