POTPUNA MILITARIZACIJA

Rusi u škole uvode novi predmet, mnogi su oduševljeni: ‘Točno to treba djeci, pa ja sam znala sastaviti kalašnjikov za minutu!‘

Uvodi se predmet Osnove sigurnosti i obrane domovine, učenici će učiti o borbenim dronovima i vojnim pravilima, kako se rukuje kalašnjikovom...

Vladimir Putin u posjetu školi u ponedjeljak

 Vyacheslav Prokofyev/Afp

Početak nove školske godine u Rusiji tradicionalno se obilježava tako što djeca svojoj učiteljici poklanjaju cvijeće, a ove godine su učenici dobili nešto zauzvrat, ali nema veze s cvijećem.

Riječ je o, kako prenosi Sky News, novom predmetu koji se zove Osnove sigurnosti i obrane domovine. Učenici od 13 i više godina učit će o borbenim dronovima i vojnim pravilima. Starijoj djeci čak će se pokazati kako se rukuje kalašnjikovom.

"Pozdravljam to", rekla je Moskovljanka Ana ispred ulaza u jednu školu u Moskvi, nakon što je ostavila svog unuka. "Nikad ne znate u kakvoj se situaciji možete naći", dodala je.

Još jedna baka, Olga, složila se s tim. "To je sjajno", rekla je, dodavši da "bez osnovnog vojnog obrazovanja naša djeca nisu naša djeca". "U moje vrijeme sastavljali smo kalašnjikov za minutu. Mislim da djeci ovo treba", kaže ona, očito govoreći o svojem odrastanju u komunističkom totalitarizmu SSSR-a.

‘Trebamo istinu‘

Novi kurikulum dio je kontinuiranih pokušaja Rusije da oblikuje način na koji društvo gleda na rat u Ukrajini - odnosno, kao na obrambenu akciju protiv zapadne agresije i navodno oslobađanje države iz ralja fašizma. Na isti način, Kremlj je ponovno napisao udžbenike povijesti, kao što je to učinio za svaku novu akademsku godinu od početka sukoba.

U poglavlju o tzv. specijalnoj vojnoj operaciji nalazi se i citat Vladimira Putina koji tvrdi da Rusija nije započela rat. "Trebamo istinu", rekao je autor knjige i pomoćnik predsjednika Vladimir Mendinski dopisniku Sky Newsa iz Moskve Ivoru Bennettu. "Povijest treba biti znanost, a ne ideologija i propaganda".

Čudno, komentira dopisnik Sky Newsa, jer se čini da je obrnuto. "Pa zašto se ne spominje da je Rusija ispalila prvi hitac? Da je Moskva napala svog susjeda?". "Pročitaj i shvatit ćeš", bio je odgovor. No, kako navodi Bennett, njegovo razumijevanje je drugačije - da ove knjige, i novo vojno obrazovanje, nude najnoviji uvid u alternativnu stvarnost Kremlja.

Ruskoj se javnosti opetovano govori da su oni žrtve i da se moraju ujediniti u onome što se prikazuje kao sveti rat. Rusija također voli govoriti svom narodu da je sve pod kontrolom. Ali taj dio poruke postaje mnogo teže shvatiti jer su se borbe odjednom preselile mnogo bliže kući.

Posjet školi u Tuvi

Tijekom vikenda, Kijev je pokrenuo masivan napad dronovima preko granice. Bilo je požara u elektranama, a neki dronovi stigli su čak i do Moskve. Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da ih je ukupno oborilo više od 150. Naravno, tu je i upad ukrajinskih snaga u južnu Rusiju. Kao rezultat toga, mnoge škole u regiji Kursk, kao i one u njenom susjedstvu, zatvorene su, a učenici počinju s nastavom putem interneta.

To je bila tema koju je ruski čelnik otvorio tijekom posjeta školi u sibirskoj republici Tuvi. "Naša zemlja i oružane snage učinit će sve kako bi osigurali normalan život u ovim regijama i normalan život za ovu djecu", rekao je Putin u obraćanju skupini umjetnika. "Siguran sam da će se to dogoditi, nema sumnje", dodao je.

Ipak, to je slično onome što su dužnosnici rekli kada je upad krenuo, inzistirajući na tome da je ukrajinska ofenziva zaustavljena, a sada su već četiri tjedna od njezina početka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:33