TRAŽE NJENO IZRUČENJE

Rusija podigla optužnicu protiv Julije Navaljne, supruge ubijenog Alekseja Navaljnog, i traži njeno izručenje

Vladimir Putin je ubojica i ratni zločinac. Njegovo mjesto je u zatvoru, i to ne negdje u Haagu, u ugodnoj ćeliji s TV-om, nego u Rusiji - u istoj onoj koloniji i istoj ćeliji veličine 2x3 metra u kojoj je ubio Alekseja

Julija Navaljna

 Tobias Schwarz/Afp

Moskovski sud Basmani u odsutnosti je "uhitio" Juliju Navaljnu, udovicu nedavno preminulog/ubijenog vodećeg ruskog antiputinovskog, građanskog i demokratskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog. Sud je podigao optužnicu u odsutnosti protiv Julije Navaljne, koja se nalazi u inozemstvu (navodno s djecom živi u Njemačkoj) zbog, kako stoji u obrazloženju, "sudjelovanja u ekstremističkoj djelatnosti " te zbog "ekstremističkog udruživanja". Zato što je nedostupna pravosudnim organima, stoji u priopćenju suda, izdana je međunarodna tjeralica, odnosno od države koja joj pruža utočište se traži ekstradicija. - S obzirom na to da je nedostupna i skriva se od pravosudnih organa, bili smo prisiljeni raspisati tjeralicu - stoji u priopćenju suda koje prenose ruski prokremaljski mediji. Kako navodi prorežimska agencija Interfax, Juliju Navaljnu optužuju jer je "snimala i na internet stavljala videouratke kojima se diskreditira vlast", a dovodila je u sumnju i opravdanost tzv. "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, što je putinovski eufemizam za invaziju na susjednu zemlju. Osim toga, na teret joj se stavlja i to da je prikupljala donacije za Udrugu za borbu protiv korupcije (FBK) koju je osnovao Aleksej Navaljni, a koju je rusko ministarstvo pravosuđa proglasilo "ekstremističkom organizacijom" te joj je zabranjen rad na teritoriju Rusije. U tamošnjim medijima, ako se FBK spominje, u zagradi mora stajati da se radi o neprijateljskoj i ekstremističkoj organizaciji.

Na svom profilu na X-u Julija Navaljna je ironično prokomentirala svoje "uhićenje u odsutnosti": "Zar neće ići prema uobičajenoj proceduri? Prvo te proglase ‘stranim agentom‘, potom ti prišiju ‘krivično djelo‘, a tek te potom hapse!?"

Julija Navaljna nedavno je preuzela čelništvo nad udrugom za ljudska prava Human Rights Foundation, koju je donedavno vodio Gari Kasparov, bivši šahovski svjetski prvak i jedan od vodećih ruskih demokratskih političara i protivnika režima Vladimira Putina. Inače, časopis Times Juliju Navaljnu je svrstao među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu u 2023. godini. Ona je, nakon što je njen muž Aleksej Navaljni 16. veljače 2024. godine pod sumnjivim okolnostima umro u ruskom zatvoru na polarnom krugu, najavila kako će "nastaviti njegovu borbu i djelo". - Nastavit ću gdje je moj muž stao, a ako ubiju mene, naći će se netko da me zamijeni. Ima u Rusiji dovoljno ljudi koji su protiv ovog režima - rekla je tada Navaljna, a na mreži X navela je: "Vladimir Putin je ubojica i ratni zločinac. Njegovo mjesto je u zatvoru, i to ne negdje u Haagu, u ugodnoj ćeliji s TV-om, nego u Rusiji, u istoj onoj koloniji i istoj ćeliji veličine 2x3 metra u kojoj je ubio Alekseja."

Podsjetimo, njenog supruga Alekseja Putinov režim je već ranije nastojao likvidirati, tako da ga je pokušao otrovati smrtonosnim novičokom 2020 godine, ali uspjeli su ga prebaciti na liječenje u Berlin, odakle se ipak vratio u Moskvu, iako mu je dano do znanja da će biti uhićen. Tako se i dogodilo - osuđen je na višegodišnju kaznu te je na kraju pod misterioznim okolnostima umro u zatvoru strogog režima. Zbog podizanja optužnice trenutačno se ne otkriva lokacija na kojoj se Julija Navaljna nalazi s djecom. Naime, ne bi bilo neočekivano da je FSB pokuša "odstraniti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 19:41