20 MINUTA LUDILA

Rat protiv turista na Mediteranu dosegnuo novi nivo: Skoro pa je urnebesno čime su se dosjetili pokvariti im ljetovanje...

Mještani su nezadovoljni prometnim gužvama koje prouzrokuje veliki priljev kupača u ljetnim mjesecima

Prosvjednici u španjolskom selu

 Screenshot X

Bila je to scena kao da Beatlesi ponovno snimaju naslovnicu albuma ‘Abbey Road‘! Prosvjednici u jednom španjolskom selu odlučili su zakrčiti tri zebre kako bi spriječili turiste da posjećuju njihovu plažu.

Oko 80 pješaka je više puta prelazilo cestu u španjolskom selu Hio, u Galiciji, te su tako uzrokovali duge zastoje. Mještani su nezadovoljni prometnim gužvama koje prouzrokuje veliki priljev kupača u ljetnim mjesecima.

"Ovo nije turistofobija - ovdje se radi o pravu lokalnog stanovništva da živi u miru," rekla je Mercedes Villar, šefica udruge stanovnika Hia koja stoji iza prosvjeda, za The Telegraph.

Koordinirana blokada prometa i prešetavanje prosvjednika preko tri zebre trajalo je oko 20 minuta, a nekoliko su vozača natjerali da se okrenu i potraže alternativne puteve do plaže na koju su se zaputili.

Villar je objasnila da su mještani neuspješno tražili od vlasti da smanje promet u njihovom mjestu, a također žele da se spriječi prekomjerno korištenje plaža, za koje je rekla da postaju ‘degradirane‘.

Hio, koji se nalazi na poluotoku Morrazo, poznat je po divljim plažama i privlači posjetitelje iz cijele Španjolske. Frustracija među Galičanima zbog njihove prisutnosti dovela je do povećane upotrebe nadimka "fodechinchos", koji se odnosi na drske ili nepristojne turiste, obično iz Madrida.

Ali sada, prema riječima galicijskog pisca i novinara Antona Losade, odnosi se na sve posjetitelje koji "ignoriraju upozorenja o opasnim plimama" ili "ne vole čuti galicijski jezik", prenosi The Telegraph.

Da je stvar otišla prilično daleko govori i podatak da su vlasnici popularnog bara-restorana u Meri u Galiciji objavili da zatvaraju svoj lokal u najprometnijem tjednu u godini, između 12. i 19. kolovoza, kako bi izbjegli "stres i napetost" koju uzrokuju nepristojni španjolski turisti.

Nakon ponovnog otvaranja prošli tjedan, bar Puerto Martina postavio je natpis: "Sada ulazite u zonu bez fodechinchosa."

I u drugim mjestima diljem Španjolske ove su godine održani veliki prosvjedi protiv utjecaja masovnog turizma. Žalili su se da su plaže prenakrcane i da je ponašanje stranih turista jako loše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:39