STROGI PAKISTAN

Progon kršćana: Mentalno retardiranoj djevojčici (11) prijeti smrtna kazna zbog spaljivanja Kur'ana

Jedanaestogodišnja mentalno oboljela Rifta Masih iz pakistanskog Islamabada spalila je primjerak Kur'ana i sada joj prijeti smrtna kazna zbog bogohuljenja.

Djevojčica iz kršćanske obitelji uhićena je u četvrtak poslije velikih demonstracija zbog paljenja Kur'ana. Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari je naredio ministarstvu policije da provedu detaljnu istragu.

Britanski mediji javljaju kako je zbog tog slučaja došlo do porasta vjerskih tenzija i da je oko 900 kršćana, koji žive u predgrađu Islamabada skoro 20 godina, moralo iseliti zbog prijetnje gnjevnih muslimanskih susjeda.

Jedan od predstavnika lokalne muslimanske zajednice poručio je susjednima kršćanima kako do 1. rujna moraju ukloniti sva obilježja sa svojih domova i otići.

- Mislim da se više niko neće usuditi tamo vratiti. To područje više nije za nas sigurno - rekao je kršćanin Arif Masih.

Nekoliko je hrabrijih kršćana pokušalo ostati, no muslimanski vlasnici trgovina ne žele im prodavati hranu.

Kada je izbio incident sa spaljivanjem Kur'ana, oko 1000 muslimanskih vjernika blokiralo je kašmirski autoput, najveći koji vodi iz zapadnog dijela Islamabada.

Policija se u početku nije željela miješati, ali je na kraju ipak optužila devojčicu za bogohuljenje i uhitila nju i njezine roditelje, kao i nekoliko članova kršćanske zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:27