PJATNAŠKA

Rusija nakon deset godina iz Ukrajine povlači svoju najjaču i najopasniju postrojbu?

Tu činjenicu spominju srpski dragovoljci na Telegram kanalu

Pjatnaška na putu za Kursk

 Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Da Rusima baš ne ide kako bi trebalo u zaustavljanju ukrajinskog prodora u Kurskoj oblasti svjedoči i činjenica da su s donjeckog pravca iz Ukrajine u Rusiju povukli vrlo opasnu i jaku postrojbu koja se zove "Pjatnaška", piše Slobodna Dalmacija.

Tu činjenicu spominju srpski dragovoljci na Telegram kanalu, a postrojbu "koja bi trebala spasiti stvar" otkrio je umirovljeni major DNR-a Dejan Berić na svom Telegram i Rutube kanalu, ali i neki ruski blogeri. Ne zna se jačina postrojbe, je li u pitanju bataljun ili brigada jer bataljun broji od 300 do 800, a brigada od 1500 do 5000 vojnika. Vjerujemo da je u pitanju ovo prvo, iako novinarskih tekstova o ovoj postrojbi nema.

image

Brigada Pjatnaška

Ilya Pitalev/sputnik/profimedia/Ilya Pitalev/sputnik/profimedia

Je li propaganda ili točna vijest, ali Ukrajinci, iako nadiru, traže popunjavanje svoje tri brigade koje su u Kurskoj oblasti (81., 82. i 132. brigada), a prve dvije su po propagandoj priči Rusa pretpjele ozbiljne gubitke tako da im treba popuna.

U okupiranoj Ukrajini u Donbasu Rusi su u noći sa srijede na četvrtak zauzeli tri sela, baš u području djelovanja "Pjatnaške ", stoga je logično pitanje koja je to postrojba u koju Rusi vjeruju i za koju se nadaju da će Ukrajince zaustaviti ili protjerati iz Kurske oblasti.

image

Akhra Avidzba

Ilya Pitalev/sputnik/profimedia/Ilya Pitalev/sputnik/profimedia

To je stara postrojba koja postoji otkada je 2014. krenula ruska agresija na Ukrajinu. Bojna je formirana u ljeto 2014. godine. Nadimak "Petnaestica" je dobila prema izvornoj jačini postrojbe od 15 vojnika koliko ih je u samom početku formiralo ovu postrojbu, a ne po načinu borbenog djelovanja u grupi od 15 vojnika, kako mnogi stručnjaci misle. Bojna je sudjelovala u više bitki u ratu u Donbasu.

"Pjatnaška" je izvorno vojna postrojba 87. streljačke pukovnije ruskih kopnenih snaga. Do 1. siječnja 2023. bila je dio samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR). Pripojena je 1. donjeckom armijskom korpusu. Uglavnom se sastoji od međunarodnih dragovoljaca, a brigadu vodi 38-godišnji Ahra Ruslanovič Avidzba, ratnog nadimka Abhaz. Rođen je u Sočiju 1986. godine, a u ljeto 2014. je otišao u Donbas, gdje je okupio borce i osnovao međunarodnu brigadu "Pjatnaška", u čijem sastavu su uglavnom bili Abhazi, ali i Česi, Slovaci, Osetini i borci drugih nacionalnosti.

Avidzba je sudjelovao u bitkama za Saur-Mogilu, Ilovajsk, Marinku, kao i u borbama u oblasti Debaljceva i na aerodromu u Donjecku. Odlikovan je odličjem "heroja DNR". Vidjet ćemo što će on i njegovi sada napraviti u Kursku?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 20:50