PUTINOVA OSVETA

Rusi su se konsolidirali, Putin najavio osvetu, vojni forumi bruje: ‘Ovo je sad naša velika prilika...‘

Širenje bojišnice za gotovo 100 km dugoročno će ići u korist strani s većim resursima, kažu analitičari
 Roman Pilipey/Afp

Rusi se lagano oporavljaju od šoka i planiraju odgovor na okupaciju Kurska. Dva tjedna nakon što je Ukrajina pokrenula iznenadni napad na ruski teritorij, ruske snage pokušavaju iskoristiti širenje rata da preuzmu vodstvo na bojnom polju, piše The New York Times.

Ukrajinske snage prisiljene su usporiti napredovanje kod Kurska. Zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da su njihove snage stigle 28-35 kilometara duboko u ruski teritorij, dok Moskva dovlači trupe s drugih bojišta. Ruski predsjednik Vladimir V. Putin obećao je odlučan odgovor na ukrajinsku invaziju, no dosad su se Rusi ograničavali na obuzdavanje ukrajinskog prodora. Potez Ukrajine ruski vojni analitičari vide kao priliku da ubrzaju iscrpljivanje ukrajinskih snaga, sada razvučenih na još većoj bojišnici - čime bi se kratkoročna ukrajinska pobjeda na tlu Rusije pretvorila u strateški poraz. Kursk bi se za Ukrajince mogao pretvoriti u zamku, prijete oni. Rusija ima više resursa, ističe moskovski politolog Vasilij Kašin.

Uloga Zapada

Sergej Čemezov, bliski Putinov saveznik, upozorio je na to da SAD i njihovi saveznici riskiraju pokretanje svjetskog rata ako Washington nastavi "provocirati" i dopuštati Kijevu da napadne ruski teritorij, prenio je Reuters. Ruska Izvestija objavila je da ruske obavještajne službe tvrde da su američki, britanski i poljski obavještajci bili uključeni u pripremu ukrajinske invazije na Kursk. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pak inzistira da saveznike nisu niti obavijestili jer bi odbacili plan kao "nerealan"; dok drugi dužnosnici i analitičari tvrde da bi informiranje saveznika dovelo do curenja informacija, prenosi The Guardian.

image

Ukrajinski vojnik pred granicom s Rusijom

Roman Pilipey/Afp

Pitanje je u kakvom je stanju ruska vojska: snimke ruskih novaka i graničara kako se predaju šokirale su mnoge u Rusiji. Ukrajinci su se 6. kolovoza probili kilometrima duboko u ruski teritorij kod Kurska, koji su čuvale slabo opremljene i neiskusne postrojbe ročnika. Ruska politologinja Tatiana Stanovaja napisala je na X-u da je ukrajinska invazija svakako udarac za reputaciju Kremlja, no malo je vjerojatno da će to izazvati značajno nezadovoljstvo među stanovništvom, niti će dovesti do pobune elite. Ruski generali sada biraju hoće li pokušati mobilizirati nove snage ili će iskoristiti prednost u zrakoplovstvu i topništvu kako bi postupno natjerali Ukrajince na povlačenje. No za provedbu obje te strategije mogli bi biti potrebni tjedni, pa čak i mjeseci, piše NYT - nauštrb drugih dijelova fronte, u ratu u kojem nijedna strana nema snage prisiliti protivnika da prekine borbu.

Pritisak na dezertere

Ukrajina se hvalila da je zauzela značajan teritorij, no kako su se javljale poteškoće s opskrbom, a Rusi dovlačili pojačanja, tempo napredovanja znatno je opao u drugom tjednu invazije. Većina analitičara ne vjeruje da ukrajinske snage predstavljaju prijetnju strateškim ciljevima poput nuklearne elektrane Kursk ili glavnoga grada pokrajine. Ukrajinski proboj prema Kursku razotkrio je probleme u ruskoj strategiji korištenja dragovoljaca i plaćenika kako bi izbjegli nepopularnu mobilizaciju: nema dovoljno dobrovoljaca koji su na raspolaganju u slučaju napada poput ovoga. Zbog toga Rusi planiraju strože pritisnuti dezertere, piše The Wall Street Journal. Američki dužnosnici procjenjuju da će im trebati najmanje 20.000 dobro obučenih vojnika za oslobađanje okupiranog dijela Kurska. Rusi su dosad uspijevali izbjeći opću mobilizaciju, nudeći novac pa i državljanstvo onima koji su spremni otići u rat. Prema aktivistima za ljudska prava, oko 50.000 Rusa dezertiralo je ili odbilo naredbu da se bore, prenosi WSJ. Hapse ih i u trećim državama, poput Armenije ili Kazahstana, i nude amnestiju ako prihvate odlazak u rat. Rusija je 2022. pooštrila kazne za dezerterstvo do 15 godina zatvora, pokrenuto je 10.000 procesa protiv dezertera, piše emigrantsko glasilo MediaZona.

Ruski uspjesi

Od ukrajinske invazije na Kursk, ruske snage ubrzale su napredovanje prema strateškom doneckom uporištu Pokrovsk. Posljednjih dana postigli su uspjehe i u drugim područjima istočne Ukrajine, piše NYT. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su preuzeli kontrolu nad naseljem Zeljane u Donecku. Ukrajinci su izveli dosad jedan od najvećih napada na Moskvu: Rusi su objavili da su uništili 45 ukrajinskih dronova, od toga 11 nad Moskvom. Nema vijesti o šteti ili žrtvama. Ukrajinska vojska priopćila je da je tijekom noći pogodila protuzračni raketni sustav S-300 u regiji Rostov, korišten za napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Iako je dugoročni učinak invazije Kurska i dalje nejasan, sigurno je da je time proširen front za gotovo 100 kilometara, prisiljavajući obje strane da još više rastegnu ograničene snage. U konačnici, širenje rata na nova područja s vremenom će ići u korist strani s većim resursima, kažu analitičari. S trostrukim stanovništvom i većom industrijskom bazom Rusija je u prednosti, zaključuje NYT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2024 07:06