TRAŽE ZABRANU

Ruski cenzori bijesni zbog knjige o ružičastom mišu, spominje se besmrtni Putin i apokalipsa: ‘Ugroženi su i životi i banke!‘

Putinovim pristašama navodno smeta to što u romanu umru stvarne osobe poput glavne urednice RT-a Margarite Simonjan i patrijarha Kirila

Naslovnica romana ”Miš”; Vladimir Putin

 Sergei Guneyev/Pool/Afp; Freedom Letters/

Ruski javni tužitelj traži da se popularni roman koji govori o zombijskoj apokalipsi povuče iz prodaje jer sadržava "lažne poruke o terorističkim činovima" te ugrožava javni red i mir, piše The Sunday Times.

Roman "Miš" Ivana Filipova govori o inficiranom mišu koji pobjegne iz ruskog instituta koji razvija serum koji bi predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina učinio besmrtnim. Bijeg miša izazove apokalipsu.

Izdavač romana Georgij Urušadze rekao je da tužitelj želi zabraniti prodaju romana na ruskom teritoriju. Tužitelj tvrdi da "Miš" ugrožava živote, zdravlje i imovinu stanovnika Rusije te da bi mogao ugroziti i ključnu infrastrukturu, banke i prijevoz.

"Žao mi je, drugovi, ali meni je kao osobi koja bavi književnošću jako drago", rekao je Urušadze. "Književnost nigdje druge nema ovakvu moć. Banke su ugrožene!", dodao je Urušadze.

Ivan Filipov, ruski novinar koji navodno živi u Gruziji, rekao je da je knjiga prije zahtjeva tužitelja nakratko uklonjena s ruske platforme za e-trgovinu Ozon jer su se na nju žalili ruski nacionalistički vojni blogeri.

Filipov ima kanal na komunikacijskoj platformi Telegram na kojem govori protiv ruske invazije na Ukrajinu te ismijava pobornike rata. Rusija je njega i još nekoliko novinara u travnju proglasila "stranim agentima".

Filipov je rekao da nema razloga da se "Miš" ne prodaje u ruskim knjižarama jer je ispoštovao sve zakonske odredbe. Naime, na omotu knjige piše da je autor "strani agent", u e-trgovini Ozon nosi oznaku "18+", prodaje se u omotu i ne krši zakone o ekstremizmu.

Filipov je dodao da se "Miš" koji je prošle godine izdala izdavačka kuća Freedom Letters sve do sada prodavao jako dobro.

Putinovim pristašama navodno smeta to što u romanu umru stvarne osobe poput glavne urednice Kremlju naklonjene TV postaje RT Margarite Simonjan i patrijarha Kirila.

Ruski pisac Boris Akunjin rekao je da je pokušaj zabrane "Miša" dokaz su ruske vlasti "sišle s uma". Ruska online knjižara BABook rekla je da je primila prijeteće pismo od Savezne službe za nadzor komunikacija, informacijskih tehnologija i masovnih komunikacija Ruske Federacije u kojem je stajalo mora obustaviti prodaju "Miša". "S velikim zadovoljstvom, nećemo ispuniti taj zahtjev. Neka nas blokiraju. Ovo će biti zanimljivo", rekao je BABook.

Australska knjižara Ekho Books rekla je da je i ona dobila zahtjev za obustavom prodaje, ali da ga nije ispunila već da je distribuirala poveznice za kupovinu knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 10:31