OČAJNI

Rašomon među europskim diplomatima na summitu NATO-a, gasi se požar, detalji cure u medije: ‘Sve nam je upropastio!‘

Osjećaj frustracije zasjenio je, kažu, ono što je bio sjajan summit

Diplomati u Washingtonu, NATO summit

 Thomas Trutschel/imago Stock&people/profimedia/Thomas Trutschel/imago Stock&people/profimedia

Gafovi Joe Bidena na samitu NATO-a upropastili su mjesece napornog rada, rekli su diplomati novinarima Telegrapha.

Emmanuel Macron i Olaf Scholz su javno branili američkog predsjednika zbog lapsusa u kojem je Volodimira Zelenskog nazvao ‘predsjednikom Putinom‘, a Kamalu Harris ‘potpredsjednicom Trumpom‘, no po hodnicima se mogla čuti druga priča.

‘To je bilo strašno‘, opisao je stanje u publici jedan dužnosnik.

Diplomati i dužnosnici koji su anonimno govorili za Telegraph složni su da je za manje od minutu promijenjen čitav narativ samita te da će sutradan novine pisati samo o Bidenovim gafovima, umjesto o uspjesima diplomacije.

‘Uklonio je fokus s onoga što je za nas bio sjajan samit‘, rekao je jedan diplomat.

Prije Bidenovog govora, diplomati su bili presretni ishodom sastanka, održanog povodom 75. godišnjice NATO saveza, na kojem je pokazano jedinstvo usred Putinove agresije na Ukrajinu.

Saveznici predsjednika Bidena kazali su da se radilo o lapsusima koji su se mogli dogoditi bilo kome od njih.

Iako je na početku bilo razloga za optimizam, pitanje zdravlja predsjednika Bidena, potencijalni povratak Donalda Trumpa i nediplomatski govor predsjednika Zelenskog bacili su sjenu na samit.

Do tog trenutka, američki predsjednik je bio gotovo besprijekoran dok je govorio na svakoj pojedinoj sjednici sastanka.

Članice NATO-a vjerovale su da su učinile dovoljno da obrane savez od Trumpa i objavile da su 23 od 32 države saveza postigle ciljeve potrošnje od 2 posto BDP-a za obranu, dok su ostale iznijele planove za postizanje te brojke.

Također, ukrajinski predsjednik Zelenski je otišao iz Washingtona zadovoljan podrškom koju je pokazao NATO, unatoč tome što mu opet nije uručen službeni poziv u savez.

‘Amerikanci su uložili mjesece rada kako bi spriječili još jedan trenutak poput onog iz Vilniusa‘, rekao je jedan dužnosnik, referirajući se na ispad ukrajinskog predsjednika na prošlogodišnjem samitu nakon što mu je uskraćen poziv u NATO.

Postojao je i osjećaj frustracije jer je situacija s Bidenom zasjenila druge čelnike na njihovoj posljednjoj konferenciji za novinare prije povratka kući.

Britanskog premijera sir Keira Starmera su čak tri puta pitali smatra li da je predsjednik Biden dorastao zadatku da se kandidira za drugi mandat u Bijeloj kući.

Premijer je stao u Bidenovu obranu i rekao da američkom čelniku treba ‘odati priznanje‘ za njegov rad na summitu NATO-a.

Dodao je da bi mu bilo draže da se na skupu mogao pohvaliti vlastitim postignućima umjesto da mu postavljaju diplomatski škakljiva pitanja.

Inače, više od polovice američkih demokrata, prema novoj anketi od četvrtka, smatra da bi se aktualni predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden trebao povući iz utrke za Bijelu kuću nakon vrlo loše debate s republikancem Donaldom Trumpom. Ipak, prema ovom istraživanju Ipsosa, koje su objavili Washington Post i ABC, Biden i Trump izjednačeni su na nacionalnoj razini, gdje svaki ima po 46 posto ispitanika koji će im dati glas na izborima u studenom. Većina demokrata, njih 56 posto, i 67 posto ispitanika smatra da bi aktualni predsjednik (81) trebao povući svoju kandidaturu. Polovica ispitanih smatra da bi i Donald Trump trebao odstupiti. Ali kad se radi o republikancima, upitanim o povlačenju Trumpa iz utrke, brojka pada na 11 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 22:52