NEMA VEĆEG PROBOJA

Rusija tvrdi da je zauzela novo selo u istočnoj Ukrajini: ‘Postrojbe grupe Vostok zauzele su Urožajnoje‘

Selo se nalazi u području južne bojišnice, blizu regije Zaporižja

Ruski vojnici, ilustracija

 Stanislav Krasilnikov/Sputnik/Profimedia/Stanislav Krasilnikov/sputnik/profimedia

Rusija je u nedjelju objavila da je zauzela novo selo u istočnoj Ukrajini, nastavljajući tako i dalje prema ukrajinskim obrambenim linijama, no ovaj put nije ostvarila veći proboj.

"Postrojbe grupe Vostok zauzele su selo Urožajnoje" u regiji Donjeck, objavilo je u dnevnom izvješću rusko ministarstvo obrane.

Selo se nalazi u području južne bojišnice, blizu regije Zaporižja, a ukrajinska vojska ga je ponovno osvojila za vrijeme protuofenzive 2023. godine. Ruske trupe u međuvremenu su ondje napredovale na osi jug-sjever, duž rijeke Mokri Jali.

Nakon neuspjeha velike ukrajinske protuofenzive prošlog ljeta Rusija napreduje na bojištima u istočnoj Ukrajini, boreći se protiv ukrajinskih snaga kojima nedostaje streljiva i novih vojnika.

Ruske su trupe u svibnju pokrenule ofenzivu i u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, no njihov je napredak uskoro usporen jer je Ukrajina onamo poslala vojno pojačanje, pa su Rusi bili primorani ‘razvući‘ svoju obranu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin traži povlačenje ukrajinskih snaga iz četiriju regija u istočnoj i južnoj Ukrajini, koje je ruska vojska djelomično okupirala. Te su zahtjeve odbili i Kijev i zapadnjaci koji podržavaju Kijev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2024 12:39