DIVLJAČKI UDAR

Projektil kojim su Rusi pogodili dječju bolnicu sadrži zapadne komponente: ‘Proizvode ih osam puta više nego prije rata!‘

Obrambeni sektor Kremlja okrenuo se mikroprocesorima i drugoj naprednoj tehnologiji koja nije namijenjena vojnoj uporabi

Projektil Kh-101 i njegovi ostaci nakon udara na Kijev

 /Profimedia

Tip ruskog projektila koji je u ponedjeljak pogodio dječju bolnicu Ohmadit u Kijevu oslanja se na zapadne komponente, tvrde stručnjaci i ukrajinski dužnosnicima, što bi ukazivalo na uspjeh Kremlja u izbjegavanju zapadnih sankcija. Projektil Kh-101, snimljen kamerom sekundu prije nego što je pogodio bolnicu za djecu oboljelu od raka, jedan je od najnaprednijih ruskih krstarećih projektila i ključan je za rusku sve intenzivniju kampanju zračnih napada na Ukrajinu. U napadu na bolnicu poginule su najmanje dvije osobe poginule, a deseci su ozlijeđeni.

Iz ukrajinskih sigurnosnih agencija još ranije su utvrdili kako se nedvojbeno radi o Kh-101, a istraživačka stranica Bellingcat također je, kako je pisao Jutarnji list, ustvrdila da su analize dokaza iz otvorenih izvora, kao i stručnjaka za projektile, ukazali na to da je ruska krstareća raketa Kh-101 pogodila bolnicu, što bi značilo da su tvrdnje ruskih i proruskih izvora i dužnosnika koji su poricali odgovornost Kremlja i nastojali prebaciti krivnju za incident na Ukrajinu lažne.

Prema Fabianu Hoffmannu, istraživaču na Sveučilištu u Oslu, snimka nastala dok se projektil približava meti ne ostavlja "apsolutno nikakvu sumnju" da je to bio Kh-101, te dodaje da nema dokaza da ga je protuzračna obrana izbacila s putanje.

Rusija proizvodi gotovo osam puta više Kh-101 nego prije invazije općeg opsega na Ukrajinu u veljači 2022. godine i u proizvodnji tog oružja još uvijek ovisi o dijelovima iz zapadnih zemalja, posebice SAD-a, kako piše Financial Times. "Zapadna tehnologija im omogućuje da naprave ove pametne projektile, koji omogućuju njihovim terorističkim napadima da prođu kroz našu načetu protuzračnu obranu", rekla je Olena Bilousova, voditeljica istraživanja o sankcijama na Institutu KSE u Kijevu.

Proizvodnja skočila za osam puta

Iako su sankcije onemogućile Rusiji da dođe do nekih naprednih komponenti, obrambeni sektor Kremlja okrenuo se mikroprocesorima i drugoj naprednoj tehnologiji koja nije namijenjena vojnoj uporabi. Taj je prijelaz vidljiv u ukrajinskoj analizi ispaljenog Kh-101 u siječnju, koja je otkrila 16 dijelova zapadnjačke elektronike u projektilu.

Dvije komponente označene su kao da ih je proizveo STMicroelectronics sa sjedištem u Švicarskoj, dok su ostale izradili američki proizvođači čipova, uključujući Analog Devices i Intel. Sve komponente uglavnom su bile namijenjene za civilnu upotrebu, a neke i prilično stare. Analiza ruskih dokumenata koju je proveo FT pokazala je da su ruske tvrtke tijekom 2023. godine uspjele nabaviti dijelove identične onima koji su korišteni u Kh-101 analiziranom u siječnju jednostavnom kupovinom na otvorenom tržištu i uvozom preko Kine.

No, analiza ostataka jednog projektila vjerojatno ne prikazuje pravo stanje stvari - prema analizi Ureda predsjednika Ukrajine dostavljenoj FT-u, jedan Kh-101 može sadržavati više od 50 različitih dijelova proizvedenih u inozemstvu.

Godine 2021., godinu prije nego što je Vladimir Putin naredio sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, Rusija je proizvela samo 56 projektila Kh-101. Nakon što je Kremlj naredio da tvornice oružja rade u cjelodnevnim smjenama, Rusija je tijekom 2023. proizvela 420 komada Kh-101, što je skoro osam puta više, prema prošlomjesečnom izvješću londonskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI).

Napori SAD-a da prekinu opskrbne lance za rusku obrambenu industriju otežali su nabavu naprednih zapadnih tehnologija, što je navelo proizvođače da se okrenu civilnim komponentama koje nemaju otpornost ili zaštitu koja se obično zahtijeva od elektronike za vojnu uporabu. "Zapadne sankcije djeluju... Putin ne može proizvesti najsofisticiranije oružje", rekao je Oleksandr Litvinenko, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, u intervjuu za Financial Times prije napada u ponedjeljak. "Rusija je u stanju proizvesti velike količine, ali kvaliteta mnogih je vrlo loša", dodao je.

Iako je preciznost važna, ona nije imperativ za rusku vojsku, rekao je Litvinenko. Bez obzira pogodila li Moskva svoju metu ili ne, željeni cilj uvijek je barem djelomično postignut, a to je posijati teror.

Rusija se također u proizvodnju sofisticiranih projektila može oslanjati na rezerve komponenti iz starijih modela kako bi održala stope proizvodnje novijih projektila, kaže Pavel Luzin s Fakulteta prava i diplomacije Fletcher na američkom Sveučilištu Tufts. Jedan od primjera je motor R95 namijenjen za starije projektile, koji bi mogao adekvatno zamijeniti moderniji motor TRDD-50A Kh-101 bez da Rusija bude prisiljena povećati proizvodnju naprednog oružja.

Zelenski će pokrenuti to pitanje u Washingtonu

"Nisu sve elektroničke komponente vojne kvalitete, a čak i ako je zabranjeno da ih se isporučuje Rusiji, Moskva ih kupuje preko lažnih tvrtki na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji", objašnjava Luzin i ističe da su motori, kao iznimno složeni strojevi, najveći problem.

SAD smatra da komponente izrađene uz pomoć američke tehnologije, čak i ako su proizvedene u inozemstvu, mogu biti obuhvaćene kontrolom domaćeg izvoza. Međutim, nekakva pravila u tom smjeru je teško provesti - iako nema dokaza da je neki veliki dobavljač ‘lovio u mutnom‘ i prekršio američke izvozne kontrole, komponente mogu preprodati kupci koji ne poštuju pravila.

Vladislav Vlasjuk, stručnjak za sankcije u ukrajinskom predsjedničkom uredu, rekao je za FT da će predsjednik Volodimir Zelenski pokrenuti pitanje zapadnih komponenti koje se koriste za proizvodnju ruskih projektila sa zapadnim čelnicima na ovotjednom summitu NATO-a u Washingtonu.

Semiconductor Industry Association, američko trgovačko tijelo zaduženo za ovaj sektor, priopćilo je da njegovi članovi "vrlo ozbiljno shvaćaju svoju odgovornost da raspolažu snažnim i sveobuhvatnim programima usklađenosti, koji uključuju provođenje dubinske analize, revizije i praćenja opskrbnog lanca, kako bi se identificirali i uklonili loši akteri iz opskrbnih lanaca. Međutim, ti napori sami po sebi ne mogu spriječiti namjerno preusmjeravanje proizvoda, krivotvorenje i zlouporabu".

Ruskoj vojnoj moći najviše pridonose zapadne tvrtke

Kako je u prosincu pisao Jutarnji list, iako se najviše govori o kineskim kompanijama, tvrtke koje najviše doprinose ruskoj vojnoj moći dolaze sa Zapada, prenio je Politico pozivajući se na istraživanje Kijevske škole ekonomije.

Njihova analiza utjecaja zapadnih sankcija na ruske vojne kapacitete na prvo mjesto opskrbljivača ruske vojske stavila je Intel, proizvođača mikročipova sa sjedištem u kalifornijskoj Santa Clari. Na drugome je mjestu kineski tehnološki gigant Huawei. Slijede ga Analog Devices iz Massachusettsa, AMD, Intelov kalifornijski susjed, Texas Instruments te poznati američki proizvođač IBM.

Analitički centar Kijevske škole za ekonomiju tvrdi u svojem izvješću da se nakon pauze ruski uvoz mikroelektronike, bežičnih i satelitskih navigacijskih sustava i drugih ključnih komponenti ratne mašine ove godine vratio na prijeratnu razinu.

To, objašnjavaju istraživači, pokazuje da su zapadne sankcije uvedene Rusiji imale kratkoročni učinak te da su Rusi i njihovi saveznici u međuvremenu uspostavili nove dobavljačke kanale. Prema izvješću centra, u tome je Moskva imala pomoć Kine i Hong Konga, zemalja iz svojeg okruženja poput Kazahstana te NATO-ove članice Turske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 23:07