TIJESAN REFERENDUM

Rezultat u Moldaviji presudila je dijaspora, EU o ruskom uplitanju: ‘To što sada rade samo je dio...‘

U EU nisu htjeli priznati svoju odgovornost jer napori za pomoć Moldaviji u suočavanju s ruskim uplitanjem nisu baš dali rezultate
 Daniel Mihailescu/Afp

Tijesan rezultat referenduma u Moldaviji, na kojem su se građani izjasnili da se u ustav uvrsti da je cilj članstvo u EU, posljedica je ruskog uplitanja. Tako vjeruju i u EU gdje ponavljaju da će i dalje u potpunosti podržavati europske ambicije Moldavije.

- Nastavljamo davati punu potporu europskim ambicijama, aspiracijama i angažmanu Moldavije. Naš stav o aspiracijama Moldavije za članstvo u EU ostaje isti - rekao je glasnogovornik Komisije, Eric Mamer.

Glasnogovornik Komisije za vanjsku politiku i sigurnost, Peter Stano, izjavio je da EU pozorno prati i referendum i predsjedničke izbore u Moldaviji jer su jako važni za budućnost te zemlje, ali i za odnose s Europskom unijom.

- Ovi izbori su bez presedana jer su održani uz rusko grubo miješanje i zastrašivanje s ciljem destabilizacije zemlje i ugrožavanja demokratskog procesa. Čekamo objavu konačnih rezultata i za referendum i za predsjedničke izbore te izvješće promatračke misije. Nakon toga će EU izaći sa službenom reakcijom o ovim izborima - rekao je glasnogovornik Europske unije.

image

Maia Sandu, predsjednica Moldavije

Daniel Mihailescu/AFP

- Miješanje Rusije i pritisak odvijaju se u nekoliko oblika. Jedno je kupnja glasova, što nam pokazuju i dokazi moldavskih partnera. Uz to je vidljiva i ruska propaganda. To se ne događa posljednjih dana, nego dugo. Nakon početka invazije na Ukrajinu i Moldavija je postala cilj ruskog uplitanja i propagande, i to bez presedana - istaknuo je glasnogovornik Komisije.

Ipak, u EU nisu htjeli priznati i svoju odgovornost jer napori za pomoć Moldaviji u suočavanju s ruskim uplitanjem nisu baš dali rezultate, što pokazuje i glasanje za članstvo u EU koje je bilo tijesno.

No glasnogovornik Komisije je rekao da je Europskoj uniji teže jer se mora držati pravila i zakona, a Rusija nema granica kad su u pitanju propaganda i uplitanje. Nisu htjeli odgovoriti na pitanje koliko će ovi tijesni rezultati referenduma utjecati na put Moldavije prema EU.

- Pristupni proces je zasnovan na individualnim zaslugama kandidata. U tom smjeru ćemo nastaviti pružati potporu Moldaviji kao i drugim zemljama koje imaju za cilj integracije u EU - napomenuo je Eric Mamer.

Moldavija je paralelno s Ukrajinom i Gruzijom krenula na put prema članstvu u EU. U lipnju 2022. godine dobila je status kandidata i odluku o otvaranju pristupnih pregovora, a sad je na čekanju datum za početak tih pregovora. Velik broj državljana Moldavije ima i državljanstvo Rumunjske, dakle EU, i velik broj njih se nalazi na Zapadu. To je utjecalo na rezultate referenduma.

Na kraju su u korist ulaska u EU presudili upravo glasovi dijaspore sa Zapada. EU ponavlja stav da svaka zemlja mora imati pravo sama slobodno odlučiti o svojoj budućnosti i dok Moldavija bude nastavljala svoj put prema EU, za to će imati potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 21:07