JUTARNJI U BUDIMPEŠTI

Realnost izgleda zastrašujuće: Dunav je došao do parlamenta, potopljene ceste, dječja igrališta pod vodom...

Niti s jedne strane rijeke nema ceste koja tuda prolazi

Nabujali Dunav

 Vanesa Pandzic/Cropix

U četvrtak, samo tri i pol dana prije nego bi u Budimpeštu trebao stići najveći vodeni val u zadnjem desetljeću, koji je dosad odnio desetak života diljem Europe i iza sebe ostavio pustoš, život je u najvećem mađarskom gradu, tekao svojim uobičajenim ritom. Na prvi se pogled baš po ničemu nije moglo primijetiti da bi se sprema moguća katastrofa. Rijeke turista šetaju gradom, Mađari žure za poslom. No, kad se približe Dunavu i jedni i drugi zastaju. Pogledom na rijeku, realnost izgleda zastrašujuće. Dunav koji teče središtem grada potopio je ceste, iz vode štrče prometni znakovi i semafori, od jablana se vide samo krošnje. Niti s jedne strane rijeke nema ceste koja tuda prolazi, potopljena je, kao i autobusna stajališta i pristanište za turističke brodove uz nju.

image

Budimpešta

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Oni koji su prvi put u Budimpešti pa pogledaju fotografije na internetu kako je još do pred koji dan izgledala obala Dunava, zatečeni su. Zgranuti, riječ je koja bolje opisuje taj trenutak. Do pred 200 su metara fotografirali znamenitosti jednog od najljepših gradova u Europi bogate povijesti, a sada slikaju preteču katastrofi. One vreće s pijeskom, poslagane u dva do tri reda, čine se slabom obranom od nadolazećeg vodenog vala. Rijetke su postaje podzemne željeznice zatvorene, voda je u njih već počela nadirati. Dunav je dotaknuo prizemlje mađarskog Parlamenta, naraste li vodostaj za još metar i pol, koliko se očekuje, prizemlje će biti pod vodom. Već sad nema ceste, šetališta uz nju ni visokih stepenica koje vode do ulaza u zgradu Parlamenta. Dunav ih je progutao.

image

Grad se ozbiljno priprema za moguce poplave

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Budimpešta

Vanesa Pandzic/Cropix

Vodeni val, koji će, očekuje se, dosegnuti, moguće i premašiti onaj iz 2013. godine, visine 890 centimetara, kad su Budimpeštu potopile dotad nezapamćene poplave, na putu je do mađarske prijestolnice, za sobom ostavio poplavljene Mosonmagyaróvár, Neszmély i Pilismarót. Samo je pet puta u povijesti vodostaj Dunava bio na razini većoj od 800 centimetara, a ta je brojka premašena još u četvrtak.

Ipak, mađarske vlasti za medije izjavljuju da je Budimpešta spremna obraniti se od poplave, dosad je angažirano 350 vojnika, na raspolaganju ih je koliko će trebati. Pripravnost za zaštitu od poplava od ponedjeljka je podignuta na treću razinu. Iako se očekivalo da će za Budimpeštu najkritičnija biti noć s petka na subotu, u četvrtak se prognoza promijenila i moguća se katastrofa očekuje u nedjelju. Dunav, najdulja rijeke Europske unije i nakon Volge druga najdulja na kontinentu, već je poharao Beč, za dijelove je Austrije proglašeno stanje katastrofe, a pogodio je i Slovačku.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Mađarski predsjednik Viktor Orban na društvenoj je platformi X objavio kako će najteža faza obrane trajati do četvrtka, kad će se Dunav, očekuje se, preliti u Srbiju i Hrvatsku, gdje će mu prva na udaru biti baranjska Batina. Predsjednik Orban zbog prijeteće je katastrofe otkazao svoju put u Strasbourg.

Unatoč lošim prognozama, ne čini se da su svi zabrinuti. Budimpešta je ovih dana na puno ugodnijim temperaturama od hrvatskih, u četvrtak je bilo sunčano i 25 stupnjeva. Među mnogima koji su bili kod betonskog nasipa uz Dunav, zatekli su se i mladi Španjolci, koji su u Budimpeštu iz Bratislave stigli dva sata prije nego smo ih susreli. Mladalački su ležerni, velika vjerojatnost poplave ih se ne dotiče. – Žao nam je što zbog cijele situacije nismo uspjeli vidjeti sve što smo namjeravali. Ne osjećamo da smo u opasnosti - kažu nam. Ipak, sjede uz Dunav i promatraju rijeku, drugi su pronašli dugačku dasku i pokušavaju njome dotaknuti cestu ispod nasipa. Ne uspjeva im.

image

Mladi Španjolci koji su se zatekli u Budimpešti

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Mađari vjeruju, barem oni koje smo to pitali, svojim vlastima koji kažu da je sve spremno kako bi se Budimpešta ipak obranila od golemog vodenog vala i spriječila se kataklizma iz 2013. Vjeruje i Daniel, koji je iz Senandrija, gradića nadomak Budimpešte, koji je već poplavljen. No, dok nam pokazuje slike iz svog grada, vidimo dječja igrališta pod vodom, teniski teren koje je dan ranije, kad ga je slikao, bio u funkciji, danas ga nema, voda ga je potopila.

U petak se, prema izvorima Danube fis portala očekuje da će vodostaj u Budimpešti u 19 sati narasti na 834 centimetara, u subotu će biti još četiri centimetara viši.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:34