HARRIS vs. TRUMP

Rezultati prve ankete izazvali histeriju, krenule rasističke i seksističke uvrede, analitičari objasnili što se događa

Bidenov izlazak definitivno je resetirao utrku, koja je sada neizvjesnija nego ikada

Kamala Harris

 Afp/

Prve ankete provedene o potencijalnom obračunu Kamale Harris i Donalda Trumpa u studenom pokazale su da aktualna potpredsjednica SAD-a vodi dva postotna boda pred republikanskim rivalom. Anketa Ipsosa za Reuters predstavlja dobre vijesti za još uvijek očekivanu kandidatkinju Demokratske stranke. Treba naglasiti da analitičari privremeni skok pripisuju popularnosti zbog medijske pažnje te ističu kako će tek ankete za dva do tri tjedna pokazivati realno stanje stvari.

No, Trumpov stožer to nije omelo da već sada pokren napade na Harris.

Uložena žalba

Naime, Trumpovi suradnici podnijeli su žalbu Saveznoj izbornoj komisiji protiv potpredsjednice optužujući je da je prekršila pravila o saveznom financiranju kampanje. Riječ je o 91 milijunu dolara namijenjenih predsjedničkoj kampanji Joea Bidena, koji je nakon njegovog povlačenja iz utrke bio prebačen na Harris.

Trumpovi savjetnici tvrde da je riječ o protuzakonitom činu, koji ulazi u definiciju "prevelike donacije", te da Biden taj novac ne smije prepustiti drugom kandidatu. Potez se naširoko tumači kao pokušaj bacanja klipova pred noge Kamali Harris, a tek će se vidjeti je li učinkovit.

Iako su brojni republikanci pozvali svoje kolege da se ne "pokliznu" rasističkim i mačističkim uvredama na račun Kamale Harris, koje sada očekuju mnogi promatrači, neki su od njih odlučili Harris u Kongresu napasti - prijedlozima o opozivu. Andy Ogles, republikanac iz Tennesseeja, traži da se Harris opozove zbog "kaznenih djela i prekršaja" povezanih s migracijskom krizom na južnoj američkoj granici i s prikrivanjem zdravstvenih problema predsjednika Joea Bidena.

image

Kamala Harris

Kamil Krzaczynski/Afp

"Za svog je mandata pokazala izvanrednu nesposobnost u izvršavanju dužnosti. Izigrala je javno povjerenje i svjesno odbila poštovati američki zakon o imigraciji", tvrdi Ogles koji od Harris također traži da se pozove na 25. amandman i oduzme Bidenu obnašanje dužnosti predsjednika u ostatku mandata.

Osim nervoze u republikanskim redovima, najnovije ankete unijele su dozu optimizma u Demokratsku stranku koja djeluje kao da se trgnula iz stanja kaosa i letargije otprije samo nekoliko dana.

Unutar statističke greške

Najnovija anketa, prema kojoj je Harris prestigla Trumpa, provedena je u ponedjeljak i utorak, nakon završetka republikanske stranačke konvencije na kojoj je službeno potvrđena Trumpova kandidatura, a Joe Biden u nedjelju je objavio da se povlači iz utrke i daje podršku Harris. Vodstvo od dva postotna boda unutar je margine pogreške, a riječ je i o podršci na nacionalnoj razini, dok se zna da će o izbornoj pobjedi presuditi nekolicina neizvjesnih "swing" saveznih država.

Međutim, u anketama provedenima 15. i 16. srpnja Trump i Harris bili su izjednačeni na 44 posto podrške, a 1. i 2. srpnja Trump je vodio za jedan posto pred Harris. Trendovi, prema tome, idu u korist Kamali Harris. Iz Trumpova tabora inzistiraju na tom da je riječ o privremenom rastu, tipičnom za dane nakon prve objave kandidature.

image

Kamala Harris

Kamil Krzaczynski/Afp

Bez obzira na to, ankete su dobar znak za sve koji su tražili Bidenov izlazak iz utrke da bi se povećale šanse stranke da osvoji izbore u studenom. U istoj je anketi veći broj ispitanika Harris ocijenio kao mentalno oštru i sposobniju za rješavanje problema od Trumpa - čak 56 posto. Za Trumpa to smatra 49 posto ispitanika, dok za Bidena isto kaže tek 22 posto birača.

Više demokratskih birača ima dobro mišljenje o Harris nego o Bidenu - 91 naprema 80 posto. Međutim, s obzirom na to da Harrisina nominacija tek treba biti potvrđena, zanimljiv je podatak da tri četvrtine ispitanika drže da bi stranka i glasači trebali stati iza Harris. Tek jedna četvrtina misli da bi se nekoliko kandidata trebalo natjecati za nominaciju.

Porast neodlučnih birača

U još jednoj anketi provedenoj u ponedjeljak, Trump vodi pred Harris za tek jedan posto. Anketa NPR/PBS News/Marist stavlja Trumpa na prvo mjesto s 45 posto u odnosu na Harrisinih 44 posto podrške. S nezavisnim kandidatima poput Roberta F. Kennedyja mlađeg u igri, Harris i Trump su izjednačeni, a Kennedy dobiva sedam posto. Zanimljivost te ankete je da je prema njoj najviše skočio broj neodlučnih birača.

Prije manje od dva tjedna, kada su se nudili Trump i Biden, neodlučnih neregistriranih (neovisnih) birača bilo je četiri posto. Sada, u slučaju obračuna Harris-Trump, čak ih je 21 posto. U slučaju registriranih demokratskih i republikanskih glasača, broj onih koji nisu sigurni u to kome će dati glas je devet posto. Početkom mjeseca bilo ih je tek dva posto.

Demokrati su prema najnovijim anketama optimističniji u pogledu pobjede, a čak i osjetno veći postotak američkih birača smatra da je izborna utakmica postala kompetitivnija. Bidenov izlazak definitivno je resetirao utrku, koja je sada neizvjesnija nego ikada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:55