OPKOLJENI SU

Rusi probili obranu ‘neosvojive tvrđave‘, Ukrajinci su u grotlu, sprema se pakao: ‘Ako oni padnu, Putin je blizu glavnog cilja!‘

Dužnosnici tvrde da su Rusi u bitku za Vuhledar poslali dodatnih 5000 vojnika i da se planira veliki napad za konačno zauzimanje

Napad na Vuhledar

 Screenshot X/

Stotine ukrajinskih vojnika moglo bi se naći ‘u grotlu‘ u gradu Vuhledaru. Ruske snage sve više napreduju prema gradu koji se pokazao kao tvrd orah za okupatorske snage, ali čini se da bi nakon više od dvije i pol godine mogao pasti u ruske ruke, piše The Telegraph. Već su se pojavile navodne snimke na kojima se vide ruske zastave podignute u Vuhledaru.

S fronta stižu loše vijesti za Ukrajinu. Rusi su u borbama zauzeli grad Ukrainsk, a Selidove napadaju s juga čime žele utvrditi svoje pozicije u planiranom opkoljavanju Vuhledara. Vode se i borbe za sela Hirnik i Cukurine, a osvoje li i njih, doći će na zapadnu obalu akumulacijskog jezera Kurahove kod istoimenog grada koji je glavno logističko središte Ukrajine za južni Donbas. U isto vrijeme, druga jedinica ruske vojske je već napredovala na rub istočne obale jezera.

- Situacija u gradu je vrlo teška, Rusi vrše napade s tri strane, a mi imamo sve manje hrane i streljiva, rekao je neimenovani vojnik ukrajinskom blogeru Stanislavu Bunjatovu.

Tvrdi, također, i da ukrajinski oklopni transporteri ne mogu doći do tog područja zbog napada ruskog topništva i dronova. Umjesto toga, pojedine se jedinice pod okriljem noći pokušavaju izvući iz ruskog okruženja.

- U prosjeku, ako 10 ljudi u grupi napusti grad, izvuče ih se četiri do šest, kazao je.

Ogromni su to gubici za ionako desetkovane ukrajinske snage, a vojnici su očajni nakon što je vrhovno zapovjedništvo vojske iz Vuhledara povuklo zapovjednika ukrajinske 72. mehanizirane brigade koja je sve ovo vrijeme branila grad.

Pukovnik Ivan Vinnik vrlo je cijenjen među borcima, govorilo se i o njegovom promaknuću, a neki tvrde da je iz Vuhledara povučen jer ga je trebalo spasiti prije nego što grad padne pod rusku čizmu.

Vuhledar se inače naziva utvrdom jer ga Rusi neuspješno, i to uz ogromne gubitke, pokušavaju osvojiti od samog početka invazije na Ukrajinu.

Ipak, čini se da su Putinove snage sve bliže tome da se napokon domognu Vuhledara, a to potvrđuju i ruski vojni blogeri koji pišu da je grad gotovo u potpunosti opkoljen i predviđaju da će pasti vrlo brzo.

Dužnosnici tvrde da su Rusi u bitku za Vuhledar poslali dodatnih 5000 vojnika i da se planira veliki napad za konačno zauzimanje.

Kako stvari na terenu stoje, kada preostali ukrajinski vojnici dobiju dopuštenje da se povuku iz Vuhledara i krenu sjeveroistočno, izgledno je da će se morati boriti s ruskim snagama kako bi došli na slobodni teritorij.

Da bi Vuhledar mogao pasti jasno je i ukrajinski i inozemnim proukrajinskim izvorima pa tako i na njima možemo vidjeti potvrde da Rusi zaista ostvaruju napredak i da je Ukrajina ‘možda pokušala zadržati Vuhledar dulje nego što je to bilo operativno izvedivo‘.

Vuhledar je prije rata imao oko 14.000 stanovnika, a ako grad padne u ruske ruke, to će biti najznačajnija pobjeda agresora još od zauzimanja Avdiivke u veljači ove godine.

Osvajanje Vuhledara, kao i otvoren put prema Kurahovama, što trenutno izgleda vrlo realno, Putinu bi bio veliki vjetar u leđa prema glavnom cilju rata, koji je istaknuo i 5. rujna, osvajanju cijelog Donbasa.

Putin naredio novačenje 133.000 vojnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je regrutaciju 133.000 novih vojnika u jesenskom novačenju koje počinje 1. listopada i traje do kraja godine, a prema tvrdnjama čelnika ureda za novačenje, ročnici neće ići na ratišta u Ukrajinu.

Dekret Kremlja, objavljen u ponedjeljak ruskim državnim novinama Rossiyskaya Gazeta, poziva na izvršenje mobilizacije građana "u dobi od 18 do 30 godina, koji nisu u pričuvi i podliježu vojnoj obvezi u skladu sa saveznim zakonom (...) u iznosu od 133.000 ljudi".

Šef ruskog ureda za novačenje, viceadmiral Vladimir Tsimlyansky, izjavio je da uvjeti za novačenje ostaju isti - 12 mjeseci služenja u vojnim jedinicama u Rusiji. "Želio bih napomenuti da vojni obveznici neće biti pozvani za sudjelovanje u specijalnoj vojnoj operaciji u novim regijama", citirao je list riječi ruskog viceadmirala.

Rusija rat u Ukrajini, koji je započela invazijom u veljači 2022., naziva specijalnom vojnom operacijom. Kijev i njegovi saveznici to pak nazivaju brutalnom agresijom i ničim izazvanim, imperijalističkim pokušajem otimanja zemlje. U potezu koji je osudio veći dio zapadnog svijeta, Rusija je anektirala dijelove jugoistočne Ukrajine krajem 2022., nazivajući tu zemlju "novim regijama", podsjeća Reuters.

Navodeći sve veće prijetnje na zapadnim granicama Rusije, Putin je u rujnu naredio da se ruska vojska poveća za 180.000 vojnika, na 1,5 milijuna aktivnih vojnika, što bi je učinilo drugom po veličini u svijetu nakon kineske. (Mario Mrazović/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 10:09