ZASTRAŠUJUĆA SNIMKA

Rusi prvi put koristili čudovišnu bombu od 3,3 tone, eksplozija je nepojmljiva: ‘Ubija sve u krugu od kilometra! Ali, neće još dugo...‘

Tom bi strašnom oružju uskoro moglo smrknuti...

Eksplozija goleme klizne bombe FAB-3000

 /Screenshot/x

Ruske zračne snage su po prvi put u borbi izbacile svoje klizne bombe teške 3,3 tone, a udari su pokazali koliko je moćna, ali i u kolikoj je mjeri ograničene ili barem upitne učinkovitosti ta golema nova ruska bomba.

Kako piše analitičar Forbesa David Axe, u četvrtak ili neposredno prije, lovac-bombarder Suhoj Su-34 izbacio je jednu bombu FAB-3000 s otvorenim krilcima za dulji domet i satelitskim navođenjem na višekatnicu koju su ruski obavještajci identificirali kao bazu za raspoređivanje ukrajinskih snaga u Lipcima, 15-ak kilometara sjeverno od Harkiva u sjevernoj Ukrajini.

Dan kasnije, drugi Su-34 izbacio je jednu od tri tome tešku bombu FAB-3000 na drugu veliki objekt za koji su Rusi vjerojatno sumnjali da se u njemu nalaze ukrajinske snage.

Nije jasno, navodi Axe, koliki je bio domet bombi. Ruske manje klizne bombe obično imaju domet oko 40 kilometara. Bomba od 3,3 tone, pak, možda i nije baš aerodinamična, a mogla bi imati i manji domet od ruskih kliznim bombi manje težine.

U oba su napada goleme bombe promašile svoje mete za malu udaljenost, no to, kako se navodi, i nije toliko važno. Naime, prema Fighterbomberu, popularnom ruskom Telegram kanalu, FAB-3000 uzrokuje štetu na udaljenosti većoj od 180 metara, a smrtonosni fragmenti i šrapneli lete i na udaljenost veću od kilometra.

Stoga, promašiti cilj za nekakvih 10 metara ili tako nešto je, kako ocjenjuje Fighterbomber, izvrstan rezultat za Su-34 koji izbacuje FAB-3000.

Ipak, Su-34 koji nosi manju bombu FAB-1500, od kojih svaka teži tonu i pol, nanio bi još veću štetu, kako procjenjuje Telegram kanal Fighterbomber. Su-34, naime, može nositi samo jednu bombu FAB-3000, ali čak tri bombe FAB-1500. Nošenje bombi FAB-1500 zvuči manje impresivno, ali je zapravo mnogo učinkovitije.

Propagandna svrha

Budući da se eksplozivna snaga ne mjeri geometrijski u omjeru s masom bombe, "snaga FAB-3000 samo je malo veća od snage FAB-1500", objašnjava Fighterbomber.

Izbacivanje tri bombe umjesto jedne pruža zrakoplovu tri šanse da izravno pogodi metu - mogućnost preciznog bombardiranja kompenzira nepreciznost bilo kojeg pojedinačnog streljiva. Stoga se Fighterbomber, kako piše Axe, pita zašto se ne montiraju i koriste tri FAB-1500 i zaključuje kako "ne postoji razumno objašnjenje".

No, zato postoji nerazumno objašnjenje - golema i impozantna, bomba od tri i nešto tone može biti korisnija za propagandne svrhe nego kao bomba u smislu oružja. "Bit će niz nagrada za one koji su uključeni u kreiranje novog čudotvornog oružja", navodi Fighterbomber.

FAB-3000 nije prvo zračno streljivo koje su nečije zračne snage rasporedile zbog njegove propagandne vrijednosti. Godine 2017., kako se podsjeća, zračne snage SAD-a bacile su jednu od svojih 11-tonskih bombi Massive Ordnance Air Blast (MOAB - poznata i kao ‘Majka svih bombi‘) na pripadnike oružane skupine Islamska država u Afganistanu. Bilo je to više nego pretjerano, no očito je u tome, navodi autor, bila i poanta. Pentagon je ponosno pustio u optjecaj video snimke eksplozije, čini se kao upozorenje preživjelim militantima.

Elektroničko ratovanje je jače

Ruske snage navodno nisu proizvele mnogo bombi FAB-3000, a uz trenutačnu stopu udara, one bi mogle uskoro nestati s bojišta, a zračne snage mogle bi se vratiti učinkovitijim klizećim bombama od 1500 kilograma.

Ipak, čak bi i te bombe uskoro mogle izgubiti na važnosti. Očajnički pokušavajući ublažiti udare ruskih klizećih bombi, kojih zna biti više stotina mjesečno, ukrajinske snage počele su postavljati više i bolje radio ometače koji mogu blokirati signal između bombi i satelita koji ih navode.

"Elektronsko ratovanje pobjeđuje. Preciznost pada", istaknuo je Fighterbomber. "Doba (klizne bombe) s jeftinim satelitskim sustavom navođenja završava", zaključuje ruski Telegram kanal, kako prenosi analitičar Forbesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 01:20