UZBUNA U MOSKVI

Rusi na nogama zbog pozadine srpske kupovine Rafalea: Braća su nas izdala, Vučić MiG-ove šalje našim naprijateljima!

Poznata zastupnica vladajuće ruske stranke navodi kako je ‘malo vjerojatno da Beograd ima dopuštenje ruskih vlasti za tu akciju‘

Srpski MiG-ovi 29 (arhiva)

 Robert Atanasovski/afp/profimedia

Srbija je s Francuskom sklopila ugovor o kupnji 12 lovaca francuske proizvodnje Rafale u vrijednosti tri milijarde eura, a od toga će se 390 milijuna dolara namiriti od isporuke 36 lovaca MiG-29 ruske proizvodnje Parizu.

Zrakoplovi će biti predani Francuzima u prosincu, a potom će biti poslani u Ukrajini. Moskva je već, navodno, obaviještena o toj točki sporazuma, napisala je na svom Telegram kanalu Jelena Panina, poznata zastupnica vladajuće ruske stranke Jedinstvena Rusija.

Panina navodi kako je "malo vjerojatno da Beograd ima dopuštenje ruskih vlasti za tu akciju". Uvjerena je da je sve već dogovoreno te napominje "kako ovo nije prvi put da se Kijevu isporučuje srpsko oružje".

"Ukrajina je preko posrednika dobila streljivo od Srbije u vrijednosti od 800 milijuna eura te se postavlja pitanje kojoj to ‘braći‘ Rusija može prodati svoje oružje bez rizika da se ono poslije neće upotrijebiti protiv nas", pita se Panina.

Iako je Moskva reagirala "blago" nakon objave o kupnji francuskog naoružanja, čini se da su u Kremlju sve manje zadovoljni ponašanjem Srbije. Doduše, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je to "stvar i izbor naših srpskih prijatelja". O mogućoj predaji MiG-ova Ukrajini preko Francuske zasad se u Beogradu nisu izjasnili. Neovisni portal nova.rs navodi da prema "javno dostupnim podacima Srbija ima 14 lovaca MiG-29 u aktivnoj službi", a Panina tvrdi da se priprema transfer čak 36 aviona. "Nije poznato koliko neaktivnih aviona MiG-29 Srbija ima u skladištima", navodi nova.rs.

Istodobno su ruski režimski mediji posvetili veliku pažnju posjetu Emmanuela Macrona Srbiji, pogotovo u vezi s kupnjom oružja. Prorežimska agencija RIA Novosti podsjeća da je Srbija prije bila najveći uvoznik ruskog oružja i vojne tehnike u Europi, a neposredno uoči agresije na Ukrajinu Rusi su Srbiji prodali nekoliko svojih rabljenih MiG-ova i transportnih helikoptera. Moskovski list Vedomosti smatra da je glavni cilj Macronova posjeta bila "prodaja Rafalea", ali da iza toga ne stoji samo "komercijalni" izazov jer će zrakoplovi biti plaćeni oko tri milijarde eura, nego će za još oko milijardu dolara biti kupljeno i potrebno naoružanje i oprema za te avione.

Naime, Vedomosti navode da ovim "manevrom" Francuska odnosno Bruxelles želi dodatno "odvojiti Srbiju od Rusije", privezati je takvim "obvezama" još više uz EU, iako je njezino članstvo na dugom štapu. Navode i nekoliko srpskih dužnosnika koji tvrde "nećemo uvoditi sankcije Rusiji".

No, u Moskvi je ponovno zazvonilo na uzbunu - je li ovo najava približavanja Srbije NATO-u? Vedomosti ističu da je važno razumjeti, kako je rekao zamjenik ravnatelja Ekonomskog instituta Ruske akademije znanosti Mihail Lobanov, da je ovaj ugovor, zajedno s povezanim uslugama i isporukom komponenti, dugoročan i može trajati deset do 15 godina, unatoč činjenici da bi se prema sporazumu zrakoplovi službeno trebali isporučiti 2028. - 2029. godine.

Ruski mediji navode riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je kupnju Rafalea objasnio nemogućnošću nabave vojnih zrakoplova i oružja iz Moskve. "Sada me napadaju zašto to radimo s Francuskom, a ne s Rusijom ili Kinom i još nekima. Ali ih pitam: kako mislite da će nam Rusi sada isporučiti avione? Kako će ti avioni doći do nas?" prenose Vedomosti izjavu srbijanskog predsjednika.

Bit će zanimljivo vidjeti reakcije i Moskve i Beograda na navode Jelene Panine koja to sigurno nije isisala iz prsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:17