BEZ OGRANIČENJA

Radikalan preokret u Bijeloj kući, odluka je donesena tajno, kreću napadi duboko u Rusiju?

SAD bi mogao ukinuti ograničenja Ukrajini za korištenje oružja sa Zapada

Udar Storm Shadow raketama

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Bijela kuća finalizira planove za ublažavanje ograničenja s kojima je Ukrajina suočena prilikom korištenja oružja koje je donirao SAD-a kako bi se bolje zaštitila od ruskih projektila, tvrdi zapadni dužnosnik i još dvoje upućnih osoba, piše Politico.

Razgovori su se vodili unutar manje skupine dužnosnika u Bijeloj kući, rekla je jedna od osoba uključena u raspravu.

Detalji plana još uvijek se slažu. Dužnosnici u Washingtonu, Londonu i Kijevu posljednjih su dana raspravljali o proširenju područja unutar Rusije koje Ukrajina može pogoditi oružjem američke i britanske proizvodnje. Također su razgovarali o tome kako spriječiti nove prekogranične napade Rusije, uključujući pristanak SAD-a da dopusti Ukrajini korištenje britanskih projektila dalekog dometa koji sadrže američke dijelove za napade unutar Rusije.

Aktualni razgovori između Washingtona i Kijeva predstavljaju značajnu promjenu u tonu od onih koje su dvije zemlje vodile prije nekoliko tjedana. To znači da bi Bidenova administracija mogla biti spremna konačno pristati na zahtjeve Kijeva da se ukrajinskoj vojsci omogući snažnija obrana i poduzimanje agresivnijih poteza unutar Rusije.

image

Antony Blinken, Volodimir Zelenski i David Lammy

Mark Schiefelbein/Afp

Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a odbilo je komentirati navode.

U lipnju je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan naznačio je da bi SAD mogao biti spreman proširiti područje na kojem bi Ukrajini dopustio korištenje američkog oružja u Rusiji.

- Ne radi se tu o geografiji. Radi se o zdravom razumu. Ako Rusija napada ili se sprema napasti sa svog teritorija na Ukrajinu, jedino ima smisla dopustiti Ukrajini da uzvrati, poručio je.

Na pitanje hoće li administracija ukinuti ograničenja za oružje dalekog dometa, Biden je novinarima u utorak rekao: ‘Sada to rješavamo‘.

Razgovori su se zahuktali zadnjih dana nakon što je SAD potvrdio da je Iran uspješno isporučio balističke projektile Rusiji.

Već mjesecima se najviši američki dužnosnici opiru pozivima Kijeva i drugih europskih zemalja da ukinu sva ograničenja na korištenje doniranog američkog oružja unutar Rusije. U svibnju je Bidenova administracija odučila dopustiti Ukrajini korištenje određenog oružja za udare unutar Rusije, ali je spriječila Kijev da koristi projektile dalekog dometa.

image

Ostaci rakete Storm Shadow

Screenshot/Twitter

Obrazloženje Washingtona se kreće od želje da spriječi eskalaciju napetosti s Moskvom do tvrdnji da je Rusija preselila previše svojih visokovrijednih ciljeva izvan dometa pa ih Ukrajina ne bi mogla pogoditi čak i ako bi dobila dopuštenje.

Američki dužnosnici također su istaknuli da je njihov inventar ograničen i da bi se SAD uskoro mogao zabrinuti zbog vlastitih zaliha taktičkih raketnih sustava.

Proizvođač projektila, Lockheed Martin, još uvijek proizvodi nekoliko stotina projektila godišnje, ali su predviđeni za prodaju saveznicima u inozemstvu. Zamjena za oružje, Precision Strike Missile, tek se počinje proizvoditi, a ne u brojevima koji bi u potpunosti zamijenili projektile koji se trenutno troše.

Državni tajnik Antony Blinken i njegov britanski kolega David Lammy bili su u srijedu u Kijevu kako bi razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o oružju, ukrajinskom prodoru u Rusiju i ruskim napredovanjem u Ukrajini.

Blinken je nakon razgovora u Kijeva odaslao dosad najsnažniji nagovještaj da će Bijela kuća ukinuti svoja ograničenja Ukrajini, piše Guardian.

- SAD je od prvog dana bio spreman prilagoditi svoju politiku kako se situacija na bojnom polju u Ukrajini mijenjala, Nastavit ćemo to činiti, istaknuo je.

Britanski šef diplomacije sugerirao je da je iransko slanje balističkih projektila Moskvi promijenilo strateško razmišljanje u Londonu i Washingtonu.

image

Volodimir Zelenski

Brendan Smialowski/Afp

- Bila je to značajna i opasna eskalacija. Putin je glavni čimbenik. Putin je doveo do eskalacije situacije isporukom projektila iz Irana. Vidimo novu osovinu Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, rekao je Lammy pozivajući pritom Kinu da se ne pridruži ‘skupini otpadnika‘.

Izvori britanske vlade naznačili su da je već donesena odluka da se Ukrajini dopusti korištenje krstarećih projektila Storm Shadow na ciljeve unutar Rusije, iako se ne očekuje da će to biti javno objavljeno u petak kada se Starmer sastane s Bidenom u Washingtonu.

Zajednički posjet Blinkena i Lammyja Kijevu u srijedu kako bi se sastali sa Zelenskim ne bi se dogodio da nije donesena pozitivna odluka u vezi s Storm Shadowom, dodali su izvori.

Ipak, smatralo bi se nepotrebno provokativnim dati javnu objavu o raketama dugog dometa u Kijevu, piše Guardian. Također je vjerojatno da će i dalje postojati ograničenja oko ukrajinske upotrebe projektila, koji imaju domet od najmanje 300 kilometara, kako bi se izbjegli nepromišljeni ili nepotrebni napadi.

Govoreći u Kijevu, Lammy je rekao da neće otkriti detalje privatnih razgovora koji bi Putinu mogli koristiti. Osudio je "zlokobnu" invaziju ruskog vođe na Ukrajinu i optužio ga osobno za "aroganciju i pohlepu".

- Ovo je imperijalizam. Ovo je fašizam, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 09:42