MREŽE GORE

Rusija na nogama zbog uhićenja šefa Telegrama: ‘To je kao razbijanje Enigme, pa topništvo navodimo preko njega!‘

Na uhićenje Pavela Durova reagirali su ruski političari, analitičari i proratni vojni blogeri

Pavel Durov i Vladimir Putin

 Profimedia/

Čini se da je u Rusiji nastala poprilična strka zbog uhićenja Pavela Durova, rusko-francuskog milijardera, osnivača i izvršnog direktora aplikacije za razmjenu poruka Telegram. Uzvrpoljili su se i politički krugovi i proratni vojni blogeri, upozoravajući na moguće negativne posljedice uhićenja za Rusiju i Ruse, a posebno vezano uz ruski rat u Ukrajini.

Durov je uhićen u zračnoj luci Paris-Le Bourget u Francuskoj kada je u subotu navečer stigao u zemlju svojim privatnim zrakoplovom iz Azerbajdžana, prema francuskoj televiziji TF1 i novinskoj agenciji AFP, jer navodno nije adekvatno moderirao kriminalne aktivnosti na svojoj platformi za razmjenu poruka.

"Dosta je nekažnjivosti Telegrama", rekao je jedan od istražitelja, dodajući da su iznenađeni kako je Durov došao u Pariz znajući da je tražen čovjek.

Na uhićenje su promptno reagirali neki ruski visokorangirani političari. Zamjenik predsjednika Državne dume Vladislav Davankov rekao je kako je pozvao ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da osigura Durovljevo oslobađanje. "Uhićenje bi moglo imati političke motive i biti način pribavljanja osobnih podataka korisnika Telegrama. To ne smijemo dopustiti", poručio je na svom Telegram kanalu,kako prenosi Financial Times. Andrej Klišas, ​​čelnik Odbora ruskog Vijeća Federacije za ustavno pravo, opisao je postupke Francuske kao "borbu za slobodu govora i europske vrijednosti" u sarkastičnoj objavi na svom Telegram kanalu.

image

Osnivač Telegrama Pavel Durov

Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Reagiralo i rusko veleposlanstvo

Rusko veleposlanstvo u Francuskoj priopćilo je da je zatražilo konzularni pristup Durovu, iako nije bilo takvog zahtjeva od njegovih predstavnika, prema agenciji Interfax. Predstavnik Telegrama i Durov odbili su komentirati ove informacije.

Bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, na X-u je objavio neke od komentara na ruskim društvenim mrežama nakon uhićenja Durova. Radi se, kaže, o nagađanjima i paničnim ispadima.

"Navodno je prije nekoliko dana Durov tražio sastanak s Putinom u Bakuu i odbijen je".

"Telegram je glavna informacijska mreža, komunikacijski alat i rusko sredstvo utjecaja na svijet. Telegram je messenger aplikacija broj jedan u Ukrajini. Ima 300 milijuna korisnika u Indiji i vodeći je u Južnoj i Latinskoj Americi. Mogao bi se izgubiti utjecaj Rusije na svijet".

"Durovljevo uhićenje moglo bi biti slično britanskom razbijanju šifre Enigma tijekom Drugog svjetskog rata: Telegram je jedini glasnik ruske vojske. Sve njihove poruke mogle bi doći u ruke Zapada".

image

Pavel Durov

Steve Jennings/Afp

"Unatoč tvrdnjama Rusije da će brzo napraviti novi messenger, to je nemoguće. Oni koji to govore ili su idioti ili jednostavno žele ukrasti novac".

"Durov se optužuje za nesuradnju s francuskom policijom u trgovini drogom, pedofiliji i drugim teškim zločinima. U idućih nekoliko mjeseci mnogi građani Rusije mogu biti okrivljeni za iste zločine nakon što su dobili pristup šifriranim porukama".

"Ruska špijunska mreža u Europi mogla bi biti razotkrivena", neki su od komentara.

Američki vojni analitičar specijaliziran za Rusiju, Samuel Bendett, još ranije je na X-u objavio jedno gostovanje ruskog vojnog blogera Kirila Fedorova, koji je govorio o temi eventualnog blokiranja Telegrama u Rusiji. "Doslovno jučer smo vodili Iskandere preko Telegrama, naše topništvo se navodi preko Telegrama, zrakoplovstvo. To je realnost! Borimo se na internetu! Imamo emitiranje dronovima putem Discorda, imamo smjernice putem Telegrama, rad s našim izvorima informacija odvija se putem Telegrama, sviđalo se to nekome ili ne", rekao je Fedorov o važnosti Telegrama, kako je preveo Bendett.

Na X-u se oglasio i poznati američki vojni analitičar Rob Lee. "Telegram je glavna društvena mreža putem koje se šire informacije otvorenog izvora o ratu. To uključuje snimke, ali i mišljenja i analize iz ruskih i ukrajinskih vojnih izvora. Značajna promjena u politici Telegrama mogla bi imati značajan učinak na domenu informacija za ovaj rat", naveo je Lee uz objavu jednog korisnika X-a.

‘Panika među blogerima‘

"Panika među ruskim vojnim analitičarima i blogerima: Čini se da je Telegram ključno sredstvo komunikacije unutar ruskih oružanih snaga", stoji u objavi korisnika X-a.

"Popularni ruski kanal kaže da Telegram koriste i ruske snage za komunikaciju te da bi, ako zapadne obavještajne službe dobiju pristup njemu, mogle doći do osjetljivih informacija o ruskoj vojsci. Spominju i Discord", naveo je Lee u drugoj objavi.

Osnovan 2013. godine, Telegram je posljednjih godina postao važan komunikacijski alat za globalne vođe i resurs za dijeljenje vijesti i organiziranje u geopolitičkim krizama kao što su rat između Rusije i Ukrajine te sukob između Izraela i Hamasa. S gotovo milijardom korisnika, to je trenutačno jedna od najpopularnijih aplikacija za razmjenu poruka i konkurencija WhatsAppu.

Durovljevo pozicioniranje Telegrama kao platforme za razmjenu poruka usmjerene na privatnost i otporne na cenzuru izazvalo je pozornost, a razni istraživači upozoravaju da je platforma postala utočište za kriminalce i hakere koji otvoreno nude ilegalne usluge bez ikakvih posljedica.

Njegovo pritvaranje vjerojatno će dodatno potaknuti globalnu raspravu o tome u kojoj bi mjeri platforme društvenih medija i aplikacije za razmjenu poruka trebale davati prednost slobodi govora ili strožem nadzoru sadržaja koji objavljuju te trebaju li rukovoditelji osobno snositi odgovornost za propuste.

Vijest je odmah izazvala reakciju raznih, pa i takozvanih zagovornika slobode govora. "U Europi je 2030. i bit ćete pogubljeni jer ste lajkali meme", napisao je sada već notorni milijarder Elon Musk, vlasnik X-a i samoproglašeni guru slobode govora, na svojoj stranici društvenih medija u subotu. Musk se ranije sukobio s čelnicima EU-a i Velike Britanije zbog prevelike ‘opuštenosti‘ njegove platforme kad su neki problematični sadržaji u pitanju, za koju britanska policija i analitičari kažu da je korištena zajedno s Telegramom za organiziranje i poticanje nedavnih dsničarskih nereda u Southportu u Engleskoj.

Durov, rođen u Sankt Peterburgu i poznat po tome što uvijek nosi crnu odjeću i pobornik je ekstremnih zdravstvenih metoda, ranije je bio prozvan "Markom Zuckerbergom Rusije" nakon što je 2007. godine bio suosnivač najpopularnije mreže društvenih medija u Rusiji, VKontakte (VK). Iz Rusije je pobjegao 2014. godine i prodao tvrtku, nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima sigurnosne agencije da podijeli podatke određenih ukrajinskih korisnika VK-a, prema njegovim riječima. Bogatstvo u kriptovaluti tada mu je omogućilo da putuje i financira Telegram prije nego što se nastanio u Dubaiju, koji je nazvao "neutralnim". Trenutačno ima dvojno francusko-emiratsko državljanstvo. Forbes procjenjuje njegovo neto bogatstvo na 15,5 milijardi dolara.

‘Krivo je računao‘

Iako rođen u Rusiji, bio je uporan u tome da prekine veze s tom zemljom, no istovremeno je bilo tvrdnji nekih kritičara da Kremlj možda i dalje ima veze s Telegramom ili utječe na platformu. "Mislio je da su mu najveći problemi u Rusiji i otišao je... Želio je biti briljantan ‘građanin svijeta‘ koji će dobro živjeti bez domovine", napisao je u nedjelju na svom Telegram kanalu Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, a sada istaknuti ultranacionalistički komentator. "Krivo je računao. Za naše zajedničke neprijatelje on je i dalje Rus - nepredvidiv i opasan, druge krvi", dodao je Medvedev.

U intervjuu za FT ranije ove godine, svom prvom od 2017. godine, Durov je branio svoj pristup moderiranju sadržaja "bez intervencija" rekavši da obično povratne informacije od korisnika glase ‘molimo vas da ne počnete cenzurirati ikakav sadržaj‘. Ipak, tijekom godina povremeno je znao popustiti pod pritiskom javnosti kako su regulatori intervenirali. Tako je 2019. eliminirao skupine povezane s Islamskom državom te ekstremističke i rasističke skupine koje su bile uključene u napad na Kapitol 6. siječnja 2021.

Ranije ove godine španjolski je sud naredio blokiranje aplikacije u toj zemlji zbog istrage o dijeljenju ilegalnog sadržaja zaštićenog autorskim pravima. Zabrana je u međuvremenu obustavljena. Telegramove smjernice inače zabranjuju kanale terorističkih skupina i navode da ne dopuštaju spamove i prijevare, ilegalnu pornografiju ili promicanje nasilja na "javno vidljivim Telegram kanalima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:06