ZAOKRET

Rusija mijenja svoju nuklearnu doktrinu: ‘Očito je da će Ukrajina to učiniti uz pomoć Zapada‘

Moskva, naime, uzima u obzir mogućnost da Ukrajina počne koristiti američko dalekometno oružje u napadima duboko u ruskom teritoriju
 Afp

Eskalacija rata u Ukrajini zbog poteza Washingtona i akcija "kolektivnog Zapada" primorali su Rusiju da nanovo preispita svoju nuklearnu doktrinu, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Rusija je u nedjelju najavila promjene u politici koja određuje uvjete i okolnosti pod kojima bi se koristilo nuklearno oružje, no nije navela nikakve detalje svog plana.

image

Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja

Sefa Karacan/Anadolu Via AFP

Postojeća ruska nuklearna doktrina, koju je 2020. dekretom odredio predsjednik Vladimir Putin, kaže da Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje ako je neprijatelj napadne nuklearnim oružjem ili u slučaju konvencionalnog napada koji bi ugrozio opstanak države.

Peskov je, kako prenose agencije, zaokret u politici nuklearne doktrine pripisao "izazovima i prijetnjama zemalja tzv. kolektivnog Zapada".

Moskva, naime, uzima u obzir mogućnost da Ukrajina počne koristiti američko dalekometno oružje u napadima duboko u ruskom teritoriju, dodaje Peskov.

Ukrajina već dulje vrijeme traži dozvolu od saveznika da zapadnim oružjem gađa mete duboko u teritoriju Rusije, a ti zahtjevi sve su glasniji nakon što je Rusija pojačala napade na ukrajinsku energetsku i drugu infrastrukturu te stambene objekte.

"Očito je da će Ukrajina to učiniti. Sve to uzimamo u obzir", izjavio je Peskov.

Najmanje 50 ljudi je ubijeno, a 271 osoba je ranjena kad je Rusija u utorak napala vojni institut u središnjem ukrajinskom gradu Poltavi dvama balističkim projektilima, što predstavlja najsmrtonosniji pojedinačni ruski napad ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:31