INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

Ruska Meduza navodno se dokopala šokantnog izvora iz Šojguova kruga: ‘Prigožin? Znamo tko je bio za konzolom...‘

‘Neki od nas su se uspaničili, a neki su se molili. Sada smo svi malo izvan sebe. A mnogi su ljuti i žele osvetu‘

Jevgenij Prigožin, lokacija pada zrakoplova

 /Profimedia/ Screenshot Twitter

"On je sebe smatrao neuništivim", tvrde neki wagnerovci nakon smrti Jevgenija Prigožina, enigmatične osobe koja je stajala na čelu plaćeničke grupe. Nezavisni portal Meduza prikupio je mišljenja o Prigožinovoj smrti od sadašnjih i bivših plaćenika, osoba upoznatih s Prigožinovim djelovanjem kao i onim ruskog ministarstva obrane.

Prigožina se doživljavalo kao nepobjedivu silu. Imao je golemu kontrolu nad Wagnerovim operacijama u Ukrajini i Africi, od financijskih pitanja do organizacijskih strategija. Bez njegove zapovjedne prisutnosti očekuje se da će privatna vojna tvrtka posrnuti, što bi moglo dovesti do njenog konačnog pada, rekli su izvori za Meduzu.

Zapanjujuće, neki od Prigožinovih lojalista bili su zapanjeni njegovim nedostatkom brige za osobnu sigurnost, posebno s obzirom na njegove "pogibije" koje je sam inscenirao u prošlosti. Unatoč tome, kružile su teorije među wagnerovcima o mogućim krivcima za pad zrakoplova, s prstima uprtim u ministarstvo obrane ili čak predsjednika Vladimira Putina. Iako su neki tražili osvetu, fragmentirana priroda skupine činila je koordiniranu odmazdu nevjerojatnom.

image

Pripadnik Wagnera odaje počast Prigožinu i Utkinu

Vladimir Nikolayev/Afp/Profimedia/Vladimir Nikolayev/afp/profimedia

"Neki od nas su se uspaničili, a neki su se molili. Sada smo svi malo izvan sebe. A mnogi su ljuti i žele osvetu - svašta su spremni učiniti!", rekao je Wagnerov izvor za Meduzu.

Zrakoplovna nesreća dogodila se točno dva mjeseca nakon što je Prigožin pokrenuo pobunu protiv ruskog vojnog vrha koju su mnogi očekivali. Wagnerov veteran s vezama u ruskoj vojsci rekao je: "Potpisao si je smrt tim maršem. Trebao je ići do kraja ili ga uopće ne započinjati". Veteran je rekao da je bilo "pitanje vremena" kada će se izvesti napad protiv Prigožina.

Dok su neki plaćenici gajili snove o osveti za smrt svog vođe, drugi su se odmakli od Wagnerova utjecaja. Neki su krenuli u nove pothvate, drugi su se pridružili ministarstvu obrane, a neki su ostavljeni u raznim kutovima Rusije. Prevladavajući osjećaj je da Wagnerov utjecaj jenjava.

"Neki od momaka su zapeli u Bjelorusiji, neki u Africi, neki su ravnomjerno raspoređeni po teritoriju Ruske Federacije", rekao je jedan. "Sada sam zapravo u bolnici. Nisam primio nikakvu plaću ni bilo kakvo osiguranje (za moju uslugu u Ukrajini) i ne mogu dobiti nikoga - telefoni su im isključeni", požalio se drugi Wagnerovac.

image

Prigožin s Wagnerovcima u Soledaru

Telegram/Telegram

Prigožin je već dvaput inscenirao svoju smrt, 2019. i 2022., ali ovaj put je njegov najuži krug gotovo odmah posumnjao u autentičnost događaja. Nedostatak pripremljenih protokola za širenje informacija označio je oštro odstupanje od njegovih prijašnjih lažnih smrti.

"Sve je išlo preko gazdinih bliskih mreža. Ovog puta nije bilo ništa pripremljeno", otkrio je izvor upoznat s funkcioniranjem Prigožinove mreže.

Prigožinove smjele ambicije bile su opipljive, nastojao je podići ugled Rusije na globalnoj razini kroz djelovanje grupe Wagner u Africi. Međutim, posljedice njegove pobune i pada zrakoplova nisu značajno utjecali na Wagnerove operacije na afričkom kontinentu, iako je unutarnje nezadovoljstvo tinjalo među plaćenicima koji su smatrali da su njihovi napori u Ukrajini zanemareni za raspoređivanje u Africi.

Jedan je Wagnerov veteran primijetio da se dečki žale jer su u Ukrajini bili od početka "specijalne vojne operacije". "Postavili smo temelje, a onda su nas poslali u Afriku, gdje ćemo opet degradirati."

image

Pripadnik Wagnera odaje počast Prigožinu i Utkinu

Vladimir Nikolayev/Afp/Profimedia/Vladimir Nikolayev/afp/profimedia

Meduzin izvor iz Šojguova ministarstva obrane je, međutim, rekao da grupa Wagner neće smjeti nastaviti raditi u Africi. Nezavisni list iStories izvijestio je da su ruske vlasti pokušavale zamijeniti Prigožinove ljude s dvije različite strukture: privatnom vojnom tvrtkom Convoy koju je stvorio šef anketiranog Krima Sergej Aksjonov i drugom pod nazivom Redut, pod kontrolom ruske vojske. Nekoliko izvora reklo je novinaru Bellingcata Christu Grozevu da se Prigožin pokušao umiješati u te planove.

Okolnosti nesreće i dalje se istražuju. Neki svjedoci sugeriraju da je došlo do eksplozije u avionu, zbog čega su kontrolni sustavi aviona otkazali. Nekoliko Telegram kanala povezanih s ruskim sigurnosnim službama ukazalo je na potencijalni teroristički napad, dok su drugi razmatrali mogućnost raketnog udara. Ako je potonji scenarij istinit, to sugerira odlučnu i unaprijed smišljenu akciju.

"Ljudi koji su sjedili za lansirnom konzolom bili su spremni napasti civilni zrakoplov. Smatramo da je posada protuzračne obrane bila ‘naša‘, da su bili unaprijed pripremljeni za udar i da su bili lojalni časnici koji razumiju tko odakle gdje leti. Kada je Prigožinov avion ušao u domet, bio je uništen", rekao je izvor iz Šojguova ministarstva obrane. "No, nikada se neće saznati tko je mogao izdati takvu zapovijed", dodao je.

Budućnost grupe Wagner čini se mračnom bez vođe. S Prigožinovim odlaskom, predviđa se da će nekoć zastrašujuća privatna vojna tvrtka otići u zaborav, a njezine potencijalne zamjene smatraju se neprikladnima za monumentalni zadatak koji je pred njima.

"Ne vidim dostojnu zamjenu za par Prigožin - Utkin", zaključio je za Meduzu bivši Wagnerov plaćenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:39