NOVA ERA ZA SU-57?

Rusi tvrde da ovaj borbeni avion nema premca, a jednog su Ukrajinci navodno već pogodili. Moskva sad ima novi plan

Kremlj je naumio ozbiljno povećati proizvodnju Su-57-ica

Suhoj Su-57 u letu

 Pavel Bednyakov/Sputnik/Prof/Pavel Bednyakov/sputnik/prof

Proizvodni pogon ključan za ruski program proizvodnje borbenih aviona pete generacije Suhoj Su-57 otvorio je nove pogone s ciljem ubrzanja usporenog tempa isporuke, objavio je ruski državni zrakoplovno-svemirski konglomerat Objedinjonaja Aviastroitelnaja Korporatsija, javlja Defense News.

U rad su pušteni novi razvojno-proizvodni objekti i započela je izgradnja hangara za testiranje avionike u tvornici Komsomolsk-on-Amur u istočnoj Rusiji.

Zrakoplovi Su-57 sudjeluju u invaziji na Ukrajinu, ali kako se čini, zasad samo izvodeći udare dalekometnim raketama s teritorija Rusije. Nakon sveobuhvatne invazije na susjednu Ukrajinu, državni proizvođači oružja Rostec, UAC i tvornica zrakoplova u Komsomolsku-on-Amuru pod brojnim su sankcijama Sjedinjenih Država, Europske unije, Velike Britanije, Švicarske i drugih zemalja, što ih prisiljava da elektroničku opremu i komponente traže u Aziji ili ih ilegalno uvoze preko trećih država.

Kao rezultat toga, prema neovisnom stručnjaku za zrakoplovstvo Michaelu Jerdevu, ratno zrakoplovstvo do danas nije dobilo sve avione koje su očekivali. Prema nekima, ruske zračne snage raspolažu s 22 operativna Su-57, iako je pravi broj nemoguće procijeniti.

Kritična uska grla kod proizvodnje su pak avionika i uvođenje novih motora, takozvanih Izdelije 30, kaže Jerdev, ukazujući na zapadne sankcije kao uzrok tome. Donedavno su zrakoplovi Su-57 bili opremljeni motorom AL-41F-1 prethodne generacije. U prosincu 2023. Rostec je objavio da će neki od zrakoplova isporučenih 2024. imati novi motor.

Proizvodne mogućnosti Ufa Engine Industrial Association su ograničene, što će vjerojatno značiti da tvrtka mora prestati proizvoditi starije motore kako bi se usredotočila na nove.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da 2024. planira zaprimiti 22 zrakoplova Su-57. No do kolovoza 2024. još nije bilo informacija o statusu isporuka.

Smatra se da su ukrajinske snage oštetile jedan ili dva zrakoplova Su-57 u lipnju 2024. udarom na aerodrom Akhtubinsk u južnoj Rusiji, izvijestio je tada Kyiv Independent pozivajući se na glasnogovornika ukrajinske vojne obavještajne službe Andreja Jusova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 19:59