INDIJKA ILI CRNKINJA?

Republikanski strateg o novim Trumpovim izjavama o Kamali: ‘To mu nije baš mudar potez...‘

Trump: ‘Kamala Harris godinama je bila Indijka, pa se iznenada preokrenula i postala crnkinja‘

Republikanski predsjednički kandidat, bivši američki predsjednik Donald Trump

 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Nastojeći osvojiti glasove crnih birača, Donald Trump je demokratsku kandidatkinju Kamalu Harris napao da se izjašnjavala kao Indijka dok nije iznenada postala crnkinja. "Nisam znao da je crnkinja, sve do prije nekoliko godina, kada je slučajno postala crnkinja", ustvrdio je Trump u nastupu na nacionalnoj konvenciji udruge crnih novinara u Chicagu.

"Dakle, ne znam je li Indijka ili je crnkinja. Ali znate što, poštujem i jedno i drugo, ali ona očito ne jer je bila Indijka cijelo vrijeme, a onda se iznenada preokrenula i postala crnkinja", rekao je republikanski kandidat za predsjednika SAD-a.

Kao kći majke Indijanke i oca Jamajčanina, Kamala Harris dosljedno se izjašnjavala kao crnkinja mnogo prije nego što je stupila na nacionalnu pozornicu, piše The New York Times. Još 1999. je Los Angeles Times o njoj pisao kao liberalnoj afroameričkoj tužiteljici. Ona je prva osoba crnačkog i azijskog porijekla na položaju potpredsjednice SAD-a.

NYT je uz Trumpovu izjavu i reakciju Kamale Harris na naslovnoj stranici objavio detaljni "fact-checking" Trumpova govora: detaljno su secirali govor i argumentirali gdje je lagao ili napuhavao činjenice.

image

Donald Trump

Joe Lamberti/Afp

Trump je na konvenciju crnih novinara došao u sklopu pokušaja pridobivanja crnih birača, nakon što su ankete pokazale da predsjednik Joe Biden uživa slabu potporu Afroamerikanaca. Crni birači tradicionalno su najvjerniji demokratski birački blok, čak 92 posto ih je dalo podršku Bidenu 2020., prema agenciji Pew Research.

Na konvenciji u Chicagu novinarka ABC Newsa Rachel Scott upitala je Trumpa zašto bi ga crni glasači trebali podržati, citirajući niz njegovih rasističkih izjava. Trump je pitanje nazvao užasnim, neprijateljskim i sramotnim, a ABC lažljivom mrežom. "Bio sam najbolji predsjednik crnačke populacije još od Abrahama Lincolna", ustvrdio je.

Ni to nije istina, argumentirao je NYT. U 30-minutnom pojavljivanju Trump je iznio lažne tvrdnje o Kamali Harris, prenaglasio svoju ulogu u osiguravanju financiranja crnih koledža i sveučilišta te ponovio svoju lažnu tvrdnju da je učinio više za crne Amerikance nego bilo koji predsjednik od Lincolna. Također je ponovio više netočnih tvrdnji o inflaciji, imigraciji i drugim temama, piše NYT.

Neki republikanci napali su Kamalu Harris da spada među one koji su funkciju dobili zahvaljujući rodu i rasi, u sklopu borbe protiv diskriminacije - aludirajući na to da nije kvalificirana. Na pitanje novinarke misli li i on tako, Trump je odgovorio da ne zna. Publika je reagirala žamorom, a u jednom trenutku čuo se povik: "Zar vas nije sramota?".

Na sljedećem skupu, u Pennsylvaniji, na velikim ekranima prikazivali su se stari novinski članci kojima se naglašavalo indijsko podrijetlo Kamale Harris, prenosi Reuters.

image

Demokratska predsjednička kandidatkinja, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris

Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Kamala Harris je na godišnjem skupu udruge crnih studentica Sigma Gamma Rho u Houstonu istaknula da su Trumpove izjave još jedan podsjetnik na to kako bi izgledale nove četiri godine pod njegovim predsjednikovanjem. Bio bi to isti stari šou podjela i nepoštovanja, a američki narod zaslužuje bolje, komentirala je potpredsjednica SAD-a.

"Američki narod zaslužuje lidera koji govori istinu, lidera koji ne odgovara neprijateljstvom i bijesom kada je suočen s činjenicama. Zaslužujemo vođu koji razumije da nas naše razlike ne dijele - one su bitan izvor naše snage", istaknula je.

Bivši predsjednik Barack Obama uglavnom je ignorirao Trumpa i druge republikance koji su ga lažno optuživali da je rođen u Keniji, podsjeća NYT. Kamala Harris je u kampanji meta rasističkih i seksističkih napada na internetu. Čelnici Republikanske stranke pozvali su političare da se suzdrže od osobnih napada i fokusiraju na njezina politička stajališta.

Republikanski strateg Whit Ayres ocijenio je da Trumpovo propitivanje rasnog identiteta Kamale Harris nije mudar potez. Prilikom popisa stanovništva 2020. čak se 33,8 milijuna Amerikanaca izjasnilo kao multirasno - u odnosu na devet milijuna 2010. godine.

Prema velikoj anketi Reutersa i Ipsosa od utorka, vodi Kamala Harris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 23:40