SKANDAL U FRANCUSKOJ

Procurila privatna snimka oca Marine Le Pen: Čovjek od 96 godina okružio se notornom skupinom, a onda je krenula pjesma...

Marine Le Pen rekla je da će pokrenuti pravni postupak protiv rock skupine

Jean Marie Le Pen

 /Profimedia

Jean-Marie Le Pen (96), osnivač francuske krajnje desničarske Nacionalne fronte (FN), snimljen je kako pjeva neonacističku pjesmu s rock skupinom povezanom s fašizmom, prenosi Telegraph.

Vremešni političar pod istragom je zbog zlouporabe javnih sredstava u slučaju u kojem se sudi njegovoj kćeri Marine i 25 drugih ljudi povezanih s FN-om i strankom koja je nasljedila Frontu - Nacionalno okupljanje (RN).

Suđenje je počelo u Parizu u ponedjeljak, a Marine Le Pen i njezini suoptuženici poriču optužbe koje se odnose na navodnu pronevjeru iz Europskog parlamenta.

Jean-Marie Le Pen neće dolaziti na suđenje jer je sud odlučio da nije sposoban za suđenje iz zdravstvenih razloga.

Na društvenim mrežama se pojavila snimka raspjevanog Le Pena koji s članovima Match Retoura, rock skupine krajnje desnice iz Lyona, izvodi pjesmu Fanchon. Na snimci jedan od članova nosi majicu koja veliča Hitlerovu mladež.

Poznato je da je Match Retour povezan s međunarodnom neonacističkom mrežom poznatom kao Krv i čast, koja je nastala iz ultradesničarske glazbene scene Ujedinjenog Kraljevstva 1980-ih. Članovi mreže pozivaju na nasilne akcije kako bi se osigurao "opstanak europskih rasa".

Bivši čelnik krajnje desnice šokirao je Francusku kada je došao do drugog kruga predsjedničkih izbora 2002. godine.

Njegova kći Marine Le Pen (56), bivša predsjednica Nacionalnog okupljanja, rekla je da će pokrenuti pravni postupak protiv rock skupine i onih koji su ih pustili u kuću njezina oca, tvrdeći da su iskoristili njegovu slabost i navodnu demenciju.

- Činjenica je da (Jean-Marie Le Pen) nije u poziciji dati svoj pristanak za bilo što, rekla je gospođa Le Pen za AFP, osuđujući ‘skandalozno ponašanje onih koje planira dovesti na sud‘.

- Jean-Marie Le Pen je sposoban recitirati Musseta, ali možda ne zna koja je godina, dodala je u izjavi.

Osim što pjevaju napoleonsku pjesmu Fanchon, članovi skupine također izvode serenadu s posebnom napisanom pjesmom koja se referira na njegove homofobne izjave koje je iznio 1997. godine.

Mediapart, francuski istraživački portal, izvijestio je da je Match Retour nastupio u svibnju 2022. na skupu u Sainte-Croix-aux-Minesu u znak počasti francuskim SS vojnicima koje je francuska vojska ubila 1945. godine.

Video snimka se pojavila u nezgodnom trenutku za Nacionalno okupljanje jer su čelnici stranke i deseci članova na suđenju zbog optužbi da su koristili lažne poslove kako bi prevarili Europski parlament za milijune.

Novac namijenjen za rad u Europskom parlamentu koristili su za plaćanje osoblja koje je radilo za RN i to u razdoblju između 2004. i 2016. godine.

Ako budu proglašeni krivim, Le Pen i ostali optuženici mogli bi se suočiti s potencijalnom zatvorskom kaznom do deset godina i novčanom kaznom od milijun eura. Osim toga, članovi stranke poput Le Pen koji su bili izabrani dužnosnici u vrijeme navodnih prestupa riskiraju zabranu obavljanja javne dužnosti do deset godina. Oni koji nisu izabrani dužnosnici mogu dobiti zabranu do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 12:50