UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Putin iznenada osvanuo u najratobornijoj ruskoj pokrajini; Uhićen general Armagedon?

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
Vladimir Putin u Dagestanu
 Screenshot Twitter/

Ključni događaji dana:

- Ukrajinci: Uhvatili smo muškarca koji je pomogao Rusima u napadu na Kramatorsk

- Kremlj potvrdio dolazak papinskog izaslanika u Moskvu

- Broj poginulih u napadu na šoping centar i restoransku četvrt u Kramatorsku porastao na 10

- Zelenski smijenio čelnika ukrajinske državne tvrtke za proizvodnju oružja

- SAD Ukrajini šalje novi paket vojne pomoći vrijedan 500 milijuna dolara

- Ukrajinski ministar obrane kaže da glavne snage još nisu korištene

- The New York Times: Surovikin je znao za Prigožinov plan

22:23

Moguća odgoda kandidature Švedske za NATO iza samita u Vilniusu

Saveznici u NATO-u ubrzali su napore da uvjere Tursku da prekine svoje protivljenje ulasku Švedske u NATO, ali hoće li imati uspjeha prije samita čelnika Saveza u srpnju u Litvi nije jasno, rekao je zapadni dužnosnik u srijedu.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, odustajući nakon ruske invazije na Ukrajinu od dugotrajne politike vojnog nesvrstavanja. Zahtjeve za članstvo moraju odobriti sve članice NATO-a. Ulazak Finske u međuvremenu je potvrđen, ali Turska i Mađarska tek trebaju potvrditi zahtjev Švedske.

Za Sjedinjene Države i ostatak Saveza, dobrodošlica Švedskoj kada se blok sastane u Vilniusu na samitu od 10. do 11. srpnja bio je glavni prioritet.

Posljednjih dana razni dužnosnici iz zemalja NATO-a djelovali su u pokušaju da dobiju odobrenje Ankare, rekao je Reutersu zapadni dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

Turska je ratificirala pristupanje Finske NATO-u krajem ožujka, ali je nastavila prigovarati Švedskoj, rekavši da Stockholm krije članove militantnih skupina koje smatra teroristima.

Zapadni dužnosnik rekao je da su NATO saveznici aktivno surađivali s Turskom i zagovarali švedsku prijavu za NATO, ali da nije jasno hoće li Ankara to odobriti prije samita u Vilniusu, te da bi se to moglo dogoditi nakon toga.

U srijedu je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao s Akifom Cagatayem Kilicom, glasnogovornikom i glavnim savjetnikom turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, a među temama razgovora bila je i kandidatura Švedske za NATO.

"Gospodin Sullivan je istaknuo stav Sjedinjenih Država da bi Švedska trebala postati članica NATO-a što je prije moguće", stoji u priopćenju Bijele kuće.

Erdogan je također održao telefonski razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, priopćilo je tursko predsjedništvo, razgovarajući o razvoju situacije u Rusiji i kandidaturi Švedske za NATO. Erdogan je rekao da je Švedska poduzela korake u pravom smjeru, misleći na novi zakon o terorizmu u zemlji.

No također je rekao da su pristaše zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Švedskoj nastavili organizirati prosvjede i financirati ono što je nazvao terorističkim skupinama, što je "neprihvatljivo" za Tursku.

U srijedu je muškarac poderao i zapalio primjerak Kurana, muslimanske svete knjige, ispred središnje džamije u Stockholmu, što je događaj koji je izazvao osudu Turske i mogao bi dodatno zakomplicirati kandidaturu Švedske za NATO. Muškarac je optužen za agitiranje protiv etničke ili nacionalne skupine.

21:52

Putin pred gomilom obožavatelja u Derbentu

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio se u gradu Derbentu, a dočekala ga je oduševljena masa. Inače, Derbent je najjužniji grad u Rusiji, i drugi je po važnosti grad u Dagestanu

Putin se rukovao s okupljenima, od kojih su se neki i fotografirali s njim.

Analitičari i neki zapadni čelnici rekli su da je Putin oslabljen pobunom u Rusiji prošlog vikenda, pa će vjerojatno htjeti pokazati da je i dalje popularan među svojim narodom.

21:43

Moscow Times: General Surovikin je uhićen

General pukovnik Sergej Surovikin, poznat i kao general Armagedon, je uhićen je, tvrde neki ruski mediji.

Dva izvora bliska ruskom ministarstvu obrane potvrdila su za The Moscow Times informaciju o uhićenju, iako ono nije službeno objavljeno.

Jedan izvor je rekao da je Surovikin odabrao stranu šefa Wagnera Jevgenija Prigožina tijekom pobune i zbog toga su ga "zgrabili za ja**".

Na pitanje gdje je general sada, kazali su: "Internim putem te informacije niti ne komentiramo".

Ruski vojni blogeri ranije su objavili glasine o uhićenju Surovikina, koji nije viđen od subote.

21:31

Ruski vojni savjetnici ostaju u Srednjoafričkoj Republici

Rusija planira nastaviti vojnu suradnju sa Srednjoafričkom Republikom (CAR), priopćio je u srijedu Kremlj.

Američko državno tajništvo priopćilo je u utorak da je uvelo sankcije protiv nekoliko organizacija u Srednjoafričkoj Republici zbog njihove povezanosti s plaćeničkom skupinom Wagner.

Opširnije pročitajte OVDJE.

19:01

Pronađena putovnica koju je koristio Prigožinov dvojnik

Tijekom pretresa ruskih ureda šefa Wagnera Jevgenija Prigožina došlo se do zanimljivog otkrića. Naime, otkrivena je putovnica koju je navodno koristio njegov dvojnik.
Litavska protuobavještajna služba rekla je da je putovnica korištena za ulazak u Litvu 2020. kao dio pokušaja izazivanja skandala.
Tijekom vikenda, ruski medij Fontanka.ru objavio je fotografije navodno snimljene tijekom racije ruske sigurnosne službe u Prigožinovom sjedištu Wagnera u St Petersburgu.
Slike su uključivale putovnice na njegovo ime, a jedna od fotografija u putovnicama izgleda kao da odgovara slici koju je objavila litvanska kontraobavještajna služba 2021. godine, a na kojoj je muškarac za kojeg se kaže da je putovao u Prigožinovo ime.
"Putovnica, izdana Prigožinovom dvojniku, korištena je 2020. za informativni napad protiv Litve", poručila je danas litavska sigurnosna služba.
Dodaje se da je cilj bio potkopati europsku solidarnost.
Prigožin je u egzilu u Bjelorusiji nakon što je ovaj vikend sa svojom privatnom plaćeničkom skupinom pokušao izvesti državni puč.

18:32

Ukrajina: Situacija na sjeveru nepromijenjena nakon Prigožinova bijega u Bjelorusiju

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je sigurnosna situacija u sjevernoj Ukrajini nepromijenjena i pod kontrolom nakon što je vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin otišao u egzil u Bjelorusiju.

Prigožin je u utorak odletio iz Rusije u egzil u sjevernog susjeda Ukrajine nakon prekinute pobune protiv ruskog državnog vrha, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će borcima u Prigožinovoj plaćeničkoj skupini Wagner biti ponuđen izbor da se tamo presele.

"Wagnerovci su na okupiranom teritoriju u Ukrajini - bili su i jesu u (istočnoj) regiji Luhansk", rekao je Zelenski na tiskovnoj konferenciji, potvrdivši da su neki od boraca grupe ostali na ukrajinskom tlu nakon borbi na istoku.

Upitan o prisutnosti Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiji, rekao je: "Mislim da taj kontingent neće biti velik."

"Naša vojska smatra da je situacija na sjeveru naše zemlje nepromijenjena i pod našom je kontrolom", rekao je.

18:06

Ukrajina želi signal sa samita NATO-a da se može pridružiti nakon rata

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu kako Ukrajina razumije da ne može ući u NATO dok na njezinom tlu bjesni rat, ali je istaknuo da Kijev želi signal da se može pridružiti vojnom savezu nakon što rat završi.

"Razumijemo da ne možemo biti članica NATO-a tijekom rata, ali moramo biti sigurni da hoćemo nakon rata", rekao je Zelenski na tiskovnoj konferenciji s poljskim i litavskim predsjednicima koji su ga posjetili u Kijevu.

"To je signal koji želimo dobiti - da će Ukrajina nakon rata biti članica NATO-a", dodao je.

Ponavljajući stajalište Kijeva prije samita NATO-a u Litvi sljedećeg mjeseca, rekao je da Ukrajina također želi sigurnosna jamstva za razdoblje dok se ne pridruži savezu.

"Želimo treći signal na samitu NATO-a da će Ukrajina dobiti sigurnosna jamstva - ne umjesto NATO-a, nego za vrijeme dok ne budemo u savezu", rekao je.

Poljska i Litva učinit će sve što mogu kako bi osigurale da Ukrajina što prije postane članica NATO-a, rekao je u srijedu poljski predsjednik Andrzej Duda tijekom posjeta Kijevu.

"Učinit ćemo sve da se to dogodi što prije", rekao je Duda na konferenciji za novinare.

"Pokušavamo osigurati da odluke donesene na samitu (NATO-a) jasno ukazuju na perspektivu članstva, vodimo razgovore o tom pitanju s našim saveznicima."

15:56

Ruski general Armagedon 'nestao' nakon pobune grupe Wagner

Visoki ruski general Sergej Surovikin, koji je navodno imao znanja o pobuni grupe Wagner i njezina šefa Jevgenija Prigožina, nije viđen otkako je u subotu izbila oružana pobuna, prenosi Sky News.

Sergej 'Armagedon' Surovikin drugi je zapovjednik ruske vojske i poznat je po vezama s Prigožinom. Ranije ove godine smijenjen je s mjesta vrhovnog zapovjednika operacija u Ukrajini, ali je zadržao utjecaj u vođenju ratnih operacija.

Ruski Telegram kanal Ribar sugerira da je Surovikin zadržan u sklopu istrage.

"Surovikin nije viđen od subote - ne zna se pouzdano gdje se general Armagedon nalazi. Postoji verzija da je na ispitivanju", izvijestio je kanal.

Američka obavještajna služba je ranije rekla da je Surovikin znao za Prigožinove planove pobune protiv ruskog vojnog vodstva, kako je pisao New York Times.

"Jučer smo rekli da ga treba imati na oku jer mora da ima prilično teške trenutke", rekao je obrambeni i sigurnosni analitičar Sky Newsa Michael Clarke.

"Ono što će se dogoditi ovom čovjeku bit će vrlo zanimljivo. Nije se pojavio otkako je u subotu dao izjavu pozivajući Wagnerove ljude da se vrate u jedinice i pristojno ponašaju".

15:50

Biden: Putin je izopćenik, ali teško je reći je li oslabljen pobunom

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da je ruski predsjednik Vladimir Putin postao izopćenik u cijelom svijetu, no da teško je reći jesu li ga oslabili nedavni događaji pobune u koje je bio umiješan šef paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin, prenosi The Guardian agenciju Reuters.

15:47

Rusija: U napadu na Kramatorsk pogođeno zapovjedno mjesto jedinice ukrajinske vojske

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je meta pogođena u utorak u raketnom napadu na Kramatorsk bila zapravo privremeno zapovjedno mjesto postrojbe ukrajinske vojske. Ukrajinske vlasti kažu da je u udaru pogođena pizzeriju, pri čemu je ubijeno najmanje 10 ljudi.

"U gradu Kramatorsk Narodne Republike Donjeck pogođena je točka privremenog raspoređivanja zapovjednika 56. motorizirane pješačke brigade Oružanih snaga Ukrajine", navodi se u priopćenju ruskog dnevnika Ministarstva obrane, prenosi CNN.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je ponovio tvrdnju da Rusija ne napada civilnu infrastrukturu i da izvodi napade samo na mjesta koja su povezana s vojnom infrastrukturom.

Rusko ministarstvo obrane dodalo je da su ruske zračne snage izvele napade visokopreciznim oružjem na ukrajinska postrojenja za rafiniranje nafte i skladište goriva koja opskrbljuju ukrajinske oružane snage u istočnoj regiji Donbasa.

14:19

Kremlj: Izvještaj New York Timesa o Surovikinu je trač

Nakon što je New York Times u svom tekstu citirao američke dužnosnike koji tvrde da je ruski general Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, unaprijed znao za planiranu pobunu, na pitanje novinara o tom izvještaju odgovorio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Sada će biti puno nagađanja, tračeva i tako dalje oko ovih događaja. Mislim da je ovo jedan takav primjer", rekao je Peskov, kako je prenio The Guardian.

Surovikin nije viđen u javnosti od subote, kada je apelirao na zaustavljanje pobune grupe Wagner. Šef te skupine Jevgenij Prigožin, inače, često je hvalio Surovikina.

New York Times je izvijestio da američki dužnosnici "pokušavaju doznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju akcija gospodina Prigožina prošlog vikenda".

13:51

Ukrajinci: Uhvatili smo muškarca koji je pomogao Rusima u udaru na pizzeriju

Ukrajinska protuobavještajna služba uhitila je muškarca kojeg optužuju da je pomogao Rusiji u upravljanju raketnim napadom u kojem je ubijeno 10 osoba u pizzeriji u gradu Kramatorsku.

image

Ukrajinci su objavili da su uhitili muškarca koji je pomogao Rusima u smrtnosnom napadu na pizzeriju u Kramatorsku

Screenshot/SSU

Služba sigurnosti Ukrajine (SSU) priopćila je da je uhićeni muškarac mještanin tog područja, prenosi Sky News.

"Prema istrazi, neprijateljski agent je stanovnik Kramatorska, zaposlenik lokalne tvrtke za transport plina", stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Muškarac je snimio zgrade i automobile u blizini, prije nego što je proslijedio snimku ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, navode u SSU-u.

"Agent Ruske Federacije sigurno će odgovarati ukrajinskom sudu. No, njegovo hvatanje signal je i svim ostalim namjesnicima i izdajicama koji rade za neprijatelja. Upamtite - kazna je neizbježna!", naveo je u izjavi Vasil Maljuk, šef Službe sigurnosti Ukrajine, prenosi The Guardian.

"Kontinuirano provodimo pravni posao i nastavljamo prikupljati dokaze za međunarodne sudove", dodao je on.

U napadu je izgubljeno najmanje 10 života, uključujući nekoliko djece, a 61 osoba je ozlijeđena.

13:43

Kremlj potvrdio dolazak papinskog izaslanika u Moskvu

Kremlj cijeni napore Vatikana da pomogne u rješavanju ukrajinske krize, rekao je u srijedu glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina potvrdivši dolazak u Moskvu papinskog izaslanika za mirovne pregovore.

"Visoko cijenimo napore i inicijative Vatikana i pozdravljamo Papinu težnju da pridonese okončanju oružanog sukoba", rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov na redovitom brifingu.

Kazao je da će Putinov savjetnik za vanjske poslove razgovarati s izaslanikom, kardinalom Matteom Zuppijem, na Putinov zahtjev.

Vatikan je u utorak najavio da će Zuppi boraviti u glavnome gradu Rusije u srijedu i četvrtak.

"Svrha ove inicijative je potaknuti osjećaj čovječnosti koji može pridonijeti rješenju aktualne tragične situacije i pronaći načine za postizanje pravednog mira", naveo je Vatikan u priopćenju.

12:25

Guverner Harkivske oblasti: 'U napadu na harkivsku četvrt Čugujiv poginule tri osobe'

Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je u srijedu da su tri civila poginula u ruskom napadu na harkivsku četvrt Čugujiv, piše The Guardian.

Sinjehubov je rekao da su napadu poginule osobe stare 45, 48 i 57 godina.

11:47

Ukrajinski mediji: U ruskom napadu na Kramatorsk poginulo 10 osoba

Ukrajinska javna radiotelevizija (Suspilne) objavila je da se broj poginulih u ruskom napadu na Kramatorsk popeo na deset, piše The Guardian.

Ukrajinska civilna zaštita objavila je da su njezini spasioci još uvijek na terenu te da pregledavaju ruševine.

Ured gradonačelnika Kramatorska objavio je da je u napadu na grad ozlijeđena 61 osoba.

11:22

U napadu poginule 14-godišnje sestre

Dvije sestre, obje u dobi od 14 godina, nalaze se među devet poginulih u eksploziji izazvanoj udarom ruskog projektila na pizzeriju u gradu Kramatorsku na istoku zemlje.

Julija i Ana Aksenčenko umrle su od posljedica napada, priopćio je gradski odjel za obrazovanje.

"S tugom i nepodnošljivom boli javljamo o smrti dviju sestara Aksenčenko, Julije i Ane, učenica 24. osnovne škole u Kramatorsku", stoji u priopćenju.

"Ove godine su završile osmi razred, a 4. rujna trebale su proslaviti 15. rođendan. Ruska raketa zaustavila je otkucaje srca dva anđela."

Gradonačelnik Kramatorska je ranije potvrdio da je jutros iz ruševina izvučeno i tijelo dječaka.

image

Julija i Ana Aksenčenko

Ured za obrazovanje grada Kramatorska
10:49

Guverner Harkivske oblasti: U ruskom je napadu ozlijeđena 70-godišnjakinja, liječnici se bore za njezin život

Oleh Sinjehubov, guverner Harkivske oblasti, rekao je u srijedu da su je Rusi nastavili raketirati, piše The Guardian.

- Neprijatelj nastavlja napadati miroljubive stanovnike Harkivske oblasti. Nažalost, ima žrtava. Ruski je okupator ovog jutra raketama zemlja-zrak napao selo u Općini Kupjansk. U napadu je ozlijeđena 70-godišnjakinja koja je za vrijeme napada bila u svome dvorištu. Liječnici se bore za njezin život - rekao je Sinjehubov.

10:05

Broj poginulih u napadu na Kramatorsk sad je na devet

Ukrajinska javna radiotelevizija (Suspilne) objavila je da se broj poginulih u ruskom napadu na Kramatorsk popeo na devet, piše The Guardian. Gradonačelnik Kramatorska potvrdio je da je deveta žrtva dječak te da su spasioci njegovo tijelo u srijedu izvukli iz ruševina. Dob poginulog dječaka još se uvijek ne zna.

Suspilne dodaje da se broj ozlijeđenih popeo na 56.

Kako javlja Suspilne, spasioci su još uvijek na licu mjesta. Tijekom pregledavanja ruševina i uklanjanja krhotina, spašeno je devet osoba. Na licu mjesta su i potražni psi te psiholozi.

Ukrajinski parlamentarac Oleksij Gončarenko objavio je na svom profilu na društvenoj mreži Twitter fotografiju bebe koja je navodno ozlijeđena u napadu na Kramatorsk.

- Propagandisti na ruskoj televiziji pokušavaju opravdati poteze ruske vojske i tvrde da su napali vojnu objekt. Čini se da je maleno ukrajinsko dijete vojni objekt - dodao je Gončarenko.

Sky News piše da je pizzerija u Kramatorsku pogođena raketom zemlja-zrak S-300.

Britanski je medij dodao da su u napadu na pizzeriju živote izgubile dvije 14-godišnjakinje i 17-godišnjak. Prema trenutnim informacijama, u napadu je poginulo ukupno devet osoba, a ranije je objavljeno da su spasioci još uvijek na licu mjesta.

Uz to, ukrajinski glavni tužitelj tvrdi je u napadu ozlijeđeno 60 osoba, a ne 56 kako je ranije objavljeno.

09:46

Litva će Ukrajini poslati dva raketna sustava NASAMS

Predsjednik Litve Gitanas Nausėda potvrdio je da će njegova zemlja Ukrajini poslati dva raketna sustava NASAMS. Nausėda će u srijedu posjetiti Kijev.

Predsjednik Litve i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na nadolazećem bi sastanku trebali razgovarati o primanju Ukrajine u Sjevernoatlantski savez.

Nausėda je više puta podržao Ukrajinu i njezinu želju da uđe u NATO.

Sky News navodi da ta dva raketna sustava koštaju otprilike 9,8 milijuna eura.

09:20

'Ukrajinci su uništili važan most koji spaja Krim i Hersonsku oblast'

Ministarstvo obrane Velike Britanije reklo je da je Ukrajina 22. lipnja napala i oštetila mostove Honhar koji spajaju poluotok Krim i Hersonsku regiju, piše Sky News.

- Kako su mostovi privremeno zatvoreni, putevi koje važni ruski logistički konvoji moraju prevaliti produženi su za 50 posto - reklo je Ministarstvo obrane.

Rusija je "unutar 24" oštećene mostove zamijenila pontonskima, no njih koriste samo vojna vozila.

Britanci su rekli da ta činjenica otkriva da su ti mostovi Rusima jako važni.

09:00

SAD sankcionirao tvrtke povezane s Wagnerom

Sjedinjene Američke Države sankcionirale su tvrtke za koje drži da su povezane s plaćeničkom vojskom Wagner.

Ministarstvo financija SAD-a sankcioniralo je četiri tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srednjoafričke Republike i Rusije.

Ministarstvo financija SAD-a drži da su se te tvrtke upustile u trgovinu zlatom kako bi financirale Wagnera.

09:00

Andrij Jermak: Počelo je odbrojavanje do kraja Putinove vlasti

Andrij Jermak, predstojnik Ureda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ustvrdio je da je počelo odbrojavanje do kraja predsjedničkog mandata Vladimira Putina.

- Ono što Ukrajina gleda od 2014. sada je postalo jasno ostatku svijeta. Rusija je teroristička zemlja čiji vođa neprilagođena osoba koja je izgubila doticaj sa stvarnošću. Svijet mora zaključiti da je s tom zemljom nemoguće imati normalne odnose - rekao je Jermak.

Predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksij Danilov rekao je da se Putin suočava s velikom opozicijom te da mu se suprotstavljaju i osobe koje predstavljaju interese ruskih oligarha.

- Prigožin nije najviši među njima. Oni bi mogli postati nova politička elita - rekao je Danilov.

08:59

Guverner Pskovske oblasti odao počast pilotima koji su poginuli tijekom Prigožinove pobune

Guverner Pskovske oblasti Mihail Vedernikov odao je počast dvama ruskim pilotima koji su ubijeni tijekom kratkotrajne pobune plaćeničke vojske Wagner.

Potpukovnik Aleksej Vorožcov i pukovnik Denis Olejnikov bili su stacionirani u teritorijalnom garnizonu u Pskovu.

- Dugo ćemo se sjećati onoga što se dogodilo prošlog vikenda. Pred očima nam se odigrala kratkotrajna oružana pobuna, a mogla je izrasti bratoubilački konflikt s mnogo žrtava. Problemi su prošli zahvaljujući profesionalnom, diplomatskom radu nekoliko institucija koje su spasile stotine, ako ne i tisuće života - rekao je Vedernikov.

08:04

The New York Times: Surovikin je znao za Prigožinov plan

General Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, izvijestio je u utorak New York Times.

New York Times se poziva na američke dužnosnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni ter navodi da su dužnosnici "pokušavali saznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda".

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih Wagnerovih boraca tijekom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata.

New York Times je izvijestio da su američki dužnosnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Pentagon nije do sada odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kremlj i rusko ministarstvo obrane također nisu odgovorili na Reutersove upite.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali "general Armagedon", u listopadu je postavljen na čelo operacija u Ukrajini ali je u siječnju ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

Prije pokretanja pobune, Prigožin je bjesnio i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspjeh kampanje i nedostatak podrške vojske za Wagnerove borce.

Surovikin je bio pozvao Wagnerovu skupinu da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo svoje borce na takozvani "marš za pravdu" prema Moskvi.

07:27

Broj poginulih u napadu na šoping centar i restoransku četvrt u Kramatorsku porastao na osam

Broj poginulih u ruskom napadu na istočni ukrajinski grad Kramatorsk popeo se na osam, izvijestile su u srijedu ukrajinske hitne službe dodajući da je 56 osoba ozlijeđeno.

Ruski projektil pogodio je u utorak prepuni restoran u središtu Kramatorska. Iz ruševina su izvučene tri osobe, dodaju hitne službe.

Drugi projektil pogodio je selo na rubu Kramatorska, ranivši petero, ali glavne žrtve bile su u restoranu gdje je među mrtvima najmanje troje djece.

"Spasioci traže ljude ispod ruševina uništene zgrade", rekli su dužnosnici hitnih službi u aplikaciji Telegram.

Ruski projektil također je pogodio skupinu zgrada u Kremenčuku, oko 375 km zapadno u središnjoj Ukrajini, točno godinu dana nakon napada na tamošnji trgovački centar u kojem je ubijeno najmanje 20 ljudi. U posljednjem napadu nije bilo žrtava.

Navodi se da se u gradskoj četvrti Kramatorska koja se našla na udaru nalazi popularan restoran Ria koji pohode i lokalci i strani novinari koji prate rat u Ukrajini.

06:55

Ukrajinski ministar obrane kaže da glavne snage još nisu korištene

Oslobađanje skupine sela pod ruskom okupacijom posljednjih tjedana "nije glavni događaj" u planiranom napadu Kijeva, rekao je Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, za Financial Times.

"Kada se to dogodi, svi ćete to vidjeti... Svi će vidjeti sve", rekao je za FT u intervjuu objavljenom u srijedu, odbacivši medijska izvješća o sporom ukrajinskom napredovanju protiv dobro utvrđenih ruskih položaja.

Glavne pričuve ukrajinskih trupa, uključujući većinu brigada nedavno obučenih na Zapadu i opremljenih modernim NATO tenkovima i oklopnim vozilima, tek trebaju biti korištene u operaciji, rekao je Reznikov.

Ukrajinska vojska je krajem prošlog tjedna objavila da je oslobodila ukupno 130 četvornih kilometara teritorija pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine otkako je prije otprilike tri tjedna započela s protuofenzivom i izvijestila o manjim uspjesima na istoku bojišnice.

05:32

Ruske rakete pogodile restoran u Kramatorsku, najmanje četiri mrtva

Dvije ruske rakete pogodile su u utorak restoran u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine i pritom su poginule najmanje četiri osobe, rekao je viši dužnosnik, a na mjestu događaja su hitne službe koje pokušavaju doći do stradalih.

Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Vladimira Zelenskog, objavio je na Telegramu da je 42 ljudi ozlijeđeno, među kojima i dijete.

"Prije samo pola sata dva su projektila pogodila grad Kramatorsk", rekao je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko ukrajinskoj televiziji.

"Sada radimo na utvrđivanju broja ranjenih i eventualno mrtvih. Ovo je centar grada. To su bili restorani prepuni civila."

Udari su se dogodili sredinom večeri. Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se dijelovi nekih zgrada pretvorenih u ruševine.

Kramatorsk je veliki grad koji se nalazi zapadno od prve linije bojišnice u Donjeckoj oblasti i vjerojatno ključni cilj u svakom ruskom napredovanju na zapad u pokušaju da zauzme cijelu regiju.

Grad je bio česta meta ruskih napada, uključujući napad na gradsku željezničku postaju u travnju 2022. u kojem su poginule 63 osobe.

05:24

SAD Ukrajini šalje novi paket vojne pomoći vrijedan 500 milijuna dolara

Sjedinjene Države dat će Kijevu novi paket vojne pomoći vrijedan do 500 milijuna dolara, objavio je Pentagon u utorak.

Paket će uključivati ​​kopnena vozila, uključujući borbena vozila Bradley i oklopne transportere Stryker, te streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti, navodi se u priopćenju Pentagona.

Paket "uključuje ključne sposobnosti za potporu ukrajinskim protuofenzivnim operacijama, jačanje njezine protuzračne obrane... i drugu opremu za pomoć Ukrajini u odvraćanju od ruskog agresijskog rata", rekao je Pentagon.

"Iskreno sam zahvalan", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u objavi na Twitteru "za još jedan paket pomoći obrani od 500 milijuna dolara. Dodatna oklopna vozila Bradley i Stryker, streljivo za HIMARS, Patriote i Stingere dat će nam još više snage."

Rusko veleposlanstvo u SAD-u objavilo je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da ovom pomoći "Washington samo potvrđuje opsjednutost idejom nanošenja strateškog poraza Ruskoj Federaciji".

Paket se financira putem predsjedničke ovlasti da upućuje materijal i usluge iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa tijekom izvanrednog stanja. Materijal će doći iz viška zaliha u SAD-u.

Posljednji paket pomoći 41. je koji su Sjedinjene Države odobrile Ukrajini od ruske invazije u veljači 2022., u ukupnoj vrijednosti većoj od 40 milijardi dolara.

05:23

Zelenski smijenio čelnika ukrajinske državne tvrtke za proizvodnju oružja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je s dužnosti čelnika Ukroboronproma, državnog konglomerata za proizvodnju oružja, Jurija Husjeva, prema dekretu objavljenom u utorak navečer.

Husjev je tu dužnost obnašao od prosinca 2020.

Ukrajinski mediji navode da će njegov nasljednik biti 31-godišnji Herman Smetanin, koji vodi tvornicu oklopnih vozila u Harkivu.

Za sada nema službene potvrde iz ureda Zelenskog o zamjeni.

Ukrajinska pravda, ukrajinski online list, izvijestio je da je Zelenski očekivao da će Husjev povećati proizvodnju sustava balističkih raketa kratkog dometa Sapsan, ali da se to nije ostvarilo.

Kijev se dosad uglavnom oslanjao na projektile svojih zapadnih saveznika.

05:22

SAD razmatra što će biti s Wagnerom na Bliskokm istoku i u Africi

Sjedinjene Države ispituju kako bi kratkotrajna pobuna Wagner grupe protiv ruskog vojnog čelništva mogla utjecati na operacije tih plaćenika na Bliskom istoku i u Africi, rekli su dužnosnici.

Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin iznenadio je svijet oružanom pobunom u subotu u kojoj su njegovi borci došli od ukrajinske granice do na 200 kilometara od Moskve prije nego što je naglo prekinuo ustanak.

Kreatori američke politike gledaju na plaćeničku silu kroz prizmu rivalstva s Rusijom za utjecaj u Africi i na Bliskom istoku i optužuju je za teška kršenja ljudskih prava. Vojska SAD-a sukobila se u Siriji i izravno s Wagnerovim snagama

Među mogućnostima koje politički analitičari razmatraju, rekao je jedan američki dužnosnik, jest da bi čelnici afričkih nacija možda sada bili manje voljni angažirati skupinu nakon što su svjedočili da se Prigožin može okrenuti i protiv svojih pokrovitelja. Jedna od opcija koju je ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio pripadnicima Wagnera bilo je potpisivanje ugovora s ruskim oružanim snagama.

"Ako se te Wagnerove snage apsorbiraju u rusku vojsku preko noći, to bi im mogao biti problem. Mnoge od tih zemalja kada su tražile Wagnerove snage nisu htjele i izravnu rusku vojnu nazočnost ", rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan.

Neki od tih afričkih vođa, rekao je dužnosnik, duboko su zabrinuti zbog unutarnjih rivala a Wagnerov marš na Moskvu mogao bi pojačati njihove strahove.

Iako službeno nije dio ruske vojske, Wagnerova skupina važna je Putinu jer može promicati njegove vanjskopolitičke prioritete uz mnogo manju cijenu. Putin je u utorak rekao da je grupa "u potpunosti financirana" iz državnog proračuna.

Wagner je rasporedio tisuće vojnika u Afriku i na Bliski istok i uspostavio je snažne veze s nekoliko afričkih vlada tijekom proteklog desetljeća djelujući operacijama u, među ostalim, Maliju, Srednjoafričkoj Republici i Libiji.

Plaćenici su odigrali i središnju ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, vodeći većinu najkrvavijih borbi protiv ukrajinskih trupa.

U Pentagonu je glasnogovornik brigadni general Patrick Ryder odbio nagađati o Wagnerovoj budućnosti, ali je osudio djelovanje skupine u Africi i šire.

"Oni su destabilizirajući utjecaj u toj regiji i sigurno predstavljaju prijetnju, zbog čega su proglašeni transnacionalnom zločinačkom organizacijom", rekao je Ryder.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao ruskim medijima da će se Wagnerov rad u Srednjoafričkoj Republici nastaviti.

Američki dužnosnik rekao je da, unatoč Lavrovljevim komentarima, Sjedinjene Države nastoje vidjeti vjeruju li afričke zemlje tim uvjeravanjima.

Prigožin, bivši Putinov saveznik, oglušio se ovog mjeseca o naredbu da svoje trupe stavi pod zapovjedništvo ruskog ministarstva obrane. Nakon pobune, Putin je u ponedjeljak rekao da će poštovati svoje obećanje da će omogućiti Wagnerovim snagama da se ako žele presele u Bjelorusiju, potpišu ugovore s vojskom ili se vrate svojim obiteljima.

Puno će ovisiti o Prigožinovoj sudbini i o tome koliko je utjecaja zadržao kod svojih postrojbi u Africi, rekao je američki dužnosnik.

Michael Mulroy, bivši visoki dužnosnik Pentagona, složio se da bi događaji od vikenda mogli naštetiti Wagneru u Africi.

"Vidjet će se kao previše nestabilni i potencijalna prijetnja čelništvima u tim zemljama", rekao je Mulroy. "Skoro su započeli državni udar u vlastitoj (zemlji)", dodao je.

Unatoč očitim rizicima za Prigožinovu organizaciju, postoje izgledi da skupina ima koristi od svoje pobune, rekao je drugi američki dužnosnik. Wagnerov iznenadni pritisak na Moskvu, koji se suočio s malim otporom, mogao bi povećati njegov ugled, što bi dovelo do povećanja poslova u Africi.

"On se bavi nasiljem i to je dobro za brend", rekao je drugi američki dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:14