SPASILAČKA AKCIJA

Ranjeni fotograf uspio je pobjeći iz Sirije: Prešao je u Libanon nakon 26 dramatičnih sati. U njegovu spašavanju poginulo je 13 pomagača

On this Thursday, Feb. 22, 2012 file image from amateur video made available by Shaam News Network purports to show Paul Conroy of the Sunday Times, laying wounded, in a makeshift clinic in Homs, Syria. Two activist groups said on Tuesday, Feb. 28, 2012, that Conroy has been smuggled to neighboring Lebanon. The Syrian opposition group Local Coordination Committees and global group Avaaz said that Paul Conroy was the only foreign journalist to escape to Lebanon. American Marie Colvin and Frenchman Remi Ochlik were killed in the same attack and their bodies are still in Syria. (AP Photo/Shaam News Network via Associated Press Television News) THE ASSOCIATED PRESS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT, DATE, LOCATION OR AUTHENTICITY OF THIS MATERIAL.
 Anonymous/AP

ZAGREB - Drama s evakuacijom četiri zapadna novinara koju su već nekoliko dana blokirani u sirijskom gradu Homs dosegla je danas svoj vrhunac kada je objavljeno da je britanski fotoreporter Paul Conroy prebačen u susjedni Libanon, ali uz brojne ljudske žrtve prilikom njegova spašavanja, te da je prerano objavljena vijest o njegovu oslobođenju kompromitirala akciju evakuacije ostalih novinara.

Cijela dramatična akcija spašavanja trajala je 26 sati, a u njoj je poginulo ukupno 13 sirijskih aktivista koji su se dragovoljno javili da pomognu novinarima. Kako je izvjestio britanski The Times, kolona s četiri novinara krenula je pod okriljem noći iz Homsa prema oko tridesetak kilometara udaljenoj granici s Libanonom i to već puno puta korištenom rutom kojom su ranije evakuirani ranjeni. Conroy (koji je bio nošen na nosilima) i ostali bili su prebacivani, doslovno korak po korak, kroz minska polja, izbjegavajući učestale vojne ophodnje, a u jednom trenutku morali su proći i pokraj velike vojne baze.

Pozivima satelitskim telefonom utvrđivalo se gdje se Conroy i ostali nalaze, a na taj način bili su u stalnoj vezi s aktivistima iz skupine Avaz i dopisnicima britanskog Sunday Timesa u Bejrutu. Preostala tri novinara morali su se vratiti u Homs sa svojim pratiocima kada su već u prvoj fazi operacije došli pod udar artiljerijske vatre snaga predsjednika Bašara al-Asada.

Vijest o evakuaciji Conroya prvi je objavio Reuters, a kasnije su je prenijele i druge agencije. Kako je AFP-u ispričao jedan od aktivista iz sjevernog Libanona koji su angažirani na prebacivanju ranjenih iz ratnih zona u Siriji, Conroy i njegovi pratioci ušli su u regiju Vadi Haled u ranim jutarnjim satima. Vijest o spašavanju Conroya koji je nekoliko proteklih dana proveo ozbijno ranjen u sve nesigurnijoj četvrti Baba Amr potvrdio je i otac fotoreportera Les Conroy.

"Upravo su nam javili iz Bejruta”, rekao je Conroy agenciji AFP i dodao kako je s njegovim sinom pričala supruga i kako je u jako dobrom raspoloženju. Vijet o evakuaciji Conroya potvrdila je i njegova supruga Kate koja je izjavila kako je “čula da je izašao”.

“Sve što mogu reći jest da smo oduševljeni s ovom viješću, ali neću ništa više reći o tome”, poručila je Kate Conroy. Vijest o evakuaciji Conroya potvrdila je i njegova redakcija The Sunday Times.

U međuvremenu je londonski The Times, za čije nedjeljno izdanje radi Conroy, objavio izjave čelnika aktivističke grupe Avaz koji su rekli kako je upravo njihova skupina organizirala evakuaciju 4 novinara (osim Conroya to su također ranjena Francuskinja Edith Bouvier, te neozlijeđeni Francuz William Daniels i Španjolac Javier Espinosa) i to uz pomoć 35 sirijskih aktivista koji su se dragovoljno javili da pomognu.

“Današnje spašavanje Paula Conroya veliko je olakšanje, ali moramo ga pokvariti viješću da ne znamo lokaciju troje preostalih novinara. Također, izražavamo našu zahvalnost i poštovanje nevjerojatno hrabrim aktivistima koji su poginuli tijekom pokušaja evakuacije”, rekao je Ricken Patel, izvršni direktor Avaza koji je rekao i kako “operacija spašavanja i dalje traje”.

“Ali, moramo izraziti naše veliko razočaranje da su mediji objavili ovu priču prije nego što su svi novinari bili na sigurnom”, zaključio je direktor Avaza dok je glasnogovornik te skupine u Bejrutu rekao kako je prerano objavljivanje priče upropastilo izglede za spašavanje ostalih novinara. Priča o evakuiranom Conroy očito je ugrozila sigurnost rute za bijeg koja je već puno puta bila korištena.

Njegova izjava pojačala je zabrinutost za sudbine Bouvier, Williamsa i Espinose. Prve današnje vijesti govorile su kako su uz Conroya evakuirani i oni, ali kasnije je to demantirano. Da je teško ranjena Bouvier i dalje u Homsu, potvrdili su danas francuski dužnosnici koji su rekli kako čine sve da novinarka i njezine kolege budu što prije na sigurnom.

Istodobno, ne zna se što je s tijelima poginule američke novinarke Marie Colvin i francuskog fotoreportera Remija Ochlika koje su prošli tjedan ubile granate vojske predsjednika Bašara al-Asada u Homsu, u istom napadu u kojemu su ranjeni Conroy i Bouvier. Majka novinarke Rosemarie Colvin danas je na radijskoj postaji BBC apelirala na pomoć da se tijelo njezine kćerke vrati.

“Ne mogu prihvatiti da tijelo moje kćerke ostane u Siriji. Moram je vratiti kući. Svi oni koji mogu pomoći na bilo koji način, preklinjem vas da to učinite”, rekla je Rosemarie Colvin i dodala kako je sigurna “da je razumiju sve majke koje je slušaju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:22