MACRONU NEPROBAVLJIVI

Radikalna ljevica zablistala u Francuskoj, ali ovo je razlog zašto neće sastaviti vladu: ‘Žele groteskne stvari...‘

Macron je pokazao to u srijedu kada je kazao da lijevu koaliciju smatra četiri puta gorom od desnice

Emmanuel Macron

 Mohammed Badra/Afp

Iako je osvojila najviše mandata, i spriječila plimni val radikalne desnice, ljevica će teško preuzeti vlast u Francuskoj. Ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osnovana je 10. lipnja kao odgovor na odluku Emmanuela Macrona o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora. U NFP-u su okupljeni Nepokorena Francuska (LFI), Socijalistička partija, Ekolozi, Francuska komunistička partija, Generacije, Javni prostor i nekoliko drugih lijevo orijentiranih stranaka i grupa. Najveća stranka u NPF-u je LFI, koju predvodi radikalni ljevičar Jean-Luc Mélenchon, a sada ima 74 mjesta u parlamentu. Socijalisti su osvojili 59 mandata, zeleni 28, a devet je pripalo komunistima.

"Novi narodni front spreman je vladati. I na kraju krajeva, mi smo jedina alternativa koja ima vrlo organiziran i vrlo detaljan program. Elementi ljevice su ujedinjeni i pokazali su da se mogu nositi s ovom izvanrednom povijesnom situacijom. Još jednom, to je spasilo Republiku, mi smo spasili Republiku", izjavio je Mélenchon.

U sukobu s Macronom

Ali skoro je nemoguće da on postane sljedeći premijer jer je u višegodišnjem sukobu s predsjednikom Emmanuelom Macronom, ali i većinom francuskih stranaka, kojima su njegovi ljevičarski stavovi neprobavljivi. Le Monde citira svjedoka koji se s predsjednikom nalazio u salonu Murat u Elizejskoj palači, gdje su se nudile kava, mineralna voda Chateldon i Coca-Cola Zero, koji je ispričao da je Emmanuel Macron u nedjelju navečer "s određenim zadovoljstvom" pozdravio prve rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora. Okružen s dvadesetak stranačkih čelnika i ministara, šef države je cijelu večer primao na znanje rezultate parlamentarnih izbora, "po povratnoj informaciji, izbornu jedinicu po izbornu jedinicu" , a 168 mjesta, koliko je osvojila njegova stranka, "spasilo je predsjednikovu čast".

Le Monde dodaje da je istup Jean-Luca Mélenchona, koji ga je pozvao da se "pokloni i prizna ovaj poraz te da ga ne pokušava zaobići" Macrona ostavio ravnodušnim. "Sada moramo umiriti zemlju, pustiti da se stvari organiziraju u skupštini", uzvratio je pa pozvao ministre i izvršne direktore bivše većine, koji su posljednjih dana duboko podijeljeni, da "njeguju jedinstvo središnjeg bloka" .

Što misli o Mélenchonovu savezu, Macron je pokazao u srijedu kada je kazao da lijevu koaliciju smatra četiri puta gorom od desnice. "Oni ne žele sekularizam. Odbacuju zakone o imigraciji koji nam omogućuju bolje upravljanje. I žele groteskne stvari, kao promjenu spolnog identiteta u jednom potezu odlaskom do gradske vijećnice", rekao je Macron u intervjuu za list Le Parisien i dodao da se savez njegove stranke s Narodnom frontom uopće ne očekuje. U medijima su objavljeni planovi Mélenchonova saveza lijevih ekstremista, socijaldemokrata i zelene stranke da uvedu minimalnu plaću od 1600 eura te dobnu granicu za odlazak u mirovinu vrate na 60 godina. Tu su još povećanje plaća u javnom sektoru te širenje socijalne pomoći, povećanje minimalne plaće za 14 posto te zamrzavanje cijena osnovnih prehrambenih artikala i energije, a sve bi se financiralo ponovnim uvođenjem poreza na bogatstvo, ukidanjem poreznih olakšica za bogate i povećanjem poreza na dohodak za one koji najviše zarađuju. Prema projekcijama, to bi koštalo između 100 i 200 milijardi eura. Lijeva stranka povrh toga traži trenutno priznanje Palestine kao države, mada želi nastaviti vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Okret ulijevo

Već na posljednjim predsjedničkim izborima Mélenchon je svojim uspjehom kao lider stranke La France insoumise (LFI), između dvaju već etabliranih kandidata Emmanuela Macrona i Marine Le Pen, otvorio prostor za novi politički francuski okret ulijevo, jer je na opće iznenađenje osvojio 22 posto glasova i zamalo ušao u finalni krug. Mélenchon je u ovogodišnjoj kampanji pozivao na uvođenje najviše stope poreza na dohodak od 90 posto, kao i na vraćanje dobi za umirovljenje na 60 godina, i zastupao je zelene ideje poput zabrane pesticida ili smanjenja broja zrakoplovnih ruta. Osim toga, želi da Francuska napusti NATO. Iako ima 72 godine, istraživanja pokazuju da je najpopularniji među glasačima u dobi od 24 do 34 godine.

Iako se u prošlosti protivio naoružavanju Ukrajine, u programskoj deklaraciji Narodnog fronta očita je proukrajinska pozicija. "Poraziti agresorski rat Vladimira Putina i natjerati ga da odgovara za svoje zločine pred međunarodnim pravosuđem; nepogrešivo braniti suverenitet i slobodu ukrajinskog naroda, kao i cjelovitost njegovih granica, pružanjem potrebnog oružja, otpisom vanjskog duga i zapljenom imovine oligarha koji pridonose ruskim ratnim naporima", stajališta su francuske ljevice.

Ali relativni pobjednici su međusobno podijeljeni. Nekada moćni socijalisti imaju manje zastupnika od Nepokorene Francuske, ali su unatoč tome ojačali svoju prisutnost u parlamentu i smanjili jaz s Mélenchonovim radikalnim LFI-jem. Usto, nadaju se da će dobiti podršku Zelenih u pokušaju da spriječe Mélenchona da preuzme kontrolu.

On je toga svjestan pa je ubrzo nakon objave rezultata poslao javnu poruku. "Imat ćemo premijera iz Novog narodnog fronta. Moći ćemo mnoge stvari odlučivati ​​dekretom. Na međunarodnoj razini morat ćemo pristati priznati državu Palestinu", objavio je na platformi X, iako zna da to Macron neće dozvoliti. Mnogi francuski Židovi kažu da je retorika krajnje ljevice otvorila vrata antisemitizmu. Prema anketi Američkog židovskog odbora (AJC) u Europi, 92 posto francuskih Židova vjeruje da je France Unbowed "pridonijela" rastu antisemitizma.

Benjamin Morel, politolog sa Sveučilišta Panthéon-Assas u Parizu, smatra da alijansa koju čine zeleni, socijalisti, radikalna ljevica i komunisti neće dugo trajati. Prema njegovu mišljenju, do raskola će doći kada počnu razgovori o formiranju vlade.

“Narodnom frontu treba stotinjak mandata da bi imao apsolutnu većinu, što znači da mora pronaći nove saveznike za formiranje vlade. Najbliži su centristima, no oni odbijaju suradnju s radikalnom frakcijom lijeve koalicije, odnosno strankom LFI Jean-Luca Mélenchona. Jednostavno, ne postoji mogućnost stvaranja apsolutne većine ako LFI ostane u igri, tako da se vrlo brzo mogu pojaviti napetosti, pa i raskoli unutar Novog narodnog fronta. Nije sigurno hoće li to jedinstvo dugo trajati", ističe Morel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:59