BIVŠI MINISTAR

Putinov saveznik s crne liste EU pronađen mrtav: Sin je čuo pucanj, a na stolu je bilo pismo...

Povezuju ga s mafijaškom obitelji, a EU ga je stavila na ‘crnu listu‘

Vladimir Putin 

 Kristina Kormilitsyna/Afp

Visoki ruski dužnosnik, Konstantin Zavizenov, za kojeg se vjeruje da je imao bliske financijske veze s Vladimirom Putinom, pronađen je mrtav u utorak navečer, prenosi Newsweek.

Tijelo mu je pronašao sin u kući na području Moskve. Prema državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti, vjeruje se da je uzrok smrti samoubojstvo, iako neki sumnjaju u to.

Njegov sin navodno je pronašao pismo i alkohol na stolu u kući, prije nego što je čuo pucanj u drugoj prostoriji. Ruski portal Lenta tvrdi da je Zavizenova supruga nedavno saznala da ju vara i podnijela zahtjev za razvod.

Vijest o njegovoj smrti podijelio je politički komentator Igor Suško, koji je izrazio skepticizam prema tvrdnjama o samoubojstvu.

- Konstantin Zavisenov, bivši ministar goriva, energetike i industrije ugljena, za okupiranu Lugansku Narodnu Republiku u Ukrajini, ubijen je u Moskvi hicem iz vatrenog oružja u glavu - napisao je Suško na platformi X.

Tvrdi i da je imao “samo jedan stupanj odvojenosti od samog Putina”, kroz mafijašku obitelj Kovalčuk. Prema ruskom Telegram kanalu Cheka-OGPU, Zavizenov je bio direktor u Inter RAO-u, energetskoj tvrtki sa sjedištem u Moskvi.

U vrijeme njegovog imenovanja, tvrtku je vodio Boris Kovalčuk, sin Jurija Kovalčuka, ruskog milijardera i oligarha. Novinari koji kritiziraju režim, opisali su ga kao “de facto drugog čovjeka u Rusiji” i “Putinovog osobnog bankara”.

Iako je bio smijenjen sa svoje dužnosti ministra u lipnju 2023. godine, zbog te pozicije je Zavisenov završio na popisu osoba koje su sankcionirale Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i još nekoliko zemalja.

Također je bio uvršten na “Popis ratnih pokretača”, koji je objavila Zaklada za borbu protiv korupcije, organizacija koju je osnovao oporbeni vođa Aleksej Navaljni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 22:01