JARS RS-24

Putin stavlja ‘oružje Sudnjeg dana‘ u stanje borbene pripravnosti: ‘To su strateški nuklearni projektili... Domet? 12.000 km!‘

Jars RS-24 (NATO oznaka SS-29) strateški je nuklearni interkontinentalni balistički projektil

Nuklearni projektili, Vladimir Putin/Ilustracija

 /Afp

Rusija je stavila u stanje borbenog djelovanja sustave za lansiranje projektila koji su sposobni nositi nuklearno oružje, izvijestili su tamošnji državni mediji.

Državna novinska agencija TASS objavila je video snimku za koju se navodi da su lansirni sustavi za interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Jars, kako se preraspoređuju u Novosibirsku u Sibiru.

Na snimci se vidi iznošenje strateškog nuklearnog oružja iz skladišta i prevoženje kamionima dalje cestom. Novinska agencija navodi kako se radi o provjeri "spremnosti" ljudstva i opreme "za dugotrajnu dežurstvo na terenu".

Jars RS-24 (NATO oznaka SS-29) strateški je nuklearni interkontinentalni balistički projektil s dometom do 12.000 kilometara i radijusom točnosti od 250 metara, prema specijaliziranoj vojnoj stranici Army Recognition.

Projektili se mogu postaviti na nosače na kamionima ili u silose. Prva pukovnija Jarsa RS-24, koju koja se sastoji tri bataljuna, kako prenosi Newsweek, raspoređena je 2011. godine, dok su dvije bojne druge pukovnije stavljene u stanje borbene pripravnosti prošlog prosinca.

image

Nuklearni projektili Jars RS-24

Valery Sharifulin/tass/profimedia/Valery Sharifulin/tass/profimedia

TASS navodi da osoblje provodi zadaće koje uključuju "testiranje manevarskih radnji na smjerovima borbenog djelovanja u sklopu borbenog dežurstva", kao i organiziranje kamuflaže i borbene zaštite. "Također, vojnici će uvježbavati situacije suprotstavljanja diverzantskim i izviđačkim skupinama", dodala je agencija.

Od početka svoje sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta uputio dvosmislene prijetnje vezane uz rusko nuklearno oružje, koje su dodatno naglašavali proratni kremaljski propagandisti, kujući u nebesa nuklearne sposobnosti Moskve i prijeteći napadima na države koje podržavaju Kijev.

Zapadni stručnjaci, pak, sumnjaju da bi Putin možda mogao posegni za korištenjem taktičkog nuklearnog oružja, koje ima daleko manji domet i snagu od strateškog oružja, pa se može koristiti i na bojnom polju.

image

Nuklearni projektili Jars RS-24

Gavriil Grigorov/tass/profimedia/Gavriil Grigorov/tass/profimedia

Putin je prošlog mjeseca najavio promjenu ruske nuklearne doktrine, govoreći o okolnostima u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje.

Oni sada uključuju mogućnost njihove upotrebe protiv nenuklearnih država koje imaju potporu nuklearnih sila u napadu na Rusiju, što je očito u izravnoj vezi sa zahtjevima Kijeva da mu se dopusti korištenje zapadnim projektila dugog dometa za napade duboko u ruskom teritoriju, čemu se zapadni saveznici Ukrajine još uvijek opiru zbog straha od izbijanja izravnog sukoba NATO-a i Kremlja.

"Mnogi dužnosnici ukrajinske vlade i ukrajinski građani gledaju na najnovije ruske prijetnje samo kao na dodatno zveckanje (nuklearnim) oružjem i brbljanje", rekao je za Newsweek Mark Temnycky, suradnik u Euroazijskom centru Atlantskog vijeća.

Peter Rutland, profesor ruskih, istočnoeuropskih i euroazijskih studija na Sveučilištu Wesleyan, kaže da je promjena ruske nuklearne doktrine razvoj događaja koji služi zadržavanju Putinovih nuklearnih prijetnji u međunarodnim medijskim izvješćima i javnosti.

"Ali to ne predstavlja bitnu promjenu u ruskom doktrinarnom stajalištu, niti stvarno ukazuje na povećanu spremnost za korištenje nuklearnog oružja", Istaknuo je Rutland.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 09:39