ŠOK U KIJEVU

Putin se sastaje sa šefom UN-a, Ukrajinci bijesni: ‘Naš poziv odbija, a prihvaća onaj ratnog zločinca‘

Iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova kazali su da sastanak s Putinom ‘ne doprinosi miru‘ i ‘šteti ugledu UN-a‘

Vladimir Putin i Antonio Guterres u Moskvi 26. travnja 2022.

 Kremlin Press Service/handout/Anadolu Via Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se u četvrtak s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom kako bi razgovarali o rusko-ukrajinskom sukobu, tvrde izvori iz Kremlja, a prenosi Guardian.

Inače, to bi bilo prvo putovanje šefa UN-a u Rusiju u više od dvije godine. Iz UN-a nisu odmah potvrdili planirani sastanak, koji je Ukrajina oštro kritizirala,

- Glavni tajnik UN-a odbio je poziv Ukrajine na prvi globalni mirovni summit u Švicarskoj. On je, međutim, prihvatio poziv ratnog zločinca Putina u Kazanj - bijesno su poručili iz Kijeva.

Sastanak je navodno trebao biti održan na marginama samita Bricsa u ruskom gradu Kazanju. Guterres je ranije kritizirao rat Moskve protiv Ukrajine, a iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova kazali su da sastanak s Putinom ‘ne doprinosi miru‘ i ‘šteti ugledu UN-a‘.

Upitan na brifingu u New Yorku početkom tjedna namjerava li Guterres putovati u Kazanj, njegov glasnogovornik je samo kratko poručio ‘kako će se o njegovim budućim putovanjima raspravljati kasnije‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 11:17