‘KAD VIDIŠ KONVOJ...‘

Ruski agenti ubacili se među tjelohranitelje, htjeli ubiti šefa ukrajinskih špijuna! Uhvaćeni su u nevjerojatnoj akciji

Dva člana tročlanog tima koji je trebao ubiti Kirila Budanova brinula su o sigurnosti visokih ukrajinskih dužnosnika i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog

Kirilo Budanov

 YURIY DYACHYSHYN/AFP

Visokopozicionirani pripadnik Sigurnosne službe Ukrajine (SBU) otkrio je britanskim novinama The Sunday Times da su atentatori 4. svibnja 2024. pokušali ubiti pukovnika Kirila Budanova, direktora Glavne uprave za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine (HUR) koji je odobrio atentate visokih ruskih vojnih zapovjednika, propagandista te suradnika Kremlja u okupiranim dijelovima Ukrajine i Rusiji.

Rusi su planirali balističkom raketom napasti Budanovljevu motoriziranu pratnju. Član tima koji je trebao izvesti atentat bio je i pilot bespilotne letjelice koji je ranije u podrumu jedne zgrade u Kijevskoj oblasti uspostavio kontrolni centar. Nadređeni mu je otkrio tko mu je meta tek nakon što je zauzeo unaprijed dogovorenu poziciju. "Kada vidiš konvoj s crnim Toyota Land Cruiserom i crnim minibusom - dojavi njihove koordinate", rečeno je pilotu.

"Nakon napada balističkom raketom, on je trebao kamerom na dronu snimiti posljedice napada te se potom s dronom, koji je bio naoružan raketom, zabiti u preživjele ili one koji su napadnutima priskočili u pomoć", rekao je visokopozicionirani pripadnik SBU-a za The Sunday Times. SBU-ovac je dodao da su Rusi na Budanovljevu motoriziranu pratnju planirali ispaliti drugu balističku raketu. Njome su htjeli ubiti pripadnike hitnih službi i uništiti dokaze koji bi upućivali na to da je atentatu sudjelovao i dron.

Osumnjičeni su u Kijev uoči atentata donijeli nekoliko raketa za laki ručni raketni bacač, protupješačku minu MON-90 te dronove "samoubojice" s kamerama.

Snažan i visok agent

Međutim, SBU je arhitekte atentata - dva ukrajinska brigadira koji su brinuli o sigurnosti visokih ukrajinskih dužnosnika i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog - detektirao nekoliko mjeseci prije. Ušli su u trag i trećem čovjeku, bezimenom pilotu drona. Postojale su indicije da je on zaposlenik Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije. SBU je znao da trojac želi ubiti Budanova te da na oku drže i ravnatelja SBU-a pukovnika Vasilja Maljuka te predsjednika Ukrajine Zelenskog.

Ukrajinska policija kao prvoosumnjičenog za pokušaj atentata na Budanova vodi ukrajinskog brigadira Andreja Huka. On za FSB navodno radi od 2014. Smatra se da je on regrutirao drugoosumnjičenog - ukrajinskog brigadira Oleksandra Derkača - te da je on bio taj koji je trojcu prenosio naredbe FSB-a.

Nakon što je SBU provalio atentatore, Maljuk je o svemu obavijestio Budanova. Ukrajinske snage sigurnosti i SBU željeli su svu trojicu uhititi u isto vrijeme kako si ne bi dojavili da su u problemima te pobjegli.

image

Kirilo Budanov

YURIY DYACHYSHYN/AFP

Jednog su brigadira pronašli u njegovom stanu u Kijevu, a drugog na druženju s prijateljima u Sumskoj oblasti na sjeveroistoku Ukrajinu. SBU je obojici javio da moraju doći u svoje urede, a zatim im je priredio zasjede na kontrolnim točkama. Osumnjičeni su zatim sjeli u svoje automobile te krenuli na posao. Agenti SBU-a planirali su uhititi tijekom rutinske kontrole dokumenata. Jedan je osumnjičeni uhićen bez problema. Drugi, međutim, nije ugasio motor svog automobila kada je došao do kontrolne točke. Samo je spustio prozor i pokazao svoju identifikacijsku iskaznicu.

Visokopozicionirani SBU-ovac rekao je da je zadaća uhićenja drugog povjerena snažnom i visokom agentu. Praveći se da ne vidi iskaznicu osumnjičenog, on se približio njegovom automobilu te posegnuo s unutarnjom bravom na vratima automobila. Nakon što ih je otvorio, drugom je rukom osumnjičenog zgrabio za glavu. Kako osumnjičeni nije ugasio motor, automobil je u tom trenutku krenuo prema naprijed. U tom su trenutku u auto uletjeli drugi agenti SBU-a i iz njega izvukli osumnjičenog. Nakon toga je i on uhićen.

3000 dolara od FSB-a

SBU je pretresao stanove osumnjičenih brigadira te u njima pronašao eksploziv, dijelove drona te tajni telefon. The Sunday Times piše da su i jedan i drugi na ispitivanju rekli da su krivi. Osumnjičeni su rekli i da su Rusi na samom početku rata u Ukrajini planirali oteti ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Visokopozicionirani SBU-ovac rekao je da to ukrajinski lideri dotad nisu znali.

Vijest o uhićenju Andreja Huka šokirala je članove njegove obitelji. Oni su nakon izbijanja rata pobjegli u Europi i proukrajinski su nastrojeni. "Svima je lagao. Njegova je supruga mislila da njezin muž brani svoju zemlju, njegova su djeca mislila da im je otac ukrajinski heroj", rekao je SBU-ovac. Ispostavilo se da je Huk zapravo rođen u Rusiju, a na ispitivanju je rekao da mu je FSB mjesečno davao 3000 dolara. Za "poslovna" mu je putovanja davao po 1000 dolara. Navodno je taj novac primao dok je posjećivao obitelj u Europi.

Drugoosumnjičeni brigadir Oleksandr Derkač rekao je da se u akciju upustio zbog novca te da se nadao da će mu Huk pomoći da karijerno napreduje.

Savjetnik Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je da su Rusi navodno 10-ak puta pokušali ubiti ukrajinskog predsjednika te da činjenica da je Moskva svoje ljude ubacila u osiguranje ukrajinskih dužnosnika i Zelenskog pokazuje da ruski špijuni postaju agresivniji. Smatra se da je tu novu strategiju osmislio zamjenik ravnatelja FSB-a Sergej Korovljev, jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina koji je navodno već duže vrijeme povezan s ruskom mafijom. Glavna uprava za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine tvrdi da je atentat Budanova trebao biti poklon Putinu za Dan pobjede (9. svibnja). SBU je rekao da je atentat odobrio i koordinirao direktor FSB-a Aleksander Bortnikov.

Visokopozicionirani SBU-ovac tvrdi da je SBU dosad raskrinkala oko 2500 ruskih agenata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:22