‘NE VJERUJEMO VAM‘

Puštena snimka službenika koji je upucao mladog pilota, majka ogorčena: ‘Priznajte da ste došli na kriva vrata!‘

Obitelj žrtve ustraje na tome da se službenik našao na krivoj adresi i upucao nedužnog pilota, šerif je pustio snimku kao odgovor

Pušten video na kojem je službenik upucao mladog pilota

 /Screenshot

Šerif s Floride pustio je u javnost snimke na kojima je njegov zamjenik upucao mladog strijelca na avionu AC130 Rogera Fortsona u njegovom stanu. Napravio je to kako bi osporio tvrdnje obitelji žrtve, koja tvrdi da je zamjenik otišao u pogrešan stan, piše CNN.

Šerif Eric Aden objavio je video nakon zahtjeva odvjetnika obitelji žrtve. Odvjetnik je rekao da je djevojka žrtve putem FaceTimea pratila što se događa i vjeruje da je zamjenik došao na pogrešna vrata. Odvjetnik Ben Crump i Fortsonova majka opisali su ga kao domoljuba koji je poštovao autoritet i nadao se da će svojoj majci i mlađoj braći i sestrama kupiti kuću.

Obitelj ustraje na optužbama

Šerif je zatražio od Odjela za provođenje zakona u Floridi da provede kaznenu istragu. Za vrijeme istrage, rekao je da ‘nije donesena odluka o tome jesu li postupci opravdani ili ne‘, nakon čega je zamjenik poslan na administrativni dopust.

- Ono što znamo u ovom trenutku je da se zamjenik oglasio, ne jednom nego dvaput, rekao je Aden.

- Komentari žrtve ukazuju na to da je znao da je policija na vratima, te da je policajac na vratima naoružan. Zamjenik je pokucao na ispravna vrata, špijunku nije prekrio niti joj na bilo koji način zaklanjao pogled, izjavio je Aden.

Fortsonova obitelj i nakon toga ustraje da su vlasti došle na pogrešna vrata.

- I dalje vjerujemo da je policija došla na pogrešna vrata jer je Roger razgovarao sa svojom djevojkom na telefon i nitko drugi nije bio u stanu, rekla je Fortsonova obitelj nakon objavljivanje snimke. Službenici su se odazvali nakon poziva u kojem se tvrdilo da je došlo do ‘uznemirujuće situacije‘, rekao je Aden u prethodnoj izjavi.

- Čuvši zvukove zamjenik je reagirao u samoobrani nakon što je naišao na 23-godišnjaka naoružanog pištoljem, objasnio je.

Čula je šamar i viku

Video od 3. svibnja prikazuje snimku zamjenika kako stiže u stambeno naselje u 16:28. Susreće se sa ženom koja mu govori da je došlo do buke u apartmanu 1401 koja ‘izmiče kontroli‘. Ista žena prepričava zamjeniku da je prethodno prolazila pored stana i čula viku i ‘šamar‘. Napomenula je da nije sigurna odakle je to došlo. On zatim kreće dizalom na četvrti kat i tri puta kuca na vrata stana 1401. Dvaput se oglasi, govoreći: ‘Šerifov ured, otvori vrata.‘ Na snimci se ništa ne čuje iz unutrašnjosti stana. U roku od nekoliko sekundi nakon što su se vrata stana otvorila, zamjenik kaže ‘odstupi‘, a zatim puca iz oružja.

Na snimci se vidi Fortson kako stoji na vratima spuštenih ruku s vatrenim oružjem u desnoj ruci. Odmah pada na pod dok zamjenik puca. Čuje se najmanje pet hitaca. Dok je Fortson na podu, zamjenik dvaput viče ‘baci pištolj‘ na što Fortson govori ‘Tamo je‘, a zatim, ‘Nemam ga‘. I dalje uperenog oružja u Fortsona, poziva hitnu pomoć. Obavijestio je i dispečera da je Fortson upucan šest puta s višestrukim ranama od vatrenog oružja u prsima.

- Vrlo je zabrinjavajuće što zamjenik nije dao verbalne naredbe i što je pucao više puta u djeliću sekunde nakon otvaranja vrata, ubivši Rogera, rekla je obitelj.

- Budući da policajac nije rekao Rogeru da baci oružje prije pucanja, je li policajac bio obučen da daje usmena upozorenja? Je li policajac pokušao pokrenuti mjere za spašavanje života? Je li službenik bio obučen za rad s građanima koji poštuju zakon i koji su registrirani vlasnici oružja, upitali su u izjavi.

‘Izdrži, čovječe, dolazi hitna pomoć po tebe‘

Crump je nakon toga objavio FaceTime poziv Fortsona i njegove djevojke u trajanju od gotovo četiri minute. Video prikazuje strop stana, dok se čuje kako čovjek - vjerojatno Fortson - govori: ‘Ne mogu disati‘. Drugi čovjek - pretpostavlja se zamjenik - kaže mu: ‘Ne miči se. Prestani se micati.‘

- Izdrži, čovječe, dolazi hitna pomoć po tebe. Ne miči se, govori zamjenik nakon toga. Nakon toga, čuje se kako vjerojatno razgovara s drugim zamjenicima: ‘Dobro smo. Imao je pištolj otkako je otvorio vrata‘.

Na kraju se čuje kako netko kaže da Fortson ima šest rana od vatrenog oružja. Fortson je proglašen mrtvim u bolnici.

Forstonova majka opisala ga je kao odgovornog mladića i domoljuba koji je dugo sanjao o službi u američkim zračnim snagama.

- Poručujem šerifovom odjelu koji ga je uzeo... Trebate mi reći istinu o mom sinu. Želim da popravite njegovu reputaciju, rekla je Fortsonova majka.

- Znam da vam moj sin nije ništa učinio. Ispričavam se ako vas je prestrašio ili niste bili dobro obučeni. Ali, molim vas, ispravite reputaciju mog djeteta, rekla je.

Pištolj je bio legalan

Fortson je stupio na aktivnu dužnost u studenom 2019. i dodijeljen je 4. eskadrili za specijalne operacije, navodi se u priopćenju zračnih snaga, u kojem se navodi da se pucnjava dogodila u pilotovoj rezidenciji izvan baze. Američki ministar obrane Lloyd Austin pomno prati izvješća o pucnjavi, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Pentagona, general bojnik Pat Ryder.

Odvjetnik je rekao da je 23-godišnjak bio kod kuće tek 30 minuta prije pucnjave i igrao videoigrice. Fortson je čuo kako netko kuca na vratima i kada se nitko nije vidio kroz špijunku, uzeo je svoj pištolj. Crump je rekao da je Fortsonov pištolj bio u legalnom vlasništvu.

Djevojka je rekla da je policija reagirala u pogrešnom stanu i da tamo u to vrijeme nije bilo nereda. Fortson je u to vrijeme bio sam.

- Telefonirao je sa svojom djevojkom, bio je sam u stanu sa svojim psom, rekao je Crump Jakeu Tapperu za CNN u četvrtak navečer.

- Ušli su u pogrešan stan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:20