SVE JE SNIMLJENO

Rusi nakon dvije godine testirali zloglasni Sarmat, satelitske snimke otkrivaju razmjere katastrofe

Jedino uspješno lansiranje Sarmata dogodilo se 20. travnja 2022. godine

Jedino uspješno lansiranje Sarmata dogodilo se u 20. travnja 2022. godine

 EPN/Newscom/Newscom/Profimedia

Teška međukontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat eksplodirala je tijekom vježbe na području kozmodroma Pleseck u Mirnom u Arhangleskoj oblasti na sjeverozapadu Rusije, piše ukrajinski novinski portal Pravda.

Pravda se u svom članku poziva na podatke koje je na društvenoj mreži X objavio korisnik "MeNMyRC". On je pak do zaključka da je Sarmat eksplodirao došao na temelju satelitskih snimaka na kojima se može vidjeti da se kod kozmodroma Pleseck nalazi veliki krater.

Svoje je zaključke utemeljio i na podacima američkih promatračkih letjelica.

Veliki krater navodno pokazuje da je Sarmat eksplodirao u svom silosu te samim time uništio taj poligon. Korisnik X-a MeNMyRC tvrdi da su požar u Plesecku vidjeli sateliti NOAA-20 i Suomi NPP koji pripadaju Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država.

Američka promatračka letjelica RC-135S Cobra Ball navodno je pratila ispitivanje Sarmata i nije zabilježila da je balistička raketa poletjela. Korisnik X-a MeNMyRC vjeruje da je moguće da raketa nije eksplodirala tijekom lansiranja već da se eksplozija dogodila prije toga.

Pravda navodi da su zapadni mediji izvijestili o pet ispitivanja Sarmata. Četiri su bila neuspješna. Američki novinski portal CNBC piše da je najduži let jedne Sarmat rakete trajao nešto više od dvije minute te da je rakete u tom periodu prevalila nešto više od 35 kilometara. Nakon toga je izgubila kontrolu i pala na tlo.

Jedino uspješno lansiranje Sarmata dogodilo se 20. travnja 2022. godine. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin naredio da se Sarmati u borbenu funkciju stave 2022. godine. To je učinjeno tek u rujnu 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:27