RUSI LJUTI I ZBUNJENI

Raste bijes prema Putinu: ‘Više ni sami ne znamo koga više mrzimo. Znate li kako je glasila prva informacija o upadu Ukrajinaca?‘

Stanovnici Kurska vjerovali su da će ih vojska Vladimira Putina zaštiti od ratnih sukoba

Evakuacija iz Kurska

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Prema pisanju britanskog Guardiana, stanovnici ruske pokrajine Kursk ostali su zatečeni i zbunjeni nakon proboja ukrajinske vojske na njihov teritorij. Jednom kada su shvatili što se dogodilo, zbunjenost su zamijenili strah i razočaranje.

Ljubov Antipova posljednji je put razgovarala sa svojim roditeljima prije gotovo dva tjedna, kada je prvi put čula glasine o ukrajinskom upadu. Molila ih je tada da napuste svoje selo u regiji Kursk.

Prijetnja se tada još činila nestvarnom – rusko tlo nije vidjelo strane trupe još od kraja Drugog svjetskog rata – a ruski državni mediji isprva su ukrajinsku invaziju opisali kao izolirani pokušaj infiltracije.

Sljedećeg dana Antipova je na internetu vidjela fotografije ukrajinskih vojnika kako poziraju pored supermarketa i ureda plinske tvrtke. Mjesto je odmah prepoznala: pedesetak metara dalje žive njezini roditelji.

- Moji roditelji nisu mislili da će operacija u Ukrajini utjecati na njihove živote- rekla je Antipova za Guardian telefonom iz Kurska, pritom pažljivo izbjegavajući korištenje riječi "rat", koja je službeno zabranjena u Rusiji.

- Svi smo bili uvjereni da će nas ruska vojska zaštititi. Zapanjena sam koliko su brzo ukrajinske snage napredovale - dodala je.

Mnogi lokalci optužuju rusku vladu da i dalje umanjuje važnost ukrajinskog napada ili ih pogrešno informira o opasnosti, napominje britanski medij.

Ukrajinska vojska u petak je objavila kako je poslala 10.000 vojnika da zauzmu oko 1.100 kvadratnih kilometara regije Kursk. Ako je to točno, upadom je zauzeto više teritorija od onog koje je Rusija zauzela u Ukrajini ove godine, podsjeća američki Institut za proučavanje ratan (ISW).

image

Humanitarna pomoć za stanovnike regije Kursk

Vladimir Aleksandrov/afp/

Kome se obratiti?

Upad u Kursk zatekao je Aleksandra Zorina, kustosa Arheološkog muzeja u Kursku, na iskopinama u selu Gočevo, gdje on i njegovi kolege svakog ljeta već tri desetljeća kopaju grobne humke iz 10. i 11. stoljeća, piše Guardian.

Zorin je smatrao kako je zujanje bespilotnih letjelica, mlažnjaka i tutnjava topništva uobičajeno za ovu regiju. No Sudža, epicentar ofenzive, bila je udaljena tek 40 kilometara.

- Izvješća naših dužnosnika uopće nisu bila zastrašujuća: ‘ušlo je 100 diverzanata’ – ali onda smo došli do brojke 300, pa 800... Bilo je nemoguće dobiti jasnu sliku. Odlučili smo otići tek nakon što smo vidjeli evakuaciju lokalnog stanovništva - ispričao je.

Mnogi u Kursku krive vladu i državne medije što ih drže u neznanju pred smrtnom opasnošću, a ogorčeni stanovnici dijele poruke na društvenim mrežama.

- Čak ni ne znam koga više mrzim: ukrajinsku vojsku koja je zauzela našu zemlju ili našu vladu koja je dopustila da se to dogodi - napisala je Nelli Tikhonova u grupi Kursk na web stranici VKontakte.

Podsjetimo, u utorak navečer, kada su ukrajinske trupe već bile u Sudži, vijesti Prvog kanala su ustvrdile da je ruska vojska "spriječila povredu granice".

Sljedeći dan predsjednik Vladimir Putin spomenuo je tek "incident u pograničnom području Kurska", izbjegavajući bilo kakvo spominjanje upada stranih snaga na ruski teritorij.

Danima je državna televizija prikazivala vojne biltene, izvještavajući o uspješnim ruskim napadima na ukrajinske trupe u "graničnom području", ne navodeći je li strana vojska još uvijek na njezinom tlu.

Kremlj je namijenio 3 milijarde rubalja (30 milijuna eura) za nove snage teritorijalne obrane koje su trebale odbiti upad ukrajinskih snaga. Antipova se prisjetila kako je vidjela velik broj graničara tijekom svog posljednjeg posjeta Sudži u svibnju.

- Mještani su im donosili namirnice. Stvarno me ljuti što vlada i vojska stalno govore da trupe imaju sve što im je potrebno,a mi smo morali platiti vojne dronove i donje rublje- kazala je Antipova, koja sada traga za roditeljima.

- Strašno je kada vidite da ste sami i da se nemate kome obratiti. Sav posao obavljaju volonteri. Lokalnih vlasti nema nigdje - zaključila je za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 11:32