VAŽAN IGRAČ

Putinov saveznik mjesec dana nakon Moskve stigao u Kijev vidjeti kako ‘diše‘ Zelenski: ‘Rekao sam mu što i Putinu‘

Ovo je prvi službeni posjet indijskog premijera Ukrajini od njezine neovisnosti

Volodimir Zelenski i Narendra Modi

 Handout/Afp

Indijski premijer Narendra Modi nakon Poljske, velike saveznice Kijeva, boravi u posjetu Ukrajini, gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je ispričao kako se prije mjesec dana sastao s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i pokušao ga uvjeriti da zaustavi rat.

Modi je apelirao na ukrajinskog predsjednika da sjedne za pregovarački stol s Rusijom. "Prošli mjesec, kada sam posjetio Rusiju, Putinu sam vrlo jasno rekao da se problemi ne mogu rješavati na bojnom polju. Jedini način rješavanja problema je kroz dijalog i diplomaciju. I trebamo ići u tom smjeru, ne gubiti vrijeme. Obje strane morat će zajedno sjesti i tražiti načine za prevladavanje ove krize", rekao je Modi, kako prenosi Ukrajinska Pravda.

Modi je ukratko opisao i susret s Putinom koji je imao prije dvije godine u Samarkandu u Uzbekistanu. "Rekao sam mu, gledajući ga ravno u oči, pred novinarima, da sada nije doba rata", rekao je Modi.

Indijski premijer rekao je Zelenskom da je spreman raditi "kao prijatelj" na postizanju mirovnog sporazuma koji bi okončao ruski rat u Ukrajini, kako je prenio The Guardian.

Govoreći kasnije u petak u svojem redovitom obraćanju naciji nakon završetka posjeta, Zelenski je rekao: "Važno nam je da Indija ostane predana međunarodnom pravu i podržava naš suverenitet i teritorijalu cjelovitost".

Modi, premijer najmnogoljudnije svjetske države Indije, stigao je u Ukrajinu u petak 23. kolovoza, na dan kada ona obilježava 33. godišnjicu nezavisnosti. Ovo je prvi službeni posjet indijskog premijera Ukrajini od njezine neovisnosti.

Modi je 21. kolovoza pozvao na "ponovno uspostavljanje mira" prije posjeta Ukrajini i najavio da će s Rusijom podijeliti izglede za okončanje rata. On je i prije toga pozivao na mir, ali nije htio izravno optužiti Kremlj za rat, čak ni nakon srpanjskog napada ruske vojske u kojem je pogođena dječja bolnica. Indijski premijer pažljivo je birao riječi. "Kada nevina djeca budu ubijena, srce krvari i ta bol je zastrašujuća", rekao je tom prilikom.

Razorni udarac miru

Zelenski je tada kritizirao Modijev sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nazvavši ga "razornim udarcem mirovnim naporima".

Međutim, u Kijevu su svjesni da je Indija prevažna da bi je se moglo ignorirati. Uostalom, i američki State Department je Modijev posjet Ukrajini nazvao "vrlo važnim" jer dolazi u trenutku kada Rusija pokušava destabilizirati globalni poredak. Richard Verna, zamjenik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, izjavio je da je sada vrlo važno "zaštititi i očuvati" ovaj međunarodni poredak. Verna je izrazio razumijevanje za dugogodišnje odnose Indije s Rusijom, ali je istaknuo da je zahvalan na Modijevom stavu koji je izrazio rekavši da "sada nije vrijeme za rat, nego vrijeme za mir".

Indija je s pravom samosvjesna jer je postala dovoljno moćna da je svi moraju uvažavati. Osim toga, jako je ekonomski profitirala od rusko-ukrajinskog rata, pa sada po povlaštenim cijenama iz Rusije uvozi više od 40 posto potrebne nafte, ali i 60 posto naoružanja, baš kao i značajne količine ugljena, gnojiva, biljnog ulja i plemenitih metala. Ali ne želi biti ovisna o Moskvi, pa posljednjih godina sve više oružja uvozi iz SAD-a i ostatka Zapada.

Prijatelj i partner

Dva dana prije dolaska u Kijev, Modi je poručio: "Veselim se prilici da podijelim izglede za mirno rješenje sukoba u Ukrajini. Kao prijatelj i partner, nadam se što skorijem ponovnom uspostavljanju mira i stabilnosti u regiji."

Bloomberg je objavio da je Indija pristala prenijeti poruke između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:19