OŠTRE RIJEČI

RATOBORNA RETORIKA PREDSJEDNIKA KINE XIJA JINPINGA 'Odlučno moramo braniti naš teritorij'

 AFP

PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da će njegova zemlja, koja se sa susjedima spori oko granice na moru, braniti svoju teritorijalnu cjelovitost, izvijestila je u nedjelju Xinhua.

"Odlučno moramo braniti teritorijalnu cjelovitost, pomorska prava i interese te nacionalno jedinstvo" Kine, rekao je kineski predsjednik.

Xi je govorio na zasjedanju Kineske komunističke partije (PCC) održanom u petak i subotu na temu vanjske politike, a agencija je u nedjelju objavila dijelove njegova govora.

Veze s Japanom su napete pošto je Tokio u jesen 2012. nacionalizirao tri otoka u otočju Senkakuu, u Istočnom kineskom moru. Njima odavno upravlja Japan, ali Peking polaže na njih pravo i zove ih Diaoyu.

Peking se u Istočnome kineskom moru spori s više zemalja jugoistočne Azije zbog otočja Spratleysa. Kina, ali i Tajvan, Filipini, Malezija, Brunej i Vijetnam polažu pravo na taj greben.

Kineski predsjednik je izjavio da će njegova zemlja "ispravno voditi svoje teritorijalne sporove i sporove zbog otoka", ne imenujući ih.

Xi je usto kazao da Peking želi "miran razvoj" i protivi se "ciljanoj uporabi sile i prijetnji silom".

Sjedinjene Države, Australija i Japan nedavno su pozvali na mirno rješavanje pomorskih sporova a američki predsjednik Barack Obama je upozorio da bi oni mogli izmaći kontroli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:49