BEZ NAJAVE

Rat na Stijeni je eskalirao, Španjolska uvela izvanredne mjere, nastao je kaos, Britanci su gnjevni: ‘Morat ćemo uzvratiti‘

EU je potvrdila da odustaje od provjera otisaka prstiju na neodređeno vrijeme jer Španjolska podiže napetosti

Spomenik španjolskim radnicima u Gibraltaru nasuprot granice

 Isabel Infantes/pa Images/profimedia/Isabel Infantes/pa Images/profimedia

Španjolska je u petak uvela izvanrednu kontrolu na granici s Gibraltarom, što je izazvalo velike gužve i redove. Glavni ministar Gibraltara Fabian Picardo je rekao da je sinoć primio obavijest o promjenama na granici. Dodao je da nije bilo druge nego nametnuti vlastite granične kontrole na ulazu u Gibraltar ako španjolska vlada ne ukine svoje granične kontrole, prenosi Daily mail.

Gibraltarska je vlada priopćila da se do 7.30 ujutro stvorio veliki red na granici, te da je to rezultat mjera koje provodi Španjolska.

Granične kontrole su ukinute, a kasnije istog jutra vraćene. Obje strane su prekinule granične provjere tek oko 11.30 sati. U priopćenju gibraltarske vlade se navodi da je španjolski inspektor izdao naredbu da se Gibraltarcima u putovnice stavi pečat za prelazak u Španjolsku, a da on nije bio ovlašten za davanje takvih uputa.

- Španjolska je, prema izravnim uputama ili zbog hira policijskih službenika, odlučila da može ukinuti privremene mjere u bilo kojem trenutku, pa je najbolje da oni koji trebaju prijeći granicu uvijek imaju svoje putovnice u slučaju da budemo prisiljeni zatražiti ih, kao što je to bilo danas, rekao je Picardo.

image
Geogphotos/alamy/alamy/profimedia/Geogphotos/alamy/alamy/profimedia

- Ako se ponište pogodnosti koje Gibraltarci trenutno imaju, vlada će odmah uzvratiti istom mjerom. Znam da će svaki španjolski radnik i posjetitelj razumjeti da moramo uzvratiti istom mjerom. Jako me deprimira činjenica da se politika, kao i obično, koristi da se oštete interesi radnika, umjesto da im se pomogne, dodao je.

Do ovoga je došlo nakon što je prošlog tjedna nova laburistička vlada objavila da planira predati otoke Chagos natrag Mauricijusu nakon godina pregovora.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Albares rekao je u Andaluziji novinarima da će novi granični sustav Europske unije utjecati na tisuće ljudi s obje strane granice. Nove kontrole znače da će oni koji nisu državljani EU, poput Britanaca u Gibraltaru, moći provesti samo 90 dana u Španjolskoj svakih 180 dana.

EU je jučer potvrdila da odustaje od provjera otisaka prstiju na granici na neodređeno vrijeme jer Španjolska podiže napetosti zahtijevajući provjeru putovnica na prijelazu Gibraltara. Tako je takozvani EES (sustav ulazaka i izlazaka), koji je trebao biti uveden 10. studenog, stavljen na čekanje.

Bruxelles traži mogućnosti novog pristupa koji bi uključivao postupno uvođenje tog sustava tijekom vremena. Iako su pravila trebala stupiti na snagu 10. studenog, odgađaju se već treći put. Ovog puta nije postavljen novi rok, piše The Telegraph.

EES namjerava ukinuti provjere putovnica i sadašnji sustav zamijeniti nizom biometrijskih testova koji bi od onih izvan EU zahtijevali otiske prstiju i skeniranje lica na prvom ulasku u schengensku zonu.

Naime, nakon Brexita je sporazum Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske i EU-a omogućio građanima Gibraltara da ostanu dio schengenskog područja. Španjolci su tako na granici dopuštali stanovnicima Gibraltara ulazak i izlazak iz Španjolske bez udaranja pečata u putovnicu ili korištenja ograničenja putovanja od 90 dana. Više od 15.000 radnika iz Španjolske moglo je bez problema ući u Gibraltar.

image
Isabel Infantes/pa Images/profimedia/Isabel Infantes/pa Images/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 10:21