ŽENE PADAJU U NESVIJEST

Rodilišta u Srbiji bez klime na 40 stupnjeva: ‘Gradimo stadione i EXPO, a ne možemo kupiti klima uređaje za bolnice!‘

‘Dok su me poslije carskog reza vodili prema sobi pitala sam: Imate li klimu? Sestre su se samo nasmijale i rekle da se naviknem na vrućinu‘

Jelena Ćirić Nikolić

 Screenshot N1

"Prvo pitanje dok su me poslije carskog reza vodili prema sobi bilo je: Imate li klimu? Sestre su se samo nasmijale i rekle da se naviknem na vrućinu", kaže jedna od rodilja koja se tijekom toplinskog udara u Srbiji, oporavlja na četvrtom katu Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" u Beogradu, javlja N1.

Na istom katu nalazi se i Odjel visokorizičnih trudnoća, a prema svjedočenju čitateljica koje su ondje vodile trudnoću ili rodile, u toj bolnici nema klime. Rodilje koje su se javile televiziji N1 navode da žene padaju u nesvijest, da su bebe ‘komirane‘, a ventilatori u sobama se kvare.

"Doslovce ležimo na krevetu sa zavojima na nogama 24 sata i znojimo se kao stoka. Ležiš i znoj ti klizi sa čela", kaže jedne od rodilja.

Televizija N1 Beograd se tim povodom obratila klinici, ali nije dobila odgovor da li klima ima te da li se, s obzirom na iskustva rodilja, planira postavljanje dodatnih.

Šef bolnice Željko Miković rekao je 11. srpnja za Novu da su "stari i dobro poznati problem stare i dotrajale klime".

Urednica portala Bebac Jelena Ćirić Nikolić smatra kako situacija nije dobra i da bebe koje se trenutno rađaju u Srbiji zaslužuju ispriku. "Jer očigledno nismo bili sposobni da kupimo nove klime ili da ih servisiramo", rekla je za N1. Neservisiranje je, kako kaže, sinonim za sustav koji se urušava, za trulež koja vlada u svim zdravstvenim institucijama u Srbiji.

"Širom Srbije javljaju se majke, nije samo problem klima... Ali sada je zbog vrućina naglasak tome. Žene ne mogu disati, a trebaju se oporavljati od poroda", kaže te ističe kako se sve ovo nehumano.

"Svi slušamo savjete liječnika, znamo šta je toplinski udar, a svi zdravstveni radnici odvajaju bebe od majke i odvode u neklimatizirane sobe kojih ima vrlo malo. Kao društvo trebamo razmisliti što je prioritet. Mi gradimo stadione, EXPO, a ne možemo kupiti klima uređaje, ne možemo ih servisirati", kaže Jelena Ćirić Nikolić.

Kako zaključuje, ili je riječ o apsolutnom nemaru ili je u pitanju nedostatak novca, a novac se za novorođenčad mora odvojiti. Kriv je sustav i oni koji ne izdvajaju sredstva iz budžeta, rekla je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 13:48