NA SUMMITU BRICS-A

Putin pred tisućama u auditoriju ušao u okršaj s poznatim novinarem BBC-ija, smijao mu se u lice: ‘Govoriš potpune gluposti!‘

Dugogodišnji reporter BBC-ija za Rusiju odlučio je na presici izazvati ruskog predsjednika

Vladimir Putin i Steve Rosenberg, novinar BBC-ija

 /Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije u četvrtak opovrgao američke tvrdnje da je Sjeverna Koreja poslala svoje vojnike u Rusiju, nego je rekao da je na Moskvi da odluči kako provoditi obrambeni sporazum s Pjongjangom te je optužio zapad za eskalaciju rata u Ukrajini.

SAD je u srijedu rekao da postoje dokazi da je Sjeverna Koreja poslala u Rusiju oko 3000 vojnika koji bi mogli biti raspoređeni u Ukrajini, potez koji bi zapad smatrao značajnom eskalacijom rata u Ukrajini.

Na pitanje novinara o satelitskim snimkama koje pokazuju kretanje sjevernokorejskih vojnika, Putin je odgovorio da su "fotografije ozbiljna stvar".

"Ako ima fotografija, one nešto govore", rekao je Putin.

No, odmah je dodao da su časnici i instruktori NATO-a direktno uključeni u rat u Ukrajini i da je zapad taj koji je eskalirao ukrajinsku krizu.

image

Na summit BRICS-a stigao je i glavni tajnik UN-a što je izvazvalo velike kritike iz Kijeva

Alexander Nemenov/Afp

"Znamo tko je tamo prisutan, iz kojih EU i NATO zemalja i kako rade taj posao", rekao je Putin.

Ustvrdio je da ruska vojska napreduje uzduž cijele bojišnice i da je u Kursku veliki broj ukrajinskih vojnika uhvaćen u zamku.

"Spremni smo razmotriti bilo koju opciju za mirovni sporazum na temelju realnog stanja na terenu. Nizašto drugo nisam spreman", istaknuo je Putin.

Jedan od najzanimljivijih trenutaka prilikom press konferencije Vladimira Putina stigao je u trenutku kada Dmitri Peskov, glasnogovornik Kremlja, prepušta mikrofon BBC-ijevom novinaru Steveu Rosenbergu koji je Putina direktno izazvao pitanjima.

"Rijedak gost ovih dana", predstavio je Peskov Rosenberga.

"Pročitao sam deklaraciju BRICS-a, tamo se govori o globalnoj stabilnosti, regionalnoj stabilnosti i sigurnosti i o poštenom svijetu. To je moto i ovog summita", započeo je Rosenberg. "No, kako se to poklapa s vašim djelima u protekle dvije i pol godine? Gdje je tu pravda, stabilnost i sigurnost? Uključujući sigurnost Rusije. Prije početka specijalne vojne operacije, ruski teritoriji nisu napadani dronovima, nisu bombardirani ruski gradovi, niti su strane sile okupirale ruski teritorij", pitao je Putina novinar BBC-ija.

POGLEDAJTE VIDEO:

"U okvirima sigurnosti, da ja vas pitam, je li fer da smo se godinama žalili našim zapadnim partnerima da ne šire NATO na istok? Je li fer što su nam lagali u lice, obećavajući da takvog širenja neće biti? Je li fer što su se zavukli u naše dvorište i počeli graditi vojne baze? Je li to fer?", uzvratio je Putin. "Je li fer izvesti državni udar u Ukrajini 2014., zanemarujući sve principe međunarodnog prava i povelju UN-a? Financirali su državni udar u Ukrajini, gurajući situaciju do faze usijanja. Je li to fer u okvirima globalne sigurnosti? Govorili smo im, ne činite to, narušavate našu sigurnost. Svejedno su učinili. Je li to fer? Poanta je da pravde nema. Mi hoćemo to promijeniti. I promijenit ćemo", odgovorio je Putin.

image

Vladimir Putin

Alexander Nemenov/Afp

Ruski predsjednik novinaru BBC-ija za kraj je dozvolio još jednu pitanje. Rosenberg je Putina pitao nedavnim obavještajnim izvješćima britanske službe MI5 u kojima se navodi da je ruska obavještajna agencija inicirala operaciju koja je i dalje u tijeku a njena je suština stvoriti, kako tvrdi MI5, "trajni kaos na britanskim i europskim ulicama."

Putin se na te tvrdnje počeo smijati. "Hvala vam što ste me podsjetili na to pitanje. To što govorite je čista glupost", odgovorio je novinaru BBC-ija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 04:59