DRAMATIČAN OBRAT

Putin bi dogovor s Kimom mogao skupo platiti, probudili su uspavanog lava: ‘Prešli su crvenu liniju, odmah šaljemo oružje!‘

Južna Koreja je sada poručila da će poduzeti mjere protiv Pjongjanga i Moskve, a to bi moglo uključivati i obrambeno oružje za Ukrajinu

Sjevernokorejske trupe u Rusiji

 Epn/newscom/newscom/profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Čini se da su izvješća o sjevernokorejskim trupama koje se u Ukrajini bore zajedno s ruskim snagama motivirala Južnu Koreju da prvi put opskrbi Ukrajince oružjem.

Iako je čvrsto povezana s SAD-om i podržava Ukrajinu, Južna Koreja je do sada odbijala pružiti pomoć u ratu. Ukrajini su slali humanitarnu pomoć i medicinske potrepštine.

Južna Koreja je sada poručila da će poduzeti mjere protiv Pjongjanga i Moskve, a to bi moglo uključivati i obrambeno oružje za Ukrajinu. To bi bila značajna promjena politike Seula.

- Što je Putinu teže regrutirati Ruse da budu topovsko meso, to je on spremniji osloniti se na Sjevernu Koreju u svom ilegalnom ratu, rekla je izaslanica Ujedinjenog Kraljevstva u UN-u, Barbara Woodward na sastanku Vijeća sigurnosti u ponedjeljak.

Južna Koreja je pozvala na momentalno povlačenje sjevernokorejskih trupa, a vojnu suradnju Sjeverne Koreje i Rusije nazvala je nelegalnom.

- Seul neće stajati po strani već će čvrsto odgovoriti u suradnji s međunarodnom zajednicom, rekao je glavni zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Kim Tae-hyo.

Rusija je odbacila izvješća o sjevernokorejskim trupama koje se bore na strani Moskve i nazvala to ‘lažnim vijestima‘. No glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije to demantirao, a izvješća je nazvao ‘kontradiktornima‘.

- Sjeverna Koreja je naš bliski susjed, naš partner. To je naše suvereno pravo. Nikoga ne bi trebala brinuti ova suradnja jer nije usmjerena protiv trećih zemalja. Moskva će tu suradnju nastaviti razvijati, rekao je Peskov.

Američki ministar obrane Lloyd Austin danas je rekao da postoje dokazi da su sjevernokorejske trupe u Rusiji, no rekao je da tek ostaje za vidjeti što će tamo raditi.

- Postoje dokazi da su trupe Demokratske Narodne Republike Koreje u Rusiji. Što oni točno rade? Ostaje za vidjeti. To su stvari koje moramo riješiti, dodao je Austin, prenosi Reuters.

Južnokorejski dužnosnici razmatraju slanje vlastitog osoblja u ratom razorenu Ukrajinu kako bi nadzirali akcije Sjeverne Koreje na tom teritoriju, rekao je anonimni vladin izvor za agenciju Yonhap.

- Očita želja Kremlja da uvjeri Južnu Koreju da njezina suradnja sa Sjevernom Korejom nije prijetnja Seulu sugerira da je Kremlj i dalje vrlo zabrinut zbog mogućnosti potencijalnog zaokreta Seula prema pružanju Ukrajini potrebne vojne potpore, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

- Južna Koreja ima ogromne zalihe streljiva i značajnu industriju oružja, zbog čega je Seul jedan od najvećih preostalih izvora opreme koja bi mogla otići u Ukrajinu, no još nije, rekao je Jacob Parakilas, voditelj istraživanja u obrani i sigurnost u europskoj podružnici think tanka Rand Corp, prenosi Newsweek.

No on ističe da mali broj sjevernokorejskih vojnika koji idu na front vjerojatno neće rezultirati velikom promjenom za Rusiju, te da mala simbolična isporuka južnokorejskog oružja nije značajna promjena za Ukrajinu.

- Raspoređivanje sjevernokorejskih boraca na prve crte bojišnice u Ukrajini ukazuje na to da u Rusiji sve više raste očaj, no pokazuje i to da Moskva više nije u potpunosti izolirana, kaže za Newsweek James Rogers iz Vijeća za geostrategiju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Ako Južna Koreja intervenira u ime Ukrajine, to bi spriječilo rusku inicijativu i ojačalo veze između Europe i atlantskih i indo-pacifičkih regija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošlog tjedna rekao da Pjongjang već priprema kontingent za borbu protiv Ukrajine te da se radi o oko 10.000 vojnika.

Šef ukrajinske vojne obavještajne agencije, Kyrylo Budanov, sugerirao je da će otprilike četvrtina tog broja biti poslana u rusku graničnu regiju Kursk, gdje je Ukrajina u kolovozu pokrenula iznenadnu ofenzivu.

Obavještajna agencija Južne Koreje je prošlog petka objavila da je Sjeverna Koreja poslala oko 1500 pripadnika specijalnih snaga u ruski lučki grad Vladivostok te da se očekuje da će onamo uskoro stići još snaga. Dodaje se i da su sjevernokorejski vojnici bili opremljeni ruskim uniformama, oružjem ruske proizvodnje i lažnim dokumentima na kojima piše da su stanovnici regija u Sibiru. Nacionalna obavještajna služba Seula smatra da su se prerušili u ruske vojnike kako bi sakrili da su raspoređeni na bojište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 13:26